Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

Andrea

Dobry den pan doktor, niekde som citala ze ako prevencia straty svalovej hmoty sa odporca cvicenie v posilovni. Bojim sa ale, ze mi narastu svaly az moc a budem vyzerat neprirodzene ako tie vzpieracky a kulturistky a to by som nechcela. Chcem si zachovat prirodzeny tvar zenskej postavy. Co odporucate? Dakujem

Dobrý deň,Som rád, že sa na to pýtate, pretože v tejto oblasti panuje veľké množstvo mýtov. Veľa žien sa bojí, že ak budú cvičiť v posilňovni s činkami a na strojoch, tak budú vyzerať neprirodzene ako ste to opísali. Preto sa stáva, že dámy volia cvičenie s rôznymi pestrofarebnými gumovými činkami, ktoré vážia 0.5 - 1 kg. Rada by som to uviedla na pravú mieru. Cvičenie s rezistenciou sa odporúča ako mužom tak aj ženám z hľadiska jednak prevencie straty, rovnako aj budovania svalovej hmoty, čo je veľmi žiadúce, špeciálne vo vyššom veku, kedy dochádza k prirodzenému úbytku svalstva. Nemusíte sa však báť, že naberiete neprirodzene veľa svalov. Tie ženy vzpieračky a kulturistky, ktoré spomínate berú často rôzne zakázané látky na rast svalovej hmoty ( často anabolické steroidy), ktoré zapríčiňujú okrem zvýšeného nárastu svalov aj ďalšie nepriaznivé účinky ako zhrubnutie hlasu, rast ochlpenia mužského typu, ostré črty tváre a pod., teda všetko prejavy neprirodzene zvýšenej hladiny mužských pohlavných hormónov. Žena nemá za normálnych okolností takú hormonálnu výbavu, ktorá by jej umožňovala masívny nárast svalovej hmoty. Preto ak budete cvičiť v posilňovni s normálnymi váhami (nie tie pol kilové činky, ktorých dvíhanie nemá takmer žiadny efekt), budete chránená pred svalovým úbytkom a vaše telo bude silnejšie, pevnejšie, ale stále bude vyzerať prirodzene žensky. Nebojte sa teda všetkých tých odstrašujúcich fotografií žien, ktoré daný zovňajšok nadobudli užívaním zakázaných látok a rovnako sa nedajte oklamať marketingom rôznych neúčinných cvičebných pomôcok pre ženy.

Eva

Mám 34 rokov a mám nadváhu 15 kg, mám problém otehotnieť, boli sme s manželom na vyšetrení a sme obaja v pohode, ale nedarí sa. Myslíte, že by som po tejto diéte mohla otehotnieť?

Dobrý deň,Nadváha a obezita sú častou príčinou problémov s otehotnením. Aj skúsenosti s vlastnými pacientkami mi potvrdzujú, že ak žena schudne má výrazne vyššie šance otehotnieť, a preto Vám odporúčam vyskúšať redukčný program Profidiet.

Boris

Môžem užívať vaše produkty ak mám cukrovku typu II.? Ďakujem

Dobrý deň,Diabetes II. typu nie je kontraindikáciou nasadenia diéty. Tento typ cukrovky sa zvyčajne vyskytuje v bezprostrednej súvislosti s ďalšími znakmi ako sú abdominálna obezita, hypertenzia, porucha krvných lipidov, ktoré konštituujú obraz metabolického syndrómu a typ diabetu, ktorým trpíte je jeho častou komplikáciou. Mnohé štúdie ukazujú, že nasadenie nízkosacharidovej diéty priaznivo vplýva na všetky parametre metabolického syndrómu a v konečnom dôsledku znižuje riziko rozvoja a progresie kardio-vaskulárnych ochorení. Je však potrebné redukovať pod odborným dohľadom a jednotlivé spomínané parametre pravidelne kontrolovať.

Alenka

Pan doktor, manžel je mesiac po infarkte a doktor mu odporučil schudnut. Je dieta pre neho vhodna? dakujem

Dobrý deň,Diétu odporúčam nasadiť najskôr 6 mesiacov po prekonanom infarkte. Momentálne je manžel vo fáze rekonvalescencie, a preto nie je vhodné nasadiť diétu, ktorá si vyžaduje plnú adaptačnú kapacitu.

Valentína

Dobrý deň, Vaše stravovanie ma zaujalo, viete mi však povedať asi ako je finančne náročné? Ďakujem Valentína

Dobrý deň,Čo sa týka finančnej náročnosti, je pomerne komplikované Vám poskytnúť presné číslo. Závisí to najmä od toho, koľko kilogramov potrebujete zredukovať, ale aj od mnohých ďalších individuálnych faktorov. Odporúčam Vám, aby ste sa skontaktovali s niektorým z našich centier, kde Vám poskytnú podrobnejšie informácie.

Edita

Pan doktor, uz som skoro na konci diety, som velmi spokojna schudla som 23 kg, ale bojim sa jojo efektu. Tych som absolvovala niekolko a bola by som rada, keby sa mi to uz nestalo. nechce sa mi chudnut cely zivot. co mam robit?

Dobrý deň,Dizajn redukčného programu Profidiet sám o sebe znižuje riziko jojo efektu, pretože postupnosť jednotlivých fáz a opatrný návrat sacharidov do jedálnička zabezpečia, že prechod medzi redukciou a normálnym stravovacím režimom je plynulý, a preto neprichádza klasická stresová reakcia a rýchle opätovné ukladanie poctivo zredukovaných kilogramov ako po ukončení rôznych drastických diét. Je však veľmi dôležité, aby ste si uvedomili jeden zásadný fakt. Všetky procesy v ľudskom organizme sú v rovnováhe, odborne sa tento stav označuje ako homeostáza, či už hovoríme o rovnováhe tekutín, pH alebo telesnej teplote. Nadváha a obezita sú naproti tomu patologické stavy, avšak ak tieto trvajú dostatočne dlhú dobu, telo sa adaptuje, alebo inými slovami, zvykne si na fungovanie s nadmernou hmotnosťou. Ak trvá tento stav roky a následne príde k úbytku hmotnosti, ani najlepšie dizajnovaný redukčný program nedokáže tendenciu organizmu k "navráteniu pôvodného stavu" úplne eliminovať. Z toho dôvodu je kľúčové obdobie, niektorí odborníci hovoria, že až pol roka po redukcii, kedy je nevyhnutné prísne dodržiavať zásady životosprávy, až pokým sa Vaše telo nestotožní s tým, že máte o 25 kg menej ako ste mali posledných napríklad 10 rokov. Preto si treba veľmi prísne strážiť čo skonzumujete, vyvarovať sa kombinácii makroživín, z ktorých sa najviac priberá (kombinácia tukov a cukrov) a životosprávu dopĺňať pravidelnou pohybovou aktivitou.

ĽUBOMÍRA STRAKULOVÁ

Dobry vecer, chcela by som sa opytat, ci tato dieta je vhodna aj pre mna, kedze mam ulceroznu kolitidu. Teraz mam fazu kludu, cize zapal dolieceny, no moze sa mi to kedykolvek vratit.

Dobrý deň,Ulcerózna kolitída nie je kontraindikáciou nasadenia diéty. V kľudovej fáze je potrebné dodržiavať všetky diétne zásady, ktoré Vám odporučil Váš lekár - ľahko stráviteľná potrava s dostatkom mikronutirentov, rozpustnej vlákniny atď. V prípade akútnej fázy sú v stravovaní určité obmedzenia - množstvo rozpustnej vlákniny by malo byť naopak nízke, a potrava, ktorá sa konzumuje musí byť mechanicky nedráždivá. Väčšina pacientov je zvyčajne o týchto zásadách už náležite informovaná. Dôležité je, že diétne zásady pri Vašom ochorení je možné skombinovať s našim redukčným programom.

Miška

Vaša dieta ma zaujala, aj mojim kamaratkam sa podarilo pekne schudnut tak by som to vyskusla tiez ale trochu sa obavam pretoze som niekde citala ze zvyseny prijem bielkovin skodi oblickam. Co mam robit aby mi nehrozilo ziadne riziko? dakujem

Dobrý deň,Pacientom, ktorí sa liečia na určité typy najmä chronických obličkových ochorení sa odporúča znižovanie príjmu bielkovín, avšak štúdie, ktoré skúmali vplyv zvýšeného príjmu bielkovín na obličky u zdravých ľudí nepotvrdili žiadne významné riziko. To znamená, že ak sa neliečite na obličkové ochorenia, nemáte sa čoho báť. Rada by som zdôraznila ešte jednu dôležitú vec - počas diéty Profidiet prijímame práve také množstvo bielkovín, aby sme chránili vlastné svalové tkanivo pred odbúravaním. To znamená, že skonzumované bielkoviny naše telo využije, pretože práve počas chudnutia má organizmus zvýšenú potrebu proteínov. Nedochádza teda k výraznejšiemu zaťaženiu obličiek ako v prípade, keď niekto konzumuje nadmerné množstvo bielkovín napriek tomu, že jeho organizmus až také množstvo nepotrebuje vzhľadom na jeho individuálne potreby.

Alena

mam velmi rada ovocie a nerozumiem preco je v prvych fazach vasej diety zakazane, ked vsade pisu, ze ovocie je zdrave a hodi sa do dietovania. toto ma odradza pretoze neviem ci sa ho budem vediet vzdat. potrebujem dat dole aspoin 25 kg

Dobrý deň,Máte pravdu, že ovocie je zdravé vďaka obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny a je teda vhodnou súčasťou rôznych redukčných programov. Nízkosacharidová diéta je však špecifická v tom, že v úvodných fázach prijímame veľmi malé množstvo sacharidov kvôli navodeniu metabolického stavu ketózy, ktorá je hnacím motorom redukčného programu Profidiet. Konzumácia ovocia je vzhľadom na obsah fruktózy (jednoduchý cukor) z tohto dôvodu zakázaná.

Julka

pozdravujem pan doktor, dieta funguje perfektne uz som schudla 10 kg ale posledny tyzden mam zapchu. moze to suvisiet? Robim nieco zle? dakujem za odpoved

Dobrý deň,Zápcha môže aj nemusí súvisieť s diétou. Najčastejšie sa tieto problémy pri diéte vyskytujú, ak klient nedodržiava pitný režim a nekonzumuje povolenú zeleninu v dostatočnom množstve. Toto treba upraviť, pomáha aj zvýšená konzumácia vlákniny (napr. Psyllium - skorocel indický). Ak Vám napriek tomu problémy neprestanú, je potrebné pátrať po ďalších príčinách v súčinnosti s Vašim lekárom.

Ľuba

 dobry den chcela by som sa opytat na pitny rezim. viem kolko tekutin mam denne vypit ale nie som si ista ci su povolene napriklad dzusy v uvodnych fazach. dakujem

Dobrý deň,Základom pitného režimu by mala byť voda. Najlepšia je voda priamo z vodovodu, prípadne prefiltrovaná, alebo neperlivá stolová voda. Prísne zakázané sú všetky druhy sladených nápojov typu kola, ale aj džúsy. Tie majú vysoký obsah jednoduchých cukrov, takže nie sú vhodné ani na pravidelné pitie mimo redukčného režimu. Vhodným nápojom je tak isto nesladený čaj.

Aneta

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako to u Vás funguje, myslím zostrojenie jedálnička, lekárske vyšetrenie a pod..... Máte klientské centrum aj niekde v okolí Púchova? Ďakujem

Dobrý deň,Na našej stránke v sekcii "Centrá" nájdete kompletný zoznam špecializovaných pracovísk redukčného programu Profidiet. Vyberte si centrum, ktoré je k Vám najbližšie a objednajte sa na termín vstupnej konzultácie, kde absolvujete meranie na bioimpedančnom prístoji a dozviete sa všetky podrobnosti ohľadom priebehu diéty Profidiet.

Romana

Dobrý deň,Je diéta vhodná pre dojčiace ženy?

Dobrý deň,Dojčenie je kontraindikáciou, pretože ketolátky, ktoré sa v priebehu proteínovej diéty tvoria prechádzajú do mlieka a chuťovo ho znehodnocujú.

Alex

Dobrý deň, dieta je fajn, mam vsak opacny problem ako vacsina ludi co chudne. ja na tejto diete praveze nepocitujem skoro vobec hlad, a preto mam niekedy problem zjest tie 4 jedla za den. vadilo by ak budem konzumovat iba 3 jedla - napr. ranajky, obed, vecera? dakujem

Dobrý deň,Ak je organizmus v kalorickom deficite (čiže chudne) má prirodzene vyššiu potrebu bielkovín ako za bežných okolností, a preto je nevyhnutné, aby ste konzumovali dostatočné množstvo proteínov - minimálne 4 bielkovinové jedlá Profidiet za deň. V opačnom prípade dochádza k nežiaducemu úbytku svalovej hmoty, čo okrem iného spomaľuje metabolizmus. Ak necítite hlad a je pre Vás konzumácia 4 jedál priveľa, skúste si vyberať také jedlá, ktoré majú prirodzene nižší efekt zasýtenia - konzumujte napr. namiesto omelety polievku.

Julia Jerkova

poradite mi ako schudnut ale doma

Dobrý deň,Chudnutie je veľmi komplexný proces, ktorý je závislý od mnohých individuálnych parametrov, ktoré je najvhodnejšie prediskutovať osobne s vyškoleným terapeutom, pretože je náročné vysvetliť a vypracovať efektívny redukčný program iba prostredníctvom tejto poradne. Kontaktujte priamo jedno z centier Profidiet, kde Vám pomôžu s vypracovaním individuálneho stravovacieho režimu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15