Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

Tibor

dobry den vam zelam pan doktor prepacte ze otravujem takto pred vianocami ale rad by som sa opytal, ci bude velmi vadit ak si dam na stedry vecer pohar vinka..koncim druhu fazu, po sviatkoch mam prejst na tretiu ak pojde vsetko podla planu..dakujem velmi pekne za odpoved a Vesele Vianoce Vám prajem

Dobrý deň,Jedným pohárikom vína na Vianoce určite nič nepokazíte. Aj ja Vám prajem pekné sviatky.

Dada

pekny novy rok pan doktor, mohla by som sa opytat ci sa da vratit do prvej fazy? pred vianocami som 2 tyzdne uzivala produkty ale teraz cez sviatky som vsetko nabrala spat a tusim aj nieco navyse dakujem

Dobrý deň,Aj Vám všetko dobré v Novom roku. Vrátiť sa späť na začiatok diéty je samozrejme možné. Prajem Vám veľa úspechov vo Vašom novom úsilí.

Andrea

Dobrý deň pan doktor. Už v minulosti som držala diétu s profidiet a celkom úspešne.Schudla som zo svojich 77kg na 64kg.Dnes po troch rokoch je moja váha 72kg.Chcela by som sa opýtať ako dlhodo by som mala byť v prvej fáze,keď môj ciel je dosiahnuť váhu 65kg.Kedže som sa tentokrát rozhodla ísť do diéty na vlastnú päsť,rada by som sa riadila Vašimi pokynmi.S pozdravom Andrea

Dobrý deň,Výhodou diétneho programu Profidiet je práve sieť vyškolených pracovísk, ktoré klientov odborne vedú počas celého trvania diéty. Keďže ste diétu v minulosti už absolvovali, určite si hlavné princípy pamätáte. Stále však platí, že 3 roky sú pomerne dlhý čas, počas ktorého sa mohli viaceré faktory vplývajúce na dynamiku redukcie zmeniť. Preto je pre mňa pomerne zložité Vám takto na diaľku poskytnúť relevantné informácie, keďže nepoznám Váš zdravotný stav, podrobnosti o predchádzajúcej redukcii, atď. Odporúčam Vám, aby ste neredukovali na vlastnú päsť a kontaktovali jedno z našich centier.

Ľubica

Dobry vecer pan doktor. Chcela by som začať s touto diétou, ale pred 3 týždňami som prekonala 2 zlcnikove záchvaty ktore spôsobili velmi vysoké zvýšenie pečeňových faktorov AST a ALT . Následne mi na magnetickej rezonancii mi zistili zlcnikove kamene a piesok a mam ist na operáciu zlcnika. . Chcela by som sa opytat ci je mozne držať ketodietu užívaním prípravkov profidiet. Dakujem

Dobrý deň,Momentálne pre Vás určite nie je vhodné s diétou začínať. Pečeň musí byť funkčne v poriadku a tak isto žlčníkové kamene sú kontraindikáciou. Chudnutie, ktoré je príliš dynamické môže dané problémy zhoršiť. Na základe výsledku operácie a opätovnej kontroly pečeňových testov je možné zvážiť nasadenie diéty v miernom režime.

Danka

Dobry den pan doktor chcem sa opytat.vyska 172cm,75kg.kolko mozem asi tak schudnut za dva tyzdne?dakujem

Dobrý deň,To je veľmi ťažko odhadnúť iba na základe výšky a hmotnosti. Závisí to od mnohých individuálnych faktorov. Všeobecne sa dá povedať, že čím ste bližšie ku svojej normálnej hmotnosti, tým to ide pomalšie. Pacienti s nadváhou rádovo v desiatkach kg chudnú zo začiatku veľmi rýchlo v porovnaní s tými, ktorí potrebujú dať dole cca 5-10 kg. Ďalším fenoménom, ktorý bežne pozorujem v praxi je, že muži chudnú rýchlejšie ako ženy. Tieto dva faktory Vám môžu pomôcť v hrubom odhade. Môj názor je však taký, že na chudnutie by sme sa nemali pozerať cez krátkodobé časové hľadisko. Keď naša hlavná motivácia je schudnúť iba kvôli blížiacej sa udalosti (letná dovolenka, svadba a pod.), výsledky väčšinou nie sú trvalé. Trvalá redukcia pramení iba z motivácie, ktorá pochádza z Vašich dlhodobých cieľov, či už zdravotných alebo estetických.

Jano

pan dr. prosim vas existuje nejaky uciny liek na chudnutie? ja uz som zanevrel na vseliake diety nic mi nepomohlo..musi exitovat nieco nejaka tobolka alebo vyzivovy doplnok..

Dobrý deň,Na Slovensku bolo v minulosti registrovaných viacero liekov na chudnutie, s relatívne dobrý účinkom. Časom sa však ukázalo, že tieto lieky máju závažné nežiadúce účinky a preto boli stiahnuté. Dnes je ešte niekoľko liekov registrovaných, niektoré sú viazané na lekársky predpis, niektoré sú voľne predajné. Odporúčam Vám však, aby ste sa o ich užívaní poradili s Vašim lekárom, pretože ich vhodnosť pre Vás a rovnako špecifiká užívania závisia od viacerých individuálnych faktorov, ktoré vie najlepšie zhodnotiť lekár, ktorý je podrobne oboznámený s Vašim zdravotným stavom. Cez viaceré e-shopy je možné kúpiť rôzne voľne predajné výživové doplnky na chudnutie, avšak často s vysokou cenou a pochybným účinkom. Stále platí všeobecný názor odborníkov, že najúčinnejšou metódou na chudnutie je dobre nastavený redukčný program doplnený o adekvátne zvýšenie pohybovej aktivity. Bez zmeny stravovacích návykov a celkovej životosprávy nebude mať žiadny liek dlhodobý účinok.

Jana

Dobrý deň. pan dr. chcem sa opýtať že ak mi bolo diagnostikované diabetes 2 či môžem užívať profidiet v nejakej fáze a či môžem užívať aspoň brownies alebo wafle vanilkové ako náhradu sladkostí. Ďakujem

Dobrý deň,Pre diabetikov II. typu užívajúcich perorálne antidiabetiká je diéta vhodná, avšak v miernom režime (určite nezačínať od prvej fázy). Diabetes II. typu úzko súvisí s metabolickým syndrómom, ktorého kľúčovým komponentom je centrálna obezita. Keď dôjde k redukcii hmotnosti, komponenty metabolického syndrómu (hypertenzia, dyslipidémia, inzulínová rezistencia atď.) sa zvyčajne upravia.

Zora

pekny aj ked uprsany den vam zelam pan doktor, rada by som pocul vas odborny nazor na problematiku priberania u dievcat s mentalnou anorexiou.

Dobrý deň,Mentálna anorexia je ochorenie, ktoré je možné liečiť ambulantnou formou, ale iba v prípade včasnej diagnostiky. V pokročilom štádiu je nutná hospitalizácia. Manažment pacientov s týmto ochorením je vždy multidisciplinárny, čo znamená, že pre úspešnú liečbu je nevyhnutná úzka spolupráca medzi viacerými odborníkmi (psychiater, pediater, psychológ, dietológ). Iba samotná dietetická intervencia nepostačuje k úspešnému vyliečeniu.

Mária

Pozdravujem, p. doktor. Som na zaciatku II. fazy, porusila som to poharom vina na rodinnej oslave :( Spomali sa, prip. zastavi proces chudnutia? Dakujem.

Dobrý deň,Aj keď je alkohol v II. fáze zakázaný, nemusíte sa obávať, že jeden pohár vína spôsobí zásadnejšie spomalenie, ba až zastavenie procesu. Je pravda, že každým porušením režimu sa proces mierne spomalí, ak však ďalej pokračujete v diéte predpísaným spôsobom a do budúcna sa podobným prehreškom vyvarujete, je všetko v poriadku. Vždy samozrejme závisí od miery porušenia, jeden pohár vína určite nenarobí toľko škody a napríklad 3-4 poháre konzumované pravidelne. Vtedy by sa to na citeľnom spomalení redukcie určite prejavilo.

Udo

moja dcera si pozerela vase stranky a chce velmi schudnut ona vsak ma pri vyske 179 cm cca 50 kg, bojim sa aby nedostala anorexiu. ako ju mam od toho odhovorit? dakujem

Dobrý deň,Pri výške 179 cm a hmotnosti 50 kg je samozrejme akékoľvek chudnutie vylúčené. Ak máte u dcéry podozrenie na poruchu príjmu potravy, je dôležité aby ste to bezodkladne konzultovali s odborníkmi v tejto oblasti - pediater, príp. psychológ resp. psychiater, ktorí Vám odporučia ďalší postup. Je veľmi dôležité túto poruchu podchytiť včas, kedy je ešte možnosť ambulantného riešenia a následnej prevencie negatívnych zdravotných následkov.

Július

dobry den pan doktor je mozne uzivat tuto dietu ak mam vysoky krvny tlak? moj doktor mi povedat ze to mam z nadvahy a chcel by som s tym nieco urobit. dakujem

Dobrý deň,Vysoký krvný tlak nie je kontraindikáciou nasadenia diéty. Ak boli vylúčené prípadné príčiny sekundárnej hypertenzie, redukcia hmotnosti má veľmi priaznivý efekt na úpravu hodnôt krvného tlaku. Treba však chodiť pravidelne na kontroly a po čiastkových redukciách upravovať dávky liekov podľa potreby.

Bruno

vazeny pan doktor ake potraviny sú vyslovene nezdravé a treba sa im po skonceni diety absolútne vyvarovat?

Dobrý deň,To je dosť široko koncipovaná otázka. Pri výbere potravín treba vždy dbať najmä na pôvod a kvalitu. Vyvarovať sa treba najmä prázdnym tekutým kalóriám ako sú sladené sýtené nápoje, džúsy, sirupy a rovnako sa treba vyhnúť nezdravému spôsobu tepelnej úpravy potravín, ako je napríklad vyprážanie. Nezdravé sú tak isto údeniny, napr. salámy, rôzne fast foody a pod.

Perla

Dobrý deň,prosím Vás o radu : som na diéte profidiet 7 týždňov a podarilo sa mi schudnúť 15kg.Som veľmi spokojná,ale mätie ma,že som začala mať problémy s nadúvaním a vyprázdňovaním-podotýkam,že diétu neporušujem a nekonzumujem nič nepovolené.Krvné testy mám v norme a nikdy v minulosti som tieto problémy nemala.Ďakujem.

Dobrý deň,Problémy, ktoré spomínate môžu byť spôsobené viacerými faktormi. Okrem nedodržiavania povinnej pravidelnej konzumácie zeleniny z povolených druhov, je možnou príčinou nedostatočný pitný režim a nedostatok vlákniny. Odporúčam zvýšiť príjem tekutín aspoň na 3l/deň, závisí to samozrejme podľa úrovne pohybovej aktivity a tiež zaradiť do jedálnička výživový doplnok s obsahom vlákniny.

Ľubica

Dobry den pán doktor. Som v pravej fáze a Chcela by som sa opýtať, ci si mozem dosolit zeleninu. Mozem pit citrónovú vodu? Kamarátka držala podobnú diétu, len od inej firmy a tam bolo solenie a citrón uplne zakázaný. Tak nechcem urobit chybu. Dakujem Mima

Dobrý deň,solenie je dovolené, dokonca až povinné, pokiaľ nechcete užívať výživový doplnok s obsahom sodíka. Počas diéty, špeciálne v prvej fáze dochádza k zvýšenému vylučovaniu sodíka obličkami, čiže viac soli kompenzuje tieto straty. Ovocie je v prvých dvoch fázach zakázané, avšak, voda ochutená citrónom je povolená.

Tana

Dobry den, stalo sa mi, ze mi ostali nejake sacky s jedlom nespotrebovane. Mozem ich pouzit po datume spotreby 3 - 4 mesiace? Dakujem.

Dobrý deň,konzumáciu expirovaných produktov Vám priamo doporučiť nemôžem, avšak na vlastnú zodpovednosť môžete vyskúšať daný produkt použiť. Dátum exspirácie neznamená, že produkt sa automaticky v momente pokazí, je to doba, do ktorej za kvalitu produktu ručíme a v prípade problému sme povinní zjednať náhradu. Po tomto dátume je to už iba na Vás. 3-4 mesiace je však už pomerne dlhá doba, takže je to na Vašom zvážení.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15