Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

Zuzana

Dobrý deň,pred rokom som držala Profidiet DIETU,podarilo sa mi schudnuť.Náhodne pri preventívnej prehliadke mi zistili žlčníkový kameň,židne kolily som nikdy nemala,som 2týždne po operácii žlčníka.Dodržujem žlčníkovú dietu,ale nevyhovuje mi.Chcela by som začať znovu chudnúť,ešte asi 20kg.Kedy by som mohla začať s bielkovinovou dietou?iné problémy so zdravím nemám.Ďakujem

Dobrý deň,Všeobecne sa odporúča odstup niekoľkých týždňov (4-8) od operácie, aby sa organizmus zotavil ešte pred nasadením diéty. Samotný redukčný program sa zásadným spôsobom nebije s predpísanou žlčníkovou diétou, sú tam však určité obmedzenia, čo sa týka napríklad povolených druhov zeleniny. Pri problémoch so žlčníkom sa neodporúča konzumácia húb, hlúbovín (napr. karfiol). Väčšina dráždivých jedál je aj počas diéty vylúčená. Zvláštny dôraz treba dbať na odporúčanie pridávania kvalitných tukov do šalátu (olivový olej), pretože ak máte problémy s kameňmi, ani výrazne nízky príjem tukov nie je v poriadku. Rovnako by som Vám odporučila nezačať od prvej najprísnejšej fázy, ale radšej od fázy druhej.

Maťo

Dobrý deň,odporúčate chodenie do posilovne pocas diety? dakujem

Dobrý deň,Áno, tréning s rezistenciou odporúčam každému človeku, ktorý chce chudnúť tuk a zároveň ochrániť cenné svalové tkanivo. Príjmom kvalitných proteínov je riziko odbúravania svalov minimalizované, avšak pri výraznom energetickom deficite sa mu úplne nevyhneme, čo sa dá úspešne riešiť spomínaným silovým tréningom. Aj keď ste v kalorickom deficite, no na Vaše svaly sú kladené zvýšené nároky, organizmus ich bude v rámci adaptívnej odpovede chrániť ešte intenzívnejšie. Odporúčam cvičenie viackĺbových zložených cvikov s voľnými váhami (činky).

Elena

ake druhy mliecnych vyrobkov su vhodne v ramci zdravej zivotospravy po diete? nerada by som nieco pokazila.

Dobrý deň,Ak nemáte intoleranciu na laktózu, alergiu na mliečne bielkoviny, alebo iné ťažkosti, kvôli ktorým nemôžete konzumovať mliečne výrobky, všeobecne sa dajú odporučiť všetky ako súčasť zdravej životosprávy. Treba mať vždy na pamäti celkový energetický príjem počas dňa a skonzumované mliečne výrobky do tohto príjmu zakomponovať. Je vhodnejšie preto uprednostniť nízkoenergetické varianty (tvaroh, cottage) pred syrmi (vyšší obsah tuku). Rovnako treba klásť dôraz na kvalitu jednotlivých mliečnych výrobkov a nenechať sa zmiasť často klamlivými vyjadreniami na obaloch niektorých z nich. Dobrý príkladom sú napríklad jogurty, kde je oveľa lepšou alternatívou plnotučný jogurt ako propagovaný nízkotučný, pretože tie obsahujú často veľmi vysoké množstvo rýchlych cukrov. Treba si dávať pozor na ochutené varianty a voliť radšej biele jogurty a dochutiť ich stéviou, chia semienkami a pod.

Saša

chcela by som sa opýtat na smoothie. Velmi rada si ich pripravujem ale bojím sa ci to nie je "kaloricka bomba", rada by som si udrzala hmotnost a nie som si ista ci je pravidelna konzumacia tychto smoothie v poraidku. d.

Dobrý deň,Smoothie sú v dnešnej dobe veľmi populárne ako súčasť zdravej výživy. Zloženie týchto "kokteilov" je však často veľmi variabilné, a preto je možné si pripraviť také, ktoré je "kalorickou bombou" rovnako ako smoothie, ktoré je vhodné na chudnutie a udržanie si hmotnosti. Záleží to iba na Vás. Treba si dávať pozor na príliš vysoký obsah sladkého ovocia. Najlepšou voľbou sú zeleninové smoothie, ktoré neobsahujú pridané kalórie a zachovávajú si všetky živiny.

Julka Hroboňová

peknz den pan dr. dozvedela som sa ze v prvych fazach diety je zakazana mrkva..preco? mam ju velmi rada a nerozumiem presne aky je dovod tohto obmedzenia. ď.

Dobrý deň,Dôvodom zákazu konzumácie niektorých druhov zeleniny vrátane mrkvy v prvých fázach diéty je vyšší obsah sacharidov, ktorý by prekážal maximálnemu dennému príjmu sacharidov v prvých fázach diéty. Väčšina druhov zeleniny je však povolená, a preto verím, že si nájdete vhodný druh, ktorý Vám rovnako chutí, ale nebije sa s nízkosacharidovým nastavením úvodných fáz redukčného programu Profidiet.

Zdenko

tyzden dozadu som zacal s dietou a extremne mi klesla fyzicka vykonnost..doteratz som vedel 2 hodiny odbehat futbal s kolegami bez problemov a teraz po pol hodine som hotovy..suvisi to s dietou? co mozem robit aby sa to zlepsilo? dieta inak super zabera..uz som dal dole 2 kg..pekny den prajem

Dobrý deň,Cukry sú sa normálnych okolností pri konzumácii vysokosacharidovej stravy primárnym zdrojom energie. Sú rovnako najrýchlejším zdrojom energie na anaeróbne úseky športovej aktivity (výbušnosť, rýchly šprint pri futbale a pod.) . Ak nasadíte nízkosacharidovú redukčnú diétu, je bežné, že prechodne pociťujete zníženie výkonnosti. Preto sa v prvých fázach diéty neodporúča športovať, resp. iba v miernej intenzite. Ak to so športom v úvodných fázach diéty preháňate, dochádza aj k zvýšenému katabolizmu vlastných svalových bielkovín čo je nežiadúce. Po čase dochádza k tzv. ketoadaptácii, kedy sa Váš organizmus naučí využívať ketolátky ako alternatívny zdroj energie. Je to individuálne, avšak priemerne to trvá 2-4 týždne. Dovtedy by som Vám odporučila to so športom nepreháňať. Ideálnou pohybovou aktivitou v prvej fáze diéty je rýchla chôdza.

Stanka

dobry den prajem moja otazka znie peco sa nemozu v prvych dvoch fazach jest orechy.par rokov dozadu som sa pokusala schudnut a doktor mi odporucil jest orechy dakujem

Dobrý deň,Orechy obsahujú veľa prospešných minerálov a stopových prvkov a rovnako zdravé tuky, a preto sú vhodnou súčasťou zdravej životosprávy. Počas redukčného programu Profidiet sa však v prvých dvoch fázach neodporúčajú z toho dôvodu, že sú energeticky veľmi husté, práve kvôli vysokému obsahu tukov. Orechy sú často vnímané ako zdravšia náhrada nezdravých snackov ako sú napríklad chipsy, čo často spôsobuje, že chýba akási psychologická brzda, ktorá býva prítomná pri konzumácii nezdravých jedál. Preto sa stáva, že skonzumujete na posedenie vrecúško orieškov v presvedčení, že ste žiadne zásady zdravej životosprávy neporušili a pritom ste prijali kľudne viac ako 3000 kJ. Orechy sú preto vhodnou súčasťou zdravej životosprávy, je však potrebné prísne kontrolovať skonzumované množstvo.

Dano

pan doktor rad by som vedel ako su na tom vase produkty v porovnani s ostatnymi beznymi proteinovymi tycinkami, ktore predavaju na pumpe a v obchodoch..znamy mi hovoril ze tie vase maju znizeny obsah sacharidov oproti tym bezne dostupnym ale nerozumiem velmi tomu preco ten zvyseny obsah sacharidov vadi..mne ide hlavne o chut ale aj o tie bielkoviny..nepotrebujem schudnut skor nabrat svaly a myslim ze ked sportujem intenzivne kazdy den hodinu tak tie cukry by az tak nemali vadit..dakujem

Dobrý deň,Väčšina produktov Profidiet je špecifických tým, že popri vysokom obsahu bielkovín majú nízky obsah sacharidov. Dôvodom sú presne vymedzené obmedzenia príjmu sacharidov počas nízkosacharidovej diéty. Naše produkty sú určené predovšetkým klientom, ktorí sa snažia schudnúť, avšak pri individuálnom nastavení sú vhodné aj pre klientov s inými cieľmi ako napríklad naberanie svalovej hmoty. Problematika je pomerne komplexná, pretože človek, ktorého hlavným cieľom je chudnutie a zároveň vykonáva minimálnu alebo iba miernu pohybovú aktivitu má úplne odlišné nutričné požiadavky ako človek, ktorý intenzívne športuje, cvičí s rezistenciou, má normálnu hmotnosť a jeho hlavným cieľom je naberanie svalovej hmoty. U týchto jedincov sú použiteľné aj tyčinky s vyšším obsahom sacharidov najmä po tréningu pre obnovu svalového glykogénu. V sortimente Profidiet máme tyčinky s nižším aj vyšším obsahom sacharidov, a preto sú tieto produkty vhodné pre klientov s rôznymi cieľmi.

Alena Vojtková

dobrý deň ja by som sa chcela opytat ake druhy orechov su vhodne do 3. fázy. dakujem a prajem pekny slnecny den

Dobrý deň,Orechy majú veľmi vysokú energetickú hustotu a vysoké zastúpenie tukov (aj keď zdravých), a preto je vhodnejšou alternatívou dochucovania šalátov v 3. fáze pridávanie semienok (dyňové, slnečnicové). U semienok platí obmedzenie dávky na jednu čajovú lyžičku. Ak predsa len zvolíte orechy, treba byť ešte dôslednejší ohľadom dávkovania - povolenou dávkou sú 2-3 orechy/deň.

Anna

pekny den prajem, planujem zacat s vasou dietou a zaujima ma ci musim zacat od prvej fazy..mne to pride moc prisne konzumovat niekolko tyzdnov iba instantne jedla, uz teraz ciem ze mi bude normalne jedlo chybat..podari sa mi schudnut aj keby som zacala az od fazy č. 2? mám 42 rokov, 165 cm a 75 kg, som zdravá, neberiem ziadne lieky a mojim cielom je dat dole cca 10 kg. dakujem za odpoved

Dobrý deň,Nie je nevyhnutné začínať od prvej fázy, ak Vám tento režim nevyhovuje a je pre Vás príliš prísny. Schudnúť sa Vám podarí aj keď začnete v režime 3 proteínové jedlá + jedno "pravé" jedlo. Redukcia síce nebude v začiatkoch napredovať takou dynamikou ako keby ste začínali prvou fázou, ale pri dodržaní všetkých zásad sa na Vašu cieľovú hmotnosť určite dostanete.

Peťo

som na prvej faze 4. deň a schudol som už 4 kg, avšak neteši ma to a som skor v rozpakoch pretoze mi to pride ako velmi rychle chudnutie a to podla mna nie je velmi zdrave ani dlhodobo udrzatelne..je to normalne? dakujem za odpoved

Dobrý deň,Vôbec sa neobávajte, pretože takýto rýchly úbytok na hmotnosti v úvodných dňoch nie je nič neobvyklé. Výrazným obmedzením prísunu sacharidov v potrave dochádza k odbúravaniu glykogénu (zásobná forma cukru v organizme), ktorý na seba viaže značné množstvo vody. Štiepením glykogénu teda dochádza aj k zvýšenému uvoľňovaniu vody, čo sa prejaví ako značný hmotnostný úbytok. Rovnako dochádza aj k zvýšenému vylučovaniu sodíka, čo ďalej prispieva k vylučovaniu vody z organizmu. Z tých 4 kg čo ste schudli za 4 dni je prevažná časť voda, a preto sa nemusíte obávať veľmi rýchlej a nezdravej redukcie. Po pár dňoch sa vodná bilancia stabilizuje a takéto extrémne rýchle úbytky na hmotnosti už nebudete pozorovať.

Adriana

zelam krasny dnik rada by som sa opytala co navrhujete ludom na 2. fáze, ktori sa chystaju na letnu dovolenku. s manzelom mame dlhorocnu tradiciu navstevovat take typicke all inclusive resorty kde clovek vypne lezi cely den na plazi a ma k dispozicii uzasnu stravu aj 5 krát za den. problemom je ze po 2 tyzdnoch som sa vzdy vracala tazsia o 5 kg :D teraz uzivam ale protisimo a podarilo sa mi uz pekne schudnut a nerada by som moju mesacnu snahu uplne zahodila pocas dovolenky. co mam teda robit? dakujem krasne

Dobrý deň,Podobná situácia, v akej sa práve nachádzate je typická pre toto letné obdobie u ľudí, ktorý sú nastavení na úvodných fázach diéty. Ak by ste boli už v tretej fáze, bola by situácia o niečo jednoduchšia, avšak na druhej strane ste v ľahšej situácii tým, že sa už nenachádzate v prvej fáze. Možností je niekoľko: prvou a najjednoduchšou možnosťou je konzumovať 2-3 profidiet produkty a "pravé" jedlá si poskladať s dostupných vhodných surovín (ryby, morské plody, zelenina), čo zvyčajne na dovolenke v prímorských oblastiach nie je problém. Ak však máte zaplatený all inclusive, prijateľnejšou bude možnosť číslo dva. Tá predstavuje konzumáciu iba prirodzených potravín, avšak v takých kombináciách, ktoré sú povolené v 1-2 fáze, čiže žiadne prílohy, pečivo a rovnako obmedziť ovocie. Ak sa stane, že neodoláte pečivu, alebo inej sacharidovej prílohe, vykompenzujte to ranným behom po pláži, dlhším plávaním a pod. Po návrate z dovolenky je vhodná kontrolná konzultácia v centre, ktoré navštevujete a analýza Vašej aktuálnej hmotnostnej situácie. Ak ste si hmotnosť udržali alebo ste dokonca aj schudli, pokračujte vo fáze, v ktorej ste sa nachádzali pred dovolenkou, ak ste napriek snahe pribrali, je možné sa na kratšiu dobu vrátiť späť do prvej fázy a naštartovať celý proces. Prajem Vám príjemnú dovolenku a veľa síl a úspechov pri redukcii.

Matúš

aký šport doporucujete ako doplnok diety? su nejake druhy sportu efektivnejsie oproti inym? dakujem

Dobrý deň,Ako doplnok diéty odporúčam akýkoľvek druh kardio-vaskulárneho cvičenia (kardio), čiže švihadlo, beh, plávanie, bicykel a pod. Štúdie potvrdzujú, že efektívnejšie ako klasické 45 minútové kardio v miernom tempe je HIIT, čo je skratka pre tzv. intervalový tréning. Tento tréning pozostáva z krátkych intervalov vysokej záťaže, ktoré sú nasledované "oddychovými" periódami v miernom tempe. Tento druh pohybovej aktivity je kratší (cca 20 min) a efektívnejší ako klasické kardio. Najlepšou stratégiou je striedať oba druhy cvičenia a uvidíte, ktorý Vám viac vyhovuje. Počas diéty tiež odporúčam cvičenie s rezistenciou (činky, stroje), ktoré dáva potrebný stimul Vašim svalom, čím sú ešte väčšmi chránené pred odbúravaním ako zdroja energie počas redukčného programu.

Judita

dobry den, aka je najvhodnejsia uprava zeleniny pocas diety? d.

Dobrý deň,Zeleninu je možné konzumovať surovú alebo tepelne upravenú šetrným spôsobom, aby sa zachovali všetky vitamíny, minerály a stopové prvky. Vhodnými spôsobmi tepelnej úpravy sú príprava na pare, blanšírovanie a pod. Treba sa vyhnúť nevhodným spôsobom ako je napríklad vyprážanie. Zeleninu možno dochutiť citrónovou šťavou, koreninami, vyhnúť sa treba zálievkám a dresingom.

Mira

Dobry den prešla som dukanovou dietou dvoma fazami schudla som 15 kg môžem prejsť na oddelenu stravu tak aby som nepribrala?Ďakujem.

Dobrý deň,Podľa najnovších štúdií nemá delená strava zásadný vplyv na chudnutie resp. priberanie. Je pravdou, že ľudia, ktorí dodržiavajú zásady delenej stravy sú zdravší ako bežná populácia, súvisí to však pravdepodobne s celkovou vyššou snahou starať sa o svoje zdravie a vyberať si skôr prirodzené potraviny na miesto škodlivých fast foodov a polotovarov. Oddeľovanie jednotlivých makroživín v jednom pokrme je v poriadku ak tento spôsob stravovania niekomu vyhovuje, avšak pre udržanie si zredukovaných kilogramov je rozhodujúca celková energetická bilancia. Hlavnými zásadami sú dostatočný príjem kvalitných bielkovín, ktoré majú najvyšší index sýtosti, pravidelná pohybová aktivita, dostatočný pitný režim a dostatok kvalitného spánku.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15