Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

Kamila

Dobrý deň pán doktor. Zaujímalo by ma, či je vhodné držať diétu aj v prípade, keď nemám nadváhu, som štíhla, ale v oblasti brucha sa mi začal ukladať tuk. Mám 44 rokov, výšku 165cm a vážim 45 kg. Pravidelne športujem, no tuk v oblasti brucha mám stále a chcela by som zabrániť jeho tvorbe a ukladaniu v problémových partiách. Ďakujem Vám srdečne za odpoveď.

Dobrý deň,Lepšie by som sa vedel vyjadriť, keby som poznal Vaše hodnoty - percento telesného tuku vs. množstvo svalovej hmoty. Vaše BMI je 16,5, pričom ako podváha sa považujú hodnoty už od 18,5, a preto pre Vás určite nie je vhodná redukcia v zmysle výrazného obmedzenia kalorického príjmu. Problémom je vo Vašom prípade pravdepodobne tzv. "skinny fat" fenomén, ktorý je spôsobený nízkym percentom svalovej hmoty. Výsledkom je, že absolútne množstvo tuku máte pod hranicou normy, pričom zároveň máte veľmi málo svalov, čo spôsobuje relatívne narastanie percenta telesného tuku oproti človeku s rovnakým absolútnym množstvom tuku, ale zároveň s neporovnateľne vyšším množstvom svalového tkaniva. Odporúčam Vám pravidelný tréning s rezistenciou (posilovňa) a zároveň prijímať optimálne množstvo kvalitných bielkovín v rámci nutrične a energeticky vyváženého stravovacieho režimu. Ak sa venujete kardio aktivitám, najefektívnejší je intervalový tréning z hľadiska pozitívneho vplyvu na spaľovanie viscerálneho tuku a zároveň minimalizovania rizika straty svalovej hmoty.

Jakub

zdravim, mozem uzivat pripravky ak mam alergiu na laktozu? dakujem

Dobrý deň,Je potrebné rozlišovať alergiu na mliečne bielkoviny a intoleranciu na laktózu. Ak máte diagnostikovanú alergiu na mliečne bielkoviny, tak je potrebné sa vyhýbať produktom, ktoré majú v zozname alergénov uvedené mlieko. Čo sa týka laktózy, tam zvyčajne problém nie je, pretože produkty buď laktózu neobsahujú, alebo iba v stopových množstvách, čo spravidla nespôsobuje ťažkosti.

Dominika

pozdravujem, chcem sa opytat preco nemozem v prvej faze mrkvu? dakujem

Dobrý deň,Mrkva je v prvej fáze zakázaná, kvôli vyššiemu obsahu sacharidov. To isté sa týka aj ďalších zakázaných druhov zeleniny. Pri konzumácii "sladkých" druhov zeleniny je riziko, že prekročíte maximálny denný príjem sacharidov, ktorý je v prvých fázach veľmi nízky, kvôli efektívnemu nastaveniu organizmu do nutričnej ketózy.

Bea

Pan Doktor, moja dcérka robí túto diétu už 6.tyždeň.Schudla 10 kíl,ale viditelne schudla z objemu.Začina pondelok 7.tyždeň,4 jedla na deň,a pi 8.týždni by už chcela len ráno a večer profidiet.chcem sa spýtať,že ako dlho musí ešte prottisimo užívať,aby nepriberala.ďakujem

Dobrý deň,Je dôležité dodržať pravidlo, aby každá ďalšia fáza trvala cca dvojnásobok času fázy predošlej. Rovnako je kľúčové, aby návrat sacharidov do jedálnička bol veľmi pozvoľný a plynulý. Potrebujeme sa vyhnúť "šokovaniu" tela, čo sa stáva pri náhlom návrate ku sacharidom, čo následne vedie k jojo efektu. Ako dlho musí Vaša dcéra ešte užívať produkty je veľmi ťažko odhadnúť. Ideálnym prípadom je, že sa dostane na svoju cieľovú hmotnosť niekoľko týždňov po prekročení druhej polovice 3. fázy. Vtedy je možné plynule prejsť do 4. fázy, ktorá predstavuje trvalý spôsob stravovania podľa nových zásad životosprávy s tým, že 1 prípravok Profidiet za deň môže konzumovať dlhodobo. Veľa mojich klientov obľubuje pravidelnú konzumáciu tyčiniek aj po skončení chudnutia ako zdravšiu alternatívu sladkostí. V prevencii opätovného priberania je taktiež dôležité zaradiť aspoň 3-4 krát do týždňa kardio aktivitu (plávanie, švihadlo, beh, bicykel).

Daniela

dobry, mozem v prvej faze kesu orechy? Ď.

Dobrý deň,Orechy sú v prvej aj druhej fáze zakázané. Majú vysoký obsah tukov (aj keď zdravých) a majú veľmi vysokú energetickú hustotu.

Ľubomír

dobry, rad by som sa informoval ci je mozne konzumovat iba slane jedla. vraj ma byt pomer sladkych a slanych 50:50 ale ja nie som moc na sladke. dakujem

Dobrý deň,50:50 je optimálny pomer príchutí z hľadiska rovnomernosti chuťových vnemov, a rovnako z hľadiska pestrosti jedálnička. Ak Vám však vyhovuje konzumovať iba slané jedlá, nie je to problém. Opačne, čiže konzumovať iba sladké jedlá sa však neodporúča.

Izabela

dobry den pan doktor chcem sa opytat ci je pilates vhodny ako aktivita do prvej fázy. po 3 dnoch na diete som bola hodinu na treningu a mala som trochu zavrate a velmi sa mi znizila vykonnost. dakujem

Dobrý deň,Pohybová aktivita sa v prvej fáze spravidla neodporúča. Je to však individuálne, ak má klient dobrú kondíciu a bol navyknutý športovať, ja osobne pohyb úplne nezakazujem, ale odporúčam postupné dávkovanie intenzity, pričom je potrebné sledovať reakcie Vášho tela. Ak cítite po športovej aktivite závrate, znížte intenzitu tréningu. Najcitlivejší je organizmus práve v prvých dňoch a týždňoch diéty, kedy ešte neprišlo k plnej adaptácii na využívanie ketolátok a tukov ako alternatívnych zdrojov energie.

Jano

zdravim moja otazka znie ci je mozne si podobnu stravu vyskladat aj z beznych potravin..vase produkty mi pridu dost drahe dakujem

Dobrý deň,Teoreticky je to možné, ale zároveň veľmi pracné a časovo náročné. Produkty Profidiet sú po nutričnej stránke zostavené tak, aby ste prijali počas dňa presne také množstvo a pomer jednotlivých makroživín, aby ste sa dostali do metabolicky najefektívnejšieho stavu pre spaľovanie tuku. Túto prácu nutričných expertov, ktorí zloženie produktov zostavili je zložité pre laika replikovať resp. si to vyžaduje veľa času a samoštúdia. Produkty Profidiet sú preto najlepšou voľbou pre pracovne vyťažených ľudí, ktorých by svojpomocné zostavovanie jedálnička od diéty odradilo.

Majka

dobry den som v prvej faze a dost ma trapi hlad ale dari sa mi to zvladat salatmi a vodou..chcem sa ale spytat kolko takeho salatu mozem za den zjest..ci je tam nejaky limit..dakujem

Dobrý deň,Čo sa týka šalátov z povolených druhov zeleniny, tam nie sú žiadne obmedzenia z hľadiska množstva. Zelenina má výhodu v tom, že obsahuje veľa vody a zároveň má veľmi nízku energetickú hustotu, a preto Vás zasýti a pritom počet skonzumovaných kalórii je stále nízky.

Linda

dobrý deň neviem ci sa to tu uz riesilo ale chcem sa spytat ci musim jest tie sladke kokteily a jedla vseobecne..ja sa totiz chcem odnaucit jest cukor ale aj umele sladidla a preto by som rada dietu absolvovala iba na slanych jedlach..dakujem

Dobrý deň,Pár príspevkov nižšie som sa vyjadroval k podobnej otázke. Konzumácia výlučne slaných jedál je možná. Kombinácia slaných aj sladkých príchutí je vhodná z hľadiska pestrosti jedálnička, avšak ak Vám vyhovujú iba slané jedlá, môžete konzumovať iba tie.

Nela

pan doktor chcela by som sa s Vami poradit ohladom mojho manzela. pracuje ako taxikar cize sedava praca vobec sa nehybe ked pride domov z prace tak sa naje a ide spat a potom znova do prace..podla mna ma cca 40 kg nadváhu, v noci velmi chrape, prinutila som ho ist do toho spankoveho centra, kde mu zistili apnoe, berie lieky na tlak a lekar mu povedal ze ak neschudne tak ho za chvilu caka cukrovka. on vsak o chudnuti nechce ani pocut..ako ho mam prinutit? som dost zufala s nim je za tazko niekedy. dakujem pekne za radu.

Dobrý deň,Chápem Vaše znepokojenie, pretože podľa toho čo píšete je očividné, že u manžela tých 40 kg nadváhy nie je iba problém estetický. Schudnúť je nevyhnutné aby sa mu zdravotný stav zlepšil a zároveň aby sa predišlo ďalším komplikáciám. Prinútiť ho však nemôžete, je to dospelý človek a ak začne chudnúť musí to vyjsť iba z jeho vlastnej iniciatívy. Čo Vám môžem poradiť je, aby ste sa pokúsili nenásilnou formou v manželovi vzbudiť záujem o svoje zdravie, či už vhodnou osvetou u lekára, návštevou psychológa, prípadne vyskúšať nájsť vo Vašom okolí človeka s podobnými problémami, a začať chudnúť spolu a navzájom sa podporovať.

Jakub

zdravim mozem uzivat produkty ak beriem antidepresiva?

Dobrý deň,principiálne to nie je prekážkou, dôležité ale je, aký typ antidepresív beriete. Ak máte pocit, že z nich priberáte, poraďte sa s Vašim lekárom o prípadnej zmene. V opačnom prípade by sa totiž tento negatívny účinok liekov priečil s dynamikou redukčného programu, čo by malo za následok ťažko odhadnuteľné výsledky.

Zdenka

pekny den prajem mozem si salat ochutit citronovou stavou? dakujem

Dobrý deň,Áno, citrónová šťava na ochutenie šalátov je povolená.

Viktor

dobry den chcel by som sa opytat na zlozenie vasich proteinovych tyciniek..ja si kupujem take modre co maju bezne v obchode ale maju dost vela sacharidov..dakujem

Dobrý deň,zloženie našich bielkovinových tyčiniek je dostupné na stránke v kategórii "produkty". Výhodou Profidiet tyčiniek oproti bežne dostupným v obchodoch je práve znížený obsah sacharidov. Väčšina týchto tyčiniek má sacharidov dokonca viac ako proteínov, a preto sú naše tyčinky z hľadiska redukcie vhodnejšie.

Andrej

zdravim moja otazka znie: preco je v prvej faze zakazany sport ? dakujem

Dobrý deň,Prvá fáza predstavuje spravidla zásadnú zmenu stravovacieho režimu oproti tomu, na čo je Vaše telo navyknuté. Každá zmena vyžaduje určitú dobu adaptácie, počas ktorej je potrebné dožičiť telu pokoj. Ak náhle zásadným spôsobom zmeníte stravovací režim, pričom by ste bez predošlej dobrej kondície zároveň začali intenzívne športovať, príliš zaťažíte Váš organizmus, čo sa môže prejaviť ťažkosťami rôzneho druhu. Ak ste navyknutý športovať pravidelne, čiže už máte nejaký stupeň kondície, ja osobne v takom prípade úplne pohyb nezakazujem, ale radím intenzitu pohybovej aktivity dávkovať postupne a následne sledovať reakcie Vášho tela. Následný dostatočne dlhý a kvalitný odpočinok je kľúčový. U netrénovaných jedincov je v tejto fáze najvhodnejším typom pohybu rýchla chôdza.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15