Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

Ajka

Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať koľko jedál Profidiet mám skonzumovať pri výške 160 cm a váhe 111 kg denne. A v akom pomere sladkých a slaných jedál. O koľkej by som ráno mala konzumovať prvé jedlo a o koľkej posledné jedlo. A ako by mal vyzerať môj jedalníček. Ďakujem

Dobrý deň,štandardne sa konzumujú 4 jedlá za deň, avšak pri Vašej východiskovej hmotnosti môžete začať až s 5 jedlami. Optimálny pomer sladkých a slaných jedál je 50:50. Čo sa týka času konzumácie jedál, nie je potrebné striktne dodržiavať konkrétnu hodinu, ide o to, aby ste jedlá konzumovali v približne pravidelných rozostupoch. Nemusíte to dodržiavať na minútu. Najlepšie je, ak si konzumáciu jednotlivých jedál čo najlepšie prispôsobíte svojmu dennému režimu. Modelový jedálniček je dostupný na našej stránke, ak máte záujem o podrobnosti, kontaktujte prosím jedno z našich centier. Kontakty sú tiež dostupné na tomto webe.

Fedor

Dobrý deň pán doktor,mohol by som sa opytat ci mozu tuto dietu uzivat ludia ktori fajcia? nevadi to nejako chudnutiu? dakujem

Dobrý deň,fajčenie ako zlozvyk zvyšujúci riziko nie len kardiovaskulárnych ale aj nádorových a iných ochorení je samozrejme potrebné obmedziť, prinajlepšom úplne prekonať, ak chceme žiť zdravšie. Z hľadiska redukcie telesnej hmotnosti však ukončenie fajčenia bohužiaľ u niektorých jedincov spôsobí priberanie, čo je častým argumentom fajčiarov, prečo nemôžu s fajčením prestať. Chcem schudnúť, tak neprestanem fajčiť. Je však potrebné si uvedomiť, že benefity ukončenia fajčenia sú obrovské a neporovnateľné s možno miernym rizikom nárastu hmotnosti po ukončení fajčenia. Nárast je však pri vhodne nastavenom redukčnom programe a dostatku pohybu iba dočasný. Aby som zhrnul odpoveď na Vašu otázku: Diétu môžu užívať ľudia, ktorí fajčia, práve po ukončení fajčenia je potrebné vynaložiť viac úsilia pre úspešnú redukciu, avšak ak sa Vám s fajčením podarí prestať urobíte pre svoje zdravie veľmi veľa.

Jana

Dobrý deň, začala som s diétou Profidiet od 2. fázy na odporučenie vyzivoveho poradcu, nakoľko úprava mojej hmotnosti by mala byt do 5 kg. Chcem sa opýtať ako je to s cvičením. Momentálne pravidelne 2x do týždňa cvičím pod dohľadom trénera vo fitness centre. Je možné pokračovať v cvičení aj ked som na začiatku diéty, ale nie v 1.faze kde je cvičenie zakázané? Užívam prípravky profidiet 3 dni ráno a večer, obed mäso s povolenou zeleninou. Dakujem za odpoved.

Dobrý deň,v druhej fáze sa užívajú štandardne 3 proteínové jedlá Profidiet + jedno pravé jedlo, ak užívate prípravky iba ráno a večer, plus jedno pravé jedlo, ktoré pozostáva z mäsa a zeleniny, nepríjmete dostatok bielkovín, ak k tomu navyše cvičíte vo fitness centre. Aby som ale odpovedal na Vašu otázku. Cvičenie nie je v druhej fáze zakázané, avšak keďže tento typ diéty je pre Váš organizmus niečim novým, určitý čas potrvá, kým sa na diétu úplne adaptuje. Je preto možné, že v úvodných štádiách diéty budete pociťovať zníženie fyzickej výkonnosti z dôvodu zníženia prísunu sacharidov, o to viac keď cvičíte. Je preto potrebné, aby ste záťaž dávkovali postupne a sledovali reakcie Vášho tela. Určite neodporúčam prehnanú fyzickú aktivitu v úvode diéty, neskôr je pohybová aktivita naopak žiadúcim doplnkom k diéte za účelom efektívneho chudnutia.

Radka

Dobrý deň, uvažujem o začatí tejto diéty, a však na preventívnej prehliadke mi bola zistená mierne zvýšené kyselina močová v krvi. Lekárka mi odporúča trošku podietovat. Mohla by som teda aj tu vašu diétu keďže som bola pred preventivou pre ňu rozhodnutá... Ďakujem

Dobrý deň,pre pacientov s diagnostikovanou dnou alebo zvýšenými hladinami kyseliny močovej je vhodnejšia diéta s vyváženým pomerom makroživín a tak isto je dôležité, aby nebol pokles hmotnosti príliš rýchly. Po redukcii je potrebný kontrolný odber krvi a sledovanie dynamiky sérovej hladiny kyseliny močovej. Jedálniček je potrebné prispôsobiť podľa odporúčania Vášho lekára (vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom purínov).

Fero

Dobrý deň. Je pri diéte dovolené konzumovať morské plody a Tofu?

Dobrý deň,áno, morské plody aj tofu sú povolené.

Lukáš

dobrý deň,pripravujem sa na sutaz v amaterskej kulturistike a konzumujem vase produkty v ramci pripravy. maju super zlozenie dakujem a som rad ze nieco podobne je na trhu.

Ďakujeme a držíme palce na súťaži :)

Martin

Je možné v rámci diéty konzumovať sterilizovaný cícer, sterilizovanú bielu fazuľu a šošovicu?

Dobrý deň,strukoviny možno počas diéty konzumovať ale až od 3. fázy. Povolené sú okrem čerstvých aj sterilizované strukoviny, treba ale dávať pozor na druh nálevu, niektoré typy môžu obsahovať pridaný cukor.

Lula

Dobrý deň, som na diéte Profidiet 10 deň, ale váha mi od 7 dňa neklesá zatiaľ je to 2,3 kg. Je to normálne? Môže mať na to celé vplyv menštruácia? Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,počas menštruácie dochádza u niektorých žien k výrazným zmenám hydratácie (obsahu vody) v tele, najmä v zmysle zvýšeného zadržiavania vody. Rozdiel oproti bežnému stavu môže predstavovať aj 3-4 kg. Naproti tomu v úvodných dňoch diéty dochádza najmä k hmotnostnému úbytku vody viazanej na glykogén a preto je veľmi skresľujúce hodnotiť dynamiku redukcie na základe hmotnosti ako takej bez poznania aktuálneho percenta telesného tuku v porovnaní s úvodným meraním. Aby som ale odpovedal na Vašu otázku - táto situácia je normálna, čiže nezúfajte, treba len ďalej pokračovať v nastavenom režime.

Jana

Dobry den p. doktor, som tyzden na prvej faze. Chcem sa len opytat ako to je s mliekom do kavy ? Kava s mliekom je pre mna kazdodenny ritual a to mi asi chyba najviac. Je mozne pit kavu s normalnym mlieko? Alebo ju nahradit sojovym, ryzovym, mandlovym alebo kokosovym ?

Dobrý deň,mliečne produkty sú všeobecne povolené až od tretej fázy, avšak čo sa týka kávy, je možné akceptovať použitie nízko tučného mlieka v malom množstve (na zafarbenie) do jednej kávy.

Zuzana

Dobrý deň prajem,chcem sa spýtať, či môžem v druhej fáze diéty konzumovať avokádo a ananás. Ďakujem. Zuzana

Dobrý deň,avokádo aj ananás sú povolené až od 3. fázy.

Emília

Dobrý deň, som na konci I. fázy diéty a až teraz som sa dočítala, že žlčníkový kameň je kontraindikáciou nasadenia diéty. Mám 1,7 mm kameň. Mám s diétou prestať, môže mi nejako uškodiť? Zatiaľ som nemala nijaký problém. Ďakujem.

Dobrý deň,redukčné programy s rýchlou dynamikou redukcie nie sú vhodné u pacientov so žlčníkovými kameňmi z toho dôvodu, že výrazné obmedzenie kalorického príjmu, príjmu tukov, zvýšená mobilizácia tukových zásob, tiež vyššie vylučovanie cholesterolu pečeňou do žlče predstavuje riziko tvorby žlčových kameňov. V redukcii určite pokračujte, avšak odporúčam Vám pozvoľné chudnutie. Všeobecne akceptované odporučenie pre pacientov u ktorých je rýchle chudnutie kontraindikované je redukcia 5 - 10 percent východiskovej hmotnosti v priebehu 6 mesiacov.

Monika

Dobrý deň. Akosi som po zime pribrala pár kg no po pôrode ešte mám tiež niečo na sebe ;) Čítala som na nete o proteínovej diéte a už som odhodlaná ísť do toho Mne by stačilo 5-7kg dať dolu Som ideálna na vaše chudnutie? Či ideálne pre ľudí s väčšou váhou? Ďakujem

Dobrý deň,samozrejme, ak sa neliečite na niektoré z ochorení zo zoznamu kontraindikácií, je diéta vhodná aj pri redukcii 5-7 kg. Vo Vašom prípade je ale vhodné začať buď od druhej alebo od tretej fázy. Ak ste iba pár kg od Vašej cieľovej hmotnosti, neodporúčam veľmi rýchle chudnutie, vtedy je vyššie riziko odbúravania svalovej hmoty aj pri dodržaní dávkovania bielkovinových jedál.

silvia

Dobrý deň :) prosím Vás, ako dlho trvá prvá fáza, resp. v akých časových intervaloch prebiehajú fázy? Mám si ju nejako vypočítať podľa kg, ktoré chcem zredukovať? Neviem sa o tom nikde dočítať. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,prvá fáza trvá spravidla 20 dní. Možnosťou je aj kratšie či dlhšie trvanie, to je prísne individuálne. Taktiež treba zhodnotiť, či je vôbec 1. fáza pre Vás vhodná vzhľadom na prípadné ochorenia, užívanie liekov a pod. Najlepšie by preto bolo navštíviť jedno z našich centier, kde Vás nastavia presne podľa Vašich individuálnych parametrov akými sú kompozícia postavy (množstvo svalového tkaniva, tukového väziva), cieľová hmotnosť, aktuálny zdravotný stav, úroveň pohybovej aktivity atď. Všeobecným pravidlom je, že nasledujúca fáza má trvať dvojnásobok času ako fáza predošlá.

silvia

Dobrý deň, veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď na predchádzajúcu otázku. Ešte by ma zaujímalo, ako je to s orieškami. Sú vôbec povolené? Samozrejme len ako malý snack. Sú vhodné v prvej fáze? Ďakujem :)

Dobrý deň,orechy nie sú v prvej fáze povolené z dôvodu vysokej energetickej hustoty. Orechy všeobecne sú výborným zdrojom zdravých tukov, ale práve ich vysoká energetická hodnota v malom objeme je rizikom nadmerného príjmu kalórií, o to viac keď sú konzumované ako snack.

Jana

Dobry den chcem sa spytať ako dlho mozem tuto dietu drzat vkuse? Ja uz ju jem 18 mesiacov,schudla som dost,ale este potrebuje. Mozem tak dlho,nehrozi nejake riziko?Dakujem Jana

Dobrý deň,prvá a druhá fáza majú obmedzia z hľadiska ich maximálneho trvania, tie závisia od individuálneho zdravotného stavu každého klienta a tiež od ďalších špecifík. Čo sa týka 3. a 4. fázy, tieto možno po konzultácii s odborníkom a vhodnom energetickom nastavení užívať bez rizík dlhodobo, až pokým nedosiahnete svoju cieľovú hmotnosť.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15