Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Obezita a poruchy pohybového aparátu

Obezita a poruchy pohybového aparátu
21. apríl, 2019 0 Komentár

Obezita a poruchy pohybového aparátu

Veľkou kategóriou zdravotných problémov, ktoré sú asociované s obezitou sú rôzne patologické zmeny pohybového aparátu. Dlhodobá nadmerná hmotnosť je príčinou neprimeranej záťaže kostí, kĺbov a svalov, čo sa v dôsledku chronického priebehu obezity časom prejaví takmer u každého obézneho jedinca. Obezita je zároveň aj faktorom, ktorý spôsobuje rôzne ťažkosti a komplikácie pri liečbe týchto chorobných stavov. Vedeli ste, že každý kilogram na hmotnosti znamená 4 kilogramy dodatočnej záťaže na každý kolenný kĺb? To znamená, že pri nabratí 5 kilogramov navyše je každé koleno neprimerane zaťažené 20 extra kilogramami.

Ochorenia kĺbov

Neprimerané zaťaženie kĺbov môže okrem mechanického opotrebovania viesť aj k rôznym zápalovým zmenám. Okrem zápalu kĺbov (artritídy) dochádza tiež často k zápalu okolitých väzivových štruktúr, akými sú napríklad šľachy, ktoré pripájajú sval ku kosti. Zápal sa najčastejšie prejavuje bolesťou, opuchom, začervenaním. Bolesť je niekedy veľmi intenzívna, až úplne znemožní pohyb v postihnutom kĺbe. Tieto zmeny si vždy vyžadujú v prvom rade čo najefektívnejšiu redukciu prebytočného tuku, pretože akákoľvek protizápalová liečba zmierni ťažkosti iba dočasne. Pokiaľ bude záťaž aj naďalej pretrvávať, problémy s kĺbmi sa skôr či neskôr objavia znova. Osobitnou kategóriou sú rôzne degeneratívne kĺbové ochorenia. U niektorých obéznych pacientov dospejú často tieto problémy do štádia, kedy jedinou terapeutickou možnosťou je kompletná výmena postihnutého kĺbu.

Riziko zranení

Okrem toho, že obézni ľudia majú štatisticky vyššie riziko zranenia v porovnaní s jedincami s normálnou hmotnosťou, obezita je tiež príčinou, že takéto poranenia sa hoja s oveľa väčším počtom komplikácií. Aj keď sa môže zdať, že nadmerná hmotnosť, ktorá vytvára zvýšené nároky na kostru a svaly bude viesť k ich posilneniu, v skutočnosti majú ľudia s nadmernou hmotnosťou častejší výskyt rôznych typov zlomenín najmä kostí dolnej končatiny.

Chronická bolesť

Ďalším problémom, ktorý súvisí s vyššie spomenutými komplikáciami je chronická bolesť. Tá je často viazaná na viaceré súčasti pohybového aparátu zároveň, čo spôsobuje značné obmedzenie kvality života.

Spomenuté zdravotné komplikácie opäť potvrdzujú, že obezita je problém najmä zdravotný, a preto je potrebné nájsť efektívny redukčný program, ktorý Vám pomôže týmto komplikáciám predchádzať. Pamätajte, že žiaden nedokáže na 100 % garantovať schudnutie. Vždy je najhlavnejším faktorom pevná vôľa a vnútorná motivácia každého z nás. Proteínová diéta Profidiet, je možnosťou ako si človek okrem estetickej stránky upevní to najcennejšie – zdravie.

Chcete sa objednať na odbornú konzultáciu k nutričnému poradcovi Profidiet? Klikajte sem.

Autor: MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

Zanechajte komentár