Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Prečo kúpiť v obchode avokádo?

Prečo kúpiť v obchode avokádo?

Prečo kúpiť v obchode avokádo?

Pripravila som pre vás sériu článkov o potravinách, ktoré môžete pridať do jedálnička počas chudnutia s Profidiet. Predstavujem vám avokádo. Pre mnohých je ešte stále exotickým ovocím. Je výnimočné nie len svojou chuťou, ale aj zaujímavou textúrou. Od tuzemského ovocia sa líši najmä vysokým obsahom zdravých tukov a nízkym obsahom cukrov. Prečo by ste si teda v obchode mali kúpiť avokádo?

Prečo kúpiť v obchode avokádo?

1. Obsahuje draslík

Dokonca jeho množstvo v avokáde je oveľa vyššie ako v banánoch. Dostatočný prísun draslíka v bežnej strave je nevyhnutný. Prispieva k prevencii vysokého krvného tlaku a srdcových a mozgových príhod. Udržiava správny pomer tekutín v organizme a ovplyvňuje prácu svalov. Keďže banány obsahujú okrem draslíka aj množstvo cukrov, ako súčasť normálneho jedla pri chudnutí s Profidiet nie sú príliš vhodné. Avokádo je teda skvelou alternatívou pri redukcii hmotnosti.

2. Má vysokú nutričnú hodnotu

Okrem vynikajúcej a nevšednej chuti sa vyznačuje tým, že obsahuje viac ako 20 rôznych vitamínov a minerálov. Okrem draslíku v ňom vedci našli aj vitamíny so skupiny B, C, E a K a aj foláty. Všetky sú potrebné pre správnu funkciu ľudského organizmu.

3. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny

Je jedným z najtučnejších ovocí vôbec. Takmer 77% tvorí kyselina olejová, nenasýtená mastná kyselina. Je to kyselina, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji. Predpokladá sa, že práve ona je zodpovedná za pozitívne účinky avokáda na ľudské zdravie. Olej z neho je vynikajúcou alternatívou na ochutenie šalátov.

4. Obsahuje vlákninu a antioxidanty

Dokonca až 7% z hmotnosti avokáda predstavuje vláknina. Je to pomerne vysoké percento v porovnaní s ostatnými potravinami. Vláknina je dôležitou súčasťou potravy aj keď ju telo nedokáže vstrebať. Zlepšuje trávenie, predchádza zápche a tým, že znižuje vstrebávanie glukózy znižuje hladinu cukru v krvi. Okrem toho, že obsahuje antioxidanty ako luteín, podporuje aj vstrebávanie antioxidantov z ostatných potravín. Luteín má navyše pozitívne účinky pre zdravie očí.

5. Chutí

Avokádo sa vyznačuje vynikajúcou chuťou.

Skúste recept na raňajkové guacamole vhodné aj počas diéty Profidiet. Guacamole je jednoduchá pomazánka, na ktorej prípravu potrebujete asi 10 minút.

Pripravte si:

  • 1 avokádo
  • 1 paradajku
  • 1 cibuľu
  • 1 limetku
  • 1 balenie cottage syru
  • celozrnný alebo bielkovinový chlieb
  • soľ, korenie a petržlenová vňať

Avokádo rozkrojte na polovicu, vyberte kôstku a vydlabte lyžičkou mäkký obsah. Ten následne roztlačte s vidličkou na hrudkovitú hmotu. Tú osoľte a pridajte čierne korenie podľa chuti. Do zmesi pridajte cibuľu a na kocky nakrájané paradajky. Ak máte radi štipľavé pokojne pridajte aj čili papričku. Celú zmes dochuťte šťavou z limetky, petržlenovou vňaťou a zľahka premiešajte. Takto pripravenú pomazánku naservírujte buď s celozrnným alebo proteínovým chlebíkom. Ak by ste mali chuť na obmenu, pečivo môžete nahradiť syrom cottage alebo uvareným cícerom. Avokádo je už v obchodoch bežne dostupným ovocím. Neváhajte teda a pridajte ho aj do vášho zdravého jedálnička nielen kvôli výnimočnej chuti, ale aj pre jeho pozitívny vplyv na zdravie.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár