Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Obezita a ochorenia gastrointestinálneho traktu

Obezita a ochorenia gastrointestinálneho traktu
10. máj, 2019 0 Komentár

Obezita a ochorenia gastrointestinálneho traktu

Gastrointestinálny trakt má pri vývoji obezity dôležitú úlohu. Okrem samotného vstrebávania živín prijatých v potrave majú jednotlivé súčasti gastrointestinálneho traktu zásadné slovo pri regulácii príjmu potravy prostredníctvom rôznych hormónov ako napríklad ghrelín, cholecystokinín, či peptid YY, ktoré okrem iných funkcií vplývajú aj na pocit sýtosti. Keď je obezita už prítomná, bez preháňania je možné skonštatovať, že takmer každý orgán gastrointestinálneho traktu, ale tiež žľazy súvisiace s trávením (pečeň, pankreas) sú pri obezite do rôznej miery „ohrozené“ rizikom rozvoja rôznych ochorení, ktoré sú priamym dôsledkom negatívneho vplyvu obezity.

Pažerák

Obezita je spoluzodpovedná za rozvoj rôznych porúch motility (pohyblivosti) pažeráka, gastroezofageálnu refluxnú chorobu, ale tiež prispieva k riziku rozvoja adenokarcinómu v tomto orgáne.

Žalúdok

Žalúdok je tiež pri obezite náchylný na rôzne chorobné stavy. S obezitou je okrem zápalových ochorení žalúdkovej sliznice spájané aj riziko vzniku karcinómu žalúdka.

Tenké črevo

Najnovšie výskumy naznačujú, že okrem ochorení tenkého čreva priamo zapríčinených obezitou, pri chronickom nadmernom príjme potravy sa fyziologické procesy v tenkom čreve adaptujú takým spôsobom, ktorý vedie k zvýšenému a zrýchlenému vstrebávaniu živín, čím sa iba zvyšuje pozitívna energetická bilancia. Z ochorení tenkého čreva súvisiacich s obezitou sú to napríklad celiakia či nešpecifické zápalové ochorenia čreva.

Hrubé črevo

Pred negatívnym vplyvom obezity nie je uchránené ani hrubé črevo. Okrem zvýšeného rizika polypov je pri obezite u pacientov častejšie diagnostikovaný kolorektálny karcinóm.

Pečeň, žlčník a pankreas

Aj keď tieto orgány nie sú priamo súčasťou gastrointestinálneho traktu, s trávením úzko súvisia. Pečeň je pri obezite často postihnutá nealkoholovou tukovou chorobou, taktiež je zvýšené riziko hepatocelulárneho karcinómu. Žlčník je pri obezite viac náchylný na cholelitiázu (žlčníkové kamene). Pri pankrease je zvýšené riziko akútnej pankreatitídy a karcinómu.

Tento prehľad ochorení demonštruje, že obezita nepriaznivo ovplyvňuje celý zažívací trakt, a preto je nevyhnutné s obezitou zabojovať čo najefektívnejšie, aby bolo riziko týchto, často závažných ochorení, čo možno najviac minimalizované. Je potrebné nájsť efektívny redukčný program, ktorý Vám pomôže týmto komplikáciám predchádzať. Pamätajte, že žiaden nedokáže na 100 % garantovať schudnutie. Vždy je najhlavnejším faktorom pevná vôľa a vnútorná motivácia každého z nás. Proteínová diéta Profidiet, je možnosťou ako si človek okrem estetickej stránky upevní to najcennejšie – zdravie.

Chcete sa objednať na odbornú konzultáciu k nutričnému poradcovi Profidiet? Klikajte sem.

Autor: MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

Zanechajte komentár