Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Koľko vody by sme mali denne vypiť?

Koľko vody by sme mali denne vypiť?

Koľko vody by sme mali denne vypiť?

V súvislosti s pitným režimom sa najčastejšie skloňuje číslo 2 litre denne. Koľko vody by sme mali denne vypiť je však v skutočnosti individuálnejšie, než si väčšina ľudí uvedomuje.

Inštitút medicíny v USA (IOM) odporúča, aby muži denne vypili aspoň 3 litre vody, teda asi 12 pohárov. Ženám podľa IOM stačia spomínané 2 litre, čo je asi 8 pohárov. Napriek všeobecným odporúčaniam nie je presné stanovenie množstva vody, ktoré treba denne vypiť, také jednoznačné.

Koľko vody by sme mali denne vypiť?

Ako určiť množstvo vody

Váš pitný režim ovplyvňuje okrem pohlavia aj vek, miera dennej fyzickej aktivity a pri ženách samozrejme aj prípadná gravidita či dojčenie. Pre prehľadnosť sme odporúčania pre jednotlivé skupiny spracovali do tabuľky.

Demografická skupina Denné odporúčané množstvo vody
deti od 4 do 8 rokov 1,2 litra
deti od 9 do 13 rokov 1,5 – 1,9 litra
deti od 14 do 18 rokov 1,9 – 2,5 litra
muži, 19 rokov a vyššie 3 litre
ženy, 19 rokov a vyššie 2 litre
tehotné ženy 2,4 litra
dojčiace ženy 3 litre

Voda a chudnutie

Dostatočný príjem vody je ešte kľúčovejší, ak sa snažíte zredukovať svoju hmotnosť. Voda totiž zrýchľuje váš metabolizmus a pomáha telu rýchlejšie páliť kalórie. Pravidelný príjem tekutín dokáže zvýšiť váš energetický výdaj až o 30 percent! Voda zároveň pomáha potláčať chuť do jedla.

Ak ste teda dostatočne hydratovaný, prijímate zväčša menej kalórií. Pravidelný príjem tekutín je preto dôležitý aj pri proteínovej diéte Profidiet.

Tipy ako dodržiavať pitný režim

  • Kamkoľvek idete, snažte sa mať so sebou fľašu s vodou. Nezabúdajte ju nosiť hlavne keď sa presúvate – či už autom alebo mestskou hromadnou dopravou.
  • Ak už nevládzete piť čistú vodu, môžete siahnuť aj po iných alternatívach. Napríklad ovocné šťavy, čaj či voda ochutená citrónom.
  • Pokiaľ popri diéte aj športujete, mali by ste zvážiť pitie športových nápojov. Obsahujú totiž elektrolyty, ktoré vám pomôžu nahradiť tie, ktoré ste stratili potením.
Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár