Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Čo spôsobuje jojo efekt a ako sa mu vyhnúť

Čo spôsobuje jojo efekt a ako sa mu vyhnúť

Čo spôsobuje jojo efekt a ako sa mu vyhnúť

Jojo efekt je pomerne bežná situácia, ktorá ľuďom bráni udržať si dosiahnutú stratu váhy. Jojo efekt v podstate znamená opätovné nabratie kilogramov hneď po tom, čo sme ich pracne zhodili. Tento fenomén trápi mnohých ľudí. Kľúčové je pre nich hlavne vedieť, čo spôsobuje jojo efekt a ako sa mu vyhnúť.

Spúšťač jojo efektu

Jednou z najčastejších príčin jojo efektu je príliš rýchla a radikálna strata hmotnosti. Lekári a výživoví špecialisti neodporúčajú hladovanie či dodržiavanie drastických diét ako metódu chudnutia nielen pre ich zdravotné riziká, ale aj pre vysokú pravdepodobnosť jojo efektu.

Tieto druhy diét sú pre telo veľkým šokom, takže akonáhle sa najeme, telo začne ukladať zvyšné tuky z jedla pre prípad, že by opäť muselo hladovať.

Drastické zníženie množstva prijímanej potravy vedie okrem iného aj k spomaleniu metabolizmu a k hormonálnej nerovnováhe. Oba stavy pritom následne povzbudzujú hromadenie tuku v tele po návrate k bežnej strave.

Čo pomáha

Namiesto drastických diét a hladovania je preto vhodnejšie chudnúť a meniť svoje stravovacie návyky postupne – tak, ako je to plánované aj pri bielkovinovej diéte Profidiet. Týždenne by ste mali schudnúť v priemere 0,5 až 1 kilogram.

Riziko jojo efektu môžete znížiť aj správnou fyzickou aktivitou. Cvičenie zrýchľuje metabolizmus a urýchľuje úbytok hmotnosti. Pohyb vám tak po skončení diéty pomôže udržať dosiahnutú váhu.

Pomôcť si rovnako môžete aj niektorými doplnkami stravy. Ak nestíhate a nechcete jesť nezdravo, aj po skončení diéty môžete siahnuť napríklad po proteínových tyčinkách či hotových smoothies.

Čo teda spôsobuje jojo efekt a ako sa mu vyhnúť?

Jojo efekt sa najčastejšie dostaví u ľudí, ktorí sa snažia za krátky čas zhodiť čo najviac. Chudnúť by ste preto mali postupne, v priemere 0,5 až 1 kg. týždenne. Rovnako zmena stravovacích návykov by mala byť postupná.

V snahe udržať si dosiahnutú hmotnosť po návrate k bežnej strave pomáha pravidelné cvičenie a doplnky stravy – napríklad proteínové tyčinky či zdravé hotové nápoje.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Komentár (01)

  • Avatar
    Simona
    aug 11, 2022

    Bojím sa že budem mať jo-jo efekt. Mala som takú dietu že som jedla aj raňajky aj obed normálne. A po piatej som už nejedla. Večeru som už nejedla jediné čo som mohla po piatej bola zelenina. Vždy čo som zjedla som šla vždy vychvodiť na prechádzku a neviem či budem mať jo-jo efekt hrozne sa toho bojím a neviem ako sa mu poriadne vyhnúť. Za 8 mesiacov som schudla 9 kg.

Zanechajte komentár