Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako cvičiť, aby sme popri diéte schudli čo najviac

Ako cvičiť, aby sme popri diéte schudli čo najviac

Ako cvičiť, aby sme popri diéte schudli čo najviac

Základom každého úspešného chudnutia bez jojo efektu je strava. To či schudneme je zo 70-tich percent závislé od toho, čo jeme. Ostatných 30 percent je však takisto dôležitých – respektíve veľmi nápomocných. Rozhoduje o nich naša fyzická aktivita. Ukážeme si preto, ako cvičiť, aby sme popri diéte schudli čo najviac.

Neupadnite do stereotypu

Asi každý má rád, keď sa v niečom zlepšuje. Daná aktivita sa preňho stáva menej náročnou a je v nej efektívnejší. Problém však je, že pri chudnutí je to presne to, čo nechceme.

Štúdia uverejnená vo vedeckom časopise Current Biology preukázala, že čím dlhšie sa držíme jedného konkrétneho cvičebného plánu, tým menej kalórií pri ňom spaľujeme.

V rámci tejto štúdie skúmali 3 stovky žien a mužov – konkrétne ich hladinu fyzickej aktivity a počet kalórií, ktoré každý deň spálili. Zistili, že mierne aktívni ľudia spálili o 200 kalórií denne viac ako najmenej aktívni účastníci experimentu. Najviac fyzicky aktívni účastníci pritom spálili rovnako veľa kalórií ako tí mierne aktívni.

Ak si teda myslíte, že čím dlhšie sa budete svojho cvičebného plánu držať, tým viac schudnete, mýlite sa. Ak si totiž telo zvykne na určitý typ cvičenia, začne páliť menej kalórií. Je to podobné ako pri novej práci – na začiatku je pre vás všetko nové a stojí vás to mnoho energie. Časom si však zvyknete, robíte veci efektívnejšie a míňate preto menej energie.

Čo všetko treba obmieňať

Ak chcete, aby si vaše telo nikdy príliš nezvyklo, treba obmieňať 4 faktory – frekvenciu, intenzitu, čas a typ cvičenia. Môžete zmeniť buď jeden faktor, alebo hneď niekoľko naraz. Treba si uvedomiť, že čím viac toho obmeníte, tým väčšia výzva to pre vaše telo bude a tým viac kalórií spáli.

Namiesto toho, aby ste celý čas cvičili v jednom tempe, zvoľte radšej tréning v intervaloch. Intervalový tréning je striedanie medzi nízkou a vysokou intenzitou cvičenia, teda medzi zvyšovaním a znižovaním tepovej frekvencie. 30-minútový intervalový tréning môže spáliť rovnako, ak nie viac, kalórií ako hodinový beh rovnakým tempom.

Aké cvičenie si vybrať

Vyberte si kardio cvičenie, ktoré vás bude baviť. Napríklad korčuľovanie, jazda na bicykli, tanec alebo dokonca kanoistika. Ak sa na danú aktivitu budete tešiť a nebudete ju považovať tak úplne za „cvičenie“ ale zábavu, zvýši sa pravdepodobnosť, že pri nej zostanete naozaj dlhodobo.

Ak by sme to teda mali zhrnúť, pravidlá ako cvičiť, aby sme popri diéte schudli čo najviac sú nasledovné:

  • Vyberte si pre vás zaujímavé a zábavné cvičenie, ktoré si vás udrží dlhodobo.
  • Voľte radšej intervalový tréning – namiesto cvičenia v jednom tempe sa radšej snažte striedať intenzitu cvičenia.
  • Snažte sa svoje telo raz za čas prekvapiť – vždy keď máte pocit, že už si príliš zvyká. Obmieňajte či už frekvenciu, čas alebo typ cvičenia.
Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár