Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Najvhodnejšie potraviny na chudnutie

Najvhodnejšie potraviny na chudnutie

Najvhodnejšie potraviny na chudnutie

Nie všetky potraviny sú v našom tele trávené rovnako. Práve táto špecifická „cesta metabolizmom“ má pritom vplyv na to, na ako dlho nás zasýtia či koľko kalórií pri ich trávení spálime. Nižšie si preto predstavíme najvhodnejšie potraviny na chudnutie spolu s vysvetlením, prečo práve ony.

1. Vajcia

Vajcia sú potravinou, ktorej sa mnohí vyhýbajú. Dlho bolo totiž prezentované, že zvyšujú cholesterol a náchylnosť na infarkt. Nové štúdie dokázali, že ani jedno z toho nie je pravda (12).

Navyše ide o jedno z najlepších jedál, ak potrebujete schudnúť. Majú totiž vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a zasýtia vás napriek nízkemu obsahu kalórií.

2. Listová zelenina

Listovou zeleninou je napríklad kel, špenát, rukola a podobne. Listová zelenina má niekoľko vlastností, ktoré z nej robia skvelého pomocníka pri chudnutí – obsahuje málo kalórií a sacharidov a je bohatá na vlákninu.

Konzumácia listovej zeleniny je preto skvelý spôsob ako toho zjesť viac bez toho, aby ste prijali viac kalórií.

3. Losos

Mastné ryby akou je losos sú veľmi zdravé a udržia vás zasýtených pomerne dlho bez toho, aby ste prijali veľa kalórií.

Losos je plný vysoko kvalitných bielkovín, zdravých tukov a rôznych ďalších dôležitých živín. Ryby, a morské plody vo všeobecnosti, sú tiež významným zdrojom jódu. Ten je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy a následne optimálny chod metabolizmu.

4. Kapustovitá zelenina

Medzi kapustovitú zeleninu patrí napríklad brokolica, karfiol, kapusta či ružičkový kel.

Tak ako ostatná zelenina aj kapustovitá zelenina je bohatá na vlákninu a má tendenciu poriadne zasýtiť. Tento druh zeleniny však navyše obsahuje slušné množstvo bielkovín. Nie také vysoké ako napríklad mäso, no stále výrazne vyššie ako väčšina zvyšnej zeleniny.

5. Kuracie prsia

Mäso je pri chudnutí výborným pomocníkom, pretože obsahuje vysoké množstvo bielkovín. Proteíny sú živinou, ktorá vás zasýti na najdlhšiu dobu. Vďaka konzumácii jedla s vysokým obsahom bielkovín spálite denne o 80 až 100 kalórií viac, než pri trávení iných živín.

Naopak tuk, ktorý je v mnohých druhoch mäsa obsiahnutý, je pri redukcii váhy kontraproduktívny. Lepšie je preto siahnuť po chudom mäse ako sú napríklad kuracie prsia.

Vo všeobecnosti sa teda dá povedať, že najvhodnejšie potraviny na chudnutie sú tie, ktoré obsahujú málo sacharidov či tukov a naopak vysoké množstvo vlákniny a hlavne bielkovín. Práve tie nás totiž udržia dlho zasýtených a pri ich trávení spaľuje naše telo viac kalórií.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár