Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako proteíny pomáhajú pri chudnutí

Ako proteíny pomáhajú pri chudnutí

Ako proteíny pomáhajú pri chudnutí

Proteíny, teda bielkoviny, sú základnou makro-živinou, ktorá nášmu telu slúži ako stavebná jednotka. Denne by sme mali na zdravé fungovanie nášho organizmu prijať 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej váhy. Napríklad 60-kilová žena by teda mala denne prijať približne 48 gramov bielkovín. Ak ich prijmeme viac, naše telo začne redukovať váhu. V tomto texte si podrobnejšie vysvetlíme, ako proteíny pomáhajú pri chudnutí.

Proteínová diéta

Základom proteínovej diéty je obmedzenie príjmu cukrov a tukov a ich nahradenie vyšším príjmom bielkovín. Pri chudnutí tak telo nestráca zo svalov, ale iba zo želaných častí – nadbytočných tukov.

Súčasne platí, že vyšší príjem proteínov zvyšuje počet spálených kalórií. Pri trávení bielkovín sa zvýši celkový energetický výdaj organizmu o 20 až 35 percent. V porovnaní s tým pri trávení cukrov či tukov sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 5 až 15 %.

Štúdia, ktorá skúmala 10 zdravých mladých žien dokonca preukázala, že pri konzumácii vysoko bielkovinovej stravy bola rýchlosť ich metabolizmu takmer dvojnásobne vyššia, ako pri konzumácii jedla s vysokým obsahom cukru.

Apetít a pocit sýtosti

Vyšší príjem bielkovín pomáha pri chudnutí aj tým, že potláča hlad a chuť do jedla.

Proteíny zvyšujú produkciu hormónov ako PPY či GLP-1, ktoré nám pomáhajú cítiť sa sýto a spokojne. Okrem toho napomáhajú znižovať hladinu grelínu, známeho tiež ako „hladový hormón“.

Ďalšie benefity proteínov

Spolu s pozitívnym vplyvom pri chudnutí majú bielkoviny aj ďalšie zdravotné výhody:

  • Zvyšujú svalovú hmotu: V kombinácii s cvičením pomáhajú bielkoviny pri budovaní svalov a zvyšovaní ich sily.
  • Znižujú stratu svalov počas starnutia: S pribúdajúcim vekom je bežné, že ľudia strácajú svalovú hmotu. Dostatočný príjem bielkovín však dokáže túto stratu zmierniť.
  • Posilňujú kosti: Vyšší príjem proteínov podporuje zdravie kostí. Konzumácia dostatočného množstva bielkovín je preto dôležitá hlavne pri starších ženách, ktorých kosti sú náchylné rednúť.
  • Zlepšujú hojenie rán: Štúdie dokázali, že vysoko bielkovinová strava môže zlepšiť hojenie rán spojených s chirurgickým zákrokom alebo zranením.
Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár