Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

8 chutných korenín, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie

8 chutných korenín, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie
12. august, 2018 0 Komentár

8 chutných korenín, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie

Vedeli ste, že použitie korenín vo vašom jedle nemá význam len pre zmenu chuti? Koreniny totiž môžu okrem toho pozitívne vplývať aj na vaše zdravie.

K zdravému životnému štýlu teda patrí nielen príprava domácich jedál, ale aj ich správne dochutenie. Dnes vám predstavím 8 chutných korenín, ktoré zároveň pozitívne vplývajú na zdravie.

8 chutných korenín, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie

1. Škorica

Vynikajúce dochucovadlo nielen do koláčov a sladkých pokrmov. V modernej kuchyni ju nájdete dokonca aj v mäsových jedlách. Okrem výraznej vône a chuti má škorica viacero pozitívnych vplyvov na náš organizmus. Má antioxidačné účinky, ale najintenzívnejší je jej pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Je preto vhodným korením pre diabetikov.

2. Čili

Za svoje pozitívne účinky na zdravie vďačí hlavne zložke kapsaicín. Ten redukuje chuť do jedla a urýchľuje spaľovanie tukov. Je často používanou zložkou v produktoch na chudnutie. V prípade proteínovej diéty Profidiet môžete čili pokojne pridať ako dochucovadlo k pravým jedlám z hovädzieho mäsa. Dokonca niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že je účinný v boji proti rakovinovým bunkám.

3. Kurkuma a jej kurkumín

V našich zemepisných šírkach nie je príliš známa, ale je práve tou koreninou, ktorá dodáva kari zmesiam ich typickú žltú farbu. Kurkumín je ako zložka zodpovedná za antioxidačné účinky v organizme. V dôsledku oxidačných procesov organizmy starnú a dokonca sú faktorom prítomným pri množstve civilizačných ochorení. Kukruma je navyše úžasná aj svojimi protizápalovými účinkami.

4. Mäta/Pepermint

Mnohí si ju spájame so žuvačkami a s osviežujúcimi kokteilmi, ale vedeli ste, že má účinok pri nevoľnosti alebo ťažkostiach s trávením? Vývar z čerstvej mäty má relaxačné účinky na svaly, ktoré sa uvoľnia a zmierni sa tým napätie v žalúdku. Práve vďaka týmto účinkom je často využívaná aj pri aromaterapii a masážach na zmiernenie svalovej bolesti a napätia.

5. Zázvor

Alternatívne medicíny podporujú jeho použitie proti zápalu a pri nevoľnosti. Ten svojím zložením efektívne bojuje s nevoľnosťou spôsobenou morskou chorobou či rannými nevoľnosťami. Vedeli ste, že iba jeden gram zázvoru vám dokáže zmierniť tieto problémy? Podľa niektorých štúdii má tiež protizápalové účinky a dokonca ho môžete použiť na zmiernenie bolestí spojených so zápalovými ochoreniami.

6. Rozmarín

Máte alergiu? Nezúfajte a pridajte do svojho jedálnička rozmarín. Má protizápalové účinky a štúdie naznačujú, že pomáha pri prevencii alergie. Protizápalový účinok je zrejmý práve na nosnej sliznici, ktorá je pri alergii nadmerne prekrvená. Okrem toho je vynikajúcou bylinou vhodnou na dochutenie mäsa či rýb.

7. Cesnak

Už v minulosti naše staré mamy využívali cesnak ako prírodný liek. Vďaka látke alicín má cesnak svoju typickú silnú arómu. Táto zložka je tiež zodpovedná za jeho účinky pri chrípke a nachladnutí. Podporuje imunitu a ak mávate problém s častými prechladnutiami, určite by ste mali do svojho jedálneho lístka pridať viac cesnaku. Dobrú správu mám aj pre tých, ktorí trpia zvýšeným krvným tlakom. Cesnak je nápomocný pri jeho znižovaní. Je až neuveriteľné, aké pozitívne účinky na ľudský organizmus má tento kráľ kuchyne.

8. Fenykel

Aj keď je používaný v alternatívnych medicínach na podporu libida a mužnosti, tieto účinky doposiaľ preukázané neboli. Čo však niekoľko štúdií podporilo je jeho pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi. Práve vďaka tomu je ďalším vhodným korením pri redukcii hmotnosti.

Na záver…

Pri príprave nedeľného obeda alebo rýchlej večere po práci nezabúdajte, že koreniny, ktoré do vášho jedla pridáte môžu pozitívne ovplyvniť vaše zdravie. Či už ovplyvnením hladiny cukru v krvi, cholesterolu, vysokého krvného tlaku, pri bolestiach žalúdka alebo ako prevencia alergie, chrípky a prechladnutia. Všetkých 8 korenín, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie sú bežne dostupné v našich obchodoch :)

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár