Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

5 benefitov korenistého jedla na náš organizmus

5 benefitov korenistého jedla na náš organizmus
05. august, 2018 0 Komentár

5 benefitov korenistého jedla na náš organizmus

Niekto to rád horúce, hlása známa americká filmová klasika. Vedeli ste však, že štipľavé a korenisté jedlo má pozitívne vplyvy na náš život? Tým nemyslím len obed dochutený s čili, po ktorom vám na jazyku bude tancovať tisíc ohníkov, ale aj kurkumu, rímsky kmín, zázvor, škoricu či cesnak. Dnes vám prezradím 5 benefitov korenistého jedla na náš organizmus a životný štýl.

5 benefitov korenistého jedla na náš organizmus a životný štýl

1. Zrýchľuje metabolizmus

Viaceré štúdie zamerané na zdravú výživu a stravovanie zistili, že koreniny ako čili, čierne korenie alebo škorica môžu naštartovať váš metabolizmus. Dokonca v niektorých prípadoch urýchlili zasycovanie organizmu v dôsledku čoho ľudia skonzumovali menšie množstvo jedla. Nie je však preukázané, že by tieto účinky boli až také dramatické. Takže, ak si viac okoreníte nedeľný vyprážaný rezeň, s najväčšou pravdepodobnosťou neschudnete.

2. Má protizápalové účinky

Určite poznáte zázvor. Alternatívne medicíny podporujú jeho použitie proti zápalu a pri nevoľnosti. Ten svojím zložením efektívne bojuje s nevoľnosťou spôsobenou morskou chorobou či rannými nevoľnosťami. Vedeli ste, že iba jeden gram zázvoru vám dokáže zmierniť tieto problémy? Podľa niektorých štúdii má zázvor protizápalové účinky a dokonca ho môžete použiť aj na zmiernenie bolestí spojených so zápalovými ochoreniami.

3. Má antibakteriálne účinky

Len si spomeňte na recepty našich starých materí. Asi každému príde na um prírodné antibiotikum = cesnak. Ak ho pri chrípke a prechladnutí pridáte vo väčšom množstve do svojho jedálnička, dodáte oslabenému organizmu posilu a pomôžete mu lepšie zvládnuť priebeh choroby.

4. Zázračný kapsaicín?

Je to zložka čili papričiek, ktorá spôsobuje ich štipľavosť. Vedci zistili, že kapsaicín použitý u laboratórnych myší s rakovinou prostaty pomáhal pri liečbe. Pomaly ničil rakovinové bunky pričom tie zdravé nepoškodil. Taktiež pri jeho použití sa rast nových rakovinových buniek spomalil.

5. Korenené jedlo predlžuje život

Veľká štúdia zameraná na prevenciu a životný štýl preukázala, že ak budete jesť korenisté, štipľavé jedlo aspoň raz denne a to päť až šesťkrát týždenne, znížite tým riziko úmrtia až o 14%. Našťastie pre tých, ktorým príliš štipľavé jedlo nevonia rovnaké zlepšenie viete dosiahnuť aj tým, že sa vzdáte pitia alkoholu.

Na záver…

Samozrejme je na vás, akú dobrotu si pripravíte či už bude štipľavá alebo nie. Nabudúce si pri varení špecialít spomeňte na to, aké benefity môže mať na váš organizmus korenina, ktorú práve používate. Ak hľadáte inšpiráciu pre jedlo, ktoré vášmu zdraviu prospeje, určite si pozrite náš blog. V blogu nájdete aj recepty Adriany Ihringovej, finalistky kuchárskej súťaže MasterChef. Tá vykúzli na tanieri skvosty lahodiace nielen chuťovým pohárikom, ale aj oku. Jedným z jej najväčších tajomstiev je, že ako hlavnú ingredienciu používa jedlá z ponuky proteínových jedál Profidiet.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár