Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

15+ tipov ako rýchlo zaspať!

15+ tipov ako rýchlo zaspať!

15+ tipov ako rýchlo zaspať!

Cítite sa byť unavení? Vyčerpaní alebo slabí? Neviete, ako dobre zaspať? Chyba môže nastať hocikde, ale väčšinou ide o nesprávnu kvalitu spánku. V  tomto článku sa dozviete prečo je spánok pre naše telo tak dôležitý a ako sa zbaviť nepríjemných pocitov po prebudení.

Spánok, dôležitá súčasť nášho života 

Spánok je základná ľudská potreba, bez ktorej by naše telo nedokázalo fungovať. Ak chýba človeku spánok je to rovnako nebezpečné, ako keby nám chýbala voda a jedlo.

Čo sa deje s našim telom počas spánku

Počas toho ako spíme dochádza v našom tele k rastu a obnove tkanív a náš imunitný systém sa posilňuje, preto bez spánku by človek nedokázal fungovať a to by sa odrazilo na jeho zdravotnom stave: nesústredenosť, bdelosť, poruchy reakcie na podnety okolia, podráždenosť, závrate,depresia...

Zlý spánok a jeho prejavy

Ak sa každé ráno prebúdzame s pocitom únavy a začína to ovplyvňovať naše každodenné činnosti mali by sme zmeniť svoj spánkový režim a vyhľadať odbornú pomoc.

Ako dobre zaspať? 10 tipov kvalitného spánku 

  • Žiaden mobil a technologické zariadenia pred spánkom.
  • Pred spaním je potrebné vyvetrať miestnosť, v ktorej budeme zaspávať, aby sme mali dostatok čerstvého vzduchu.
  • V miestnosti, kde spíme nastavíme teplotu, aby nebola príliš vysoká alebo nízka, svetlo v miestnosti vypneme na minimum a spolu s ním aj predmety, ktoré by svojim zvukom mohli narušiť kvalitný spánok.
  • Pred spánkom už na nič nemyslíme a nechajme svoju myseľ oddychovať
  • Pred spaním nekonzumujme mastné jedlá a kofeín, ideálne by sa cca 2 hodiny pred spánkom nemalo vôbec jesť.
  • Úplne vylúčenie alkoholu - alkohol v spánku otupí mozog a ochromí svaly. Počas spánku sa nebudete môcť pohybovať ako za normálneho stavu, kedy sa prirodzene otáčate a hľadáte si tú najpohodlnejšiu polohu. Ráno sa prebudíme dolámaní.
  • Pravidelná fyzická aktivita, pred spaním si môžeme zacvičiť jogu alebo len meditovať.
  • Žiadne krátke zdriemnutie počas dňa, môžeme sa po ňom cítiť ešte viac unavení ako sme boli pred ním preto, ak sa nám chce spať, môžeme si pripraviť nejaké dobré jedlo, aby nás to povzbudilo na prechádzku alebo len stretnutie s kamarátmi a blízkymi.
  • Neležme v posteli len tak, ale poďme si namiesto toho zacvičiť alebo sa venovať obľúbeným koníčkom, napríklad kreslenie, šitie, čítanie kníh.
  • Veďme si diár o našom spaní, po vyskúšaní jednotlivých metód, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku si to môžeme zapisovať a zistíme, pri ktorých metódach sa nám zaspáva a spí dobre, a pri ktorých naopak nie.

Tipy, ako rýchlo zaspať

  1. Praktizujme dychové cvičenia (4-7-8) stačí sa pomaly nadychovať nosom 4 sekundy, následne zadržať na 7 sekúnd a pomocou úst 8 sekúnd vydychovať. Tento cyklus opakujeme štyrikrát.
  2. Pred spaním si pusťme relaxačnú hudbu alebo zvuky predmetov a prostredia, napríklad zvuk dažďa, ohňa v krbe alebo zvuky, ktoré nás upokojujú.
  3. Do spálne si môžeme umiestniť kvety, ktoré majú dobrý vplyv pre kvalitný spánok, napríklad levanduľa.
  4. Prečítajme si svoju obľúbenú knihu.
  5. Dôležité je nezabudnúť na doplnenie vitamínov a minerálov, pretože ich nedostatok nám môže spôsobovať narušenie kvalitného spánku - vitamíny A,D,E,K, vit.C a minerálne látky ako je železo, horčík, zinok, vápnik, selén, jód, kremík, draslík a chróm
  6. Úprava jedálnička  - je nevhodné konzumovať pred spaním príliš mastné, vyprážané, pikantné a sladké jedlá. Mohlo by nám to veľmi narušiť našu kvalitu spánku, preto je vhodné si pred spaním dať niečo ľahko stráviteľné a nízkokalorické, napríklad niektoré produkty z rady Profidiet. Pred spaním si môžeme dať 1 proteínové jedlo (puding, kokteil, kaša, nápoj), budeme sa cítiť nasýtení a nebude to pre nás na noc ťažké jedlo.

Zdroje:

https://aktin.sk/ako-rychlo-zaspat-8-jednoduchych-tipov-vdaka-ktorym-budete-spat-ako-babo

https://www.drprotect.sk/blog/pozname-desat-funkcnych-tipov-na-kvalitny-spanok/

https://www.neuraxpharm.com/sk/zdravie-a-pohoda/spanok-a-uvolneni

Zanechajte komentár