"Nakúp a vyhraj" 8 týždňový KOMPLET program (156 porcií)

Podmienky súťaže nájdete v blogu

Halloweenske zľavy na instantné produkty až do 30%. Naše strašidelne vysoké zľavy sa zobrazia vo vašom nákupnom košíku.

Ako zaručene cez Vianoce nepribrať ?

Ako zaručene cez Vianoce nepribrať ?

Ako zaručene cez Vianoce nepribrať ?

Kapustnica s klobáskou, majonézový šalát, vyprážaná ryba,  množstvo koláčikov, sladkostí a argument: “Veď je to len raz ročne”. Znie vám to povedome? Práve tieto vianočné pochúťky (a hlavne preháňanie to s nimi!)  sú hlavným dôvodom, prečo mnoho ľudí počas najkrajších sviatkov v roku priberie. Keďže Vianoce sú sviatky štedrosti (a sú len raz za rok:), nemá zmysel vás nabádať, aby ste si toto všetko odopreli. 

Preto vám namiesto toho prinášame zopár rád, ako počas Vianoc udržať svoj apetít na uzde a ako sa napriek všadeprítomným dobrotám vyhnúť „sviatočnému priberaniu“.

Na začiatku si však treba položiť jednoduchú otázku: “Prečo nám počas Vianoc kilá pribúdajú?” Odpoveď? Čítajte ďalej.

Komfortné jedenie

Štandardne za prejedanie viníme ten fakt, že vianočné dobroty sú nám vzácne a v tomto období máme konečne čas si ich v pokoji dopriať. Navyše, nikam sa neponáhľame, častokrát (hlavne v dnešnej dobe) sme len v pohodlí domova a tak si ich môžeme vychutnať aj niekoľkokrát za deň. 

To je samozrejme pravda, no dôležitú úlohu tu často hrá aj takzvané komfortné jedenie – jeme preto, aby sme sa cítili lepšie.

Keďže vianočné sviatky sú počas zimy, ľudia sa často snažia zimnú depresiu či zlú náladu liečiť jedlom. Nutriční špecialisti preto radia, aby sme si obzvlášť v tomto období dávali pozor, či jeme skutočne preto, že sme hladní, alebo preto, že sa cítime smutní, znudení či napríklad pod tlakom.

Odborníci tiež tvrdia, že efektívnejší spôsob ako sa týmto pocitom vyhnúť, je hýbať sa. Takže ak pocit, ktorý počas sviatkov pocítite bude čokoľvek iné ako hlad, radšej sa postavte a choďte sa prejsť. Namiesto toho, že by ste nejaké kalórie prijali ich prechádzkou spálite.

Vynechávanie raňajok

Tradícia o zlatom prasiatku, nedostatok času popri všetkých povinnostiach alebo aj snaha čo najviac si užiť štedrú večeru. To sú dôvody, prečo ľudia na Vianoce vynechávajú raňajky.

Vynechávanie raňajok je jedným z dôvodov, prečo ľudia počas sviatkov priberajú. Pre telo je totiž celodenný pôst a následná náročná večera obrovský šok. Oveľa lepšie pre váš organizmus bude, ak začnete deň niečím malým napr. Profidiet proteínovým croissantom. Naštartujete tak svoje trávenie, zasýtite sa a doplníte energiu. Navyše svoj telo pripravíte  na večernú „nálož“.

Nezdravé pochúťky

Ďalším z hlavných vinníkov sviatočného priberania sú samotné vianočné pochúťky. Nevravíme, aby ste sa ich vzdali, no skúste ich nahradiť aspoň o niečo zdravšou verziou. Namiesto majonézy dajte do šalátu grécky jogurt (alebo pomer 1:1 majonéza: jogurt), rybu namiesto vyprážania ugrilujte a vianočné pečivo skúste osladiť stéviou alebo čakankovým sirupom. Môžete tiež vyskúšať Profidiet medovník či iné výborné proteínové koláčiky, ktoré obsahujú nizke množstvo sacharidov a naopak zvýšené množstvo bielkovín.

Malé zhrnutie na záver

Všetci vieme, že vianočné sviatky sú z hľadiska priberania asi najrizikovejším obdobím. Aby ste však nezačali nový rok s kilami navyše a zlou náladou, dajte si pozor počas Vianoc hlavne na prejedanie sa. Neprekračujte odporúčané množstvá hlavných jedál a pri koláčikoch to platí dvakrát! 

TIP PROFIDIET: Ak máte chuť na napečené koláčiky, no neviete odhadnúť ich správne množstvo, postačí vám na to dezertný tanierik. Poukladajte koláčiky vedľa seba (tak aby sa neprekrývali) na tanierik. Množstvo, ktoré sa vám naň zmestí je maximálna denná dávka, ktorú by ste mohli prijať. Vo všeobecnosti platí, že čím menej jednoduchých, rýchlych cukrov, tým lepšie.  Ak sladkému neviete odolať, ideálnou voľbou sú proteínové, low carb koláčiky, ktoré nájdete aj v našej ponuke.

V štedrý deň nezabudnite na  kvalitné proteínové raňajky. Vaše telo sa naštartuje

a bude lepšie pripravené stráviť štedrú večeru. Zároveň doplníte energiu na večerné rozbaľovanie darčekov :)

Hlavne dbajte na to, čo jete. Vo všeobecnosti platí, že čím viac obmedzíte cukry, tuky a zapojíte do svojho jedálnička bielkoviny, tým lepšie pre vaše telo. Ak by sa však náhodou stalo, že ste čo to pribrali, nezúfajte. My v Profidiet sme pripravení vám pomôcť. Stačí nám napísať na náš email: redukcnecentrum_ba@profidiet.sk alebo si priamo vyhľadajte svojho poradcu, ktorých máme po celom Slovensku. Nezabudnite, že s Profidiet na to nie ste sami.

 

Zanechajte komentár