Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Zdravé novoročné predsavzatia

Zdravé novoročné predsavzatia

Zdravé novoročné predsavzatia

Začiatok nového roka je ideálnym časom začať pracovať na „novom zdravšom ja“. Cítiť sa zdravšie a vitálnejšie chce asi každý. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ktoré zdravé novoročné predsavzatia sa skutočne oplatí dodržať.

Menej cukru, viac bielkovín a vlákniny

Ak chcete zhodiť zopár kíl, alebo sa iba cítiť zdravšie, treba začať zmenou jedálnička. Vo všeobecnosti pritom platí, že treba hlavne obmedziť cukry. Prečo?

Jednoduché cukry, ktoré sú jednou z hlavných zložiek sladkostí, bieleho pečiva či cestovín sú pre telo zdrojom rýchlej energie. Veľmi jednoducho sa preto stane, že jej prijmeme výrazne viac, ako sme daný deň schopní spáliť. Čo sa potom stane? Samozrejme, naše telo prebytočnú energiu uloží v podobe tukov – jednoducho povedané, priberáme.

Okrem kíl navyše vedie veľké množstvo jednoduchého cukru k poškodeniu imunitného systému. Prehnané množstvo cukru v tele totiž bráni bielym krvinkám v ich boji proti baktériám.

Aby ste predišli pocitu hladu a nutkaniu dať si niečo sladké, snažte sa dostať do svojho jedálnička viac bielkovín a vlákniny. Udržia vás dlhšie nasýtených a pomôžu vám upraviť trávenie.

        Začnite viac spať

Dospelý človek vo veku od 26 do 64 rokov by mal spať aspoň 7 až 9 hodín denne. Vyskúšajte toto rozpätie v novom roku nepodliezať ani v prípade, že máte v práci rušné obdobie. Radšej si vstúpte do svedomia a vyberte sa do postele o hodinku či dve skôr. Spánok je pre vaše telo kľúčový – počas neho sa regeneruje, obnovuje stratené či narušené bunky a načerpáva novú energiu.              

Rovnako ak sa snažíte schudnúť, je pre vás dostatok spánku veľmi dôležitý. Ak vaše telo nemá dostatok spánku, produkuje viac leptínu a ghrelínu. Ide o hormóny, ktoré vyvolávajú pocit hladu.

Ak chcete začať nový rok zdravší a vitálnejší, pomôcť vám môže zopár nasledujúcich pomerne jednoduchých rád.

1.         Obmedzte vo svojom jedálničku jednoduché cukry a naopak pridajte viac bielkovín a vlákniny.

2.         Snažte sa čo najviac hýbať. Nemusíte chodiť do fitka. Stačí, ak budete viac chodiť, alebo si s priateľmi sem tam zahráte namiesto kariet bowling.

3.     Doprajte si dostatok spánku, to znamená 7 až 9 hodín denne. V opačnom prípade bude vaše telo vyčerpané a náchylnejšie priberať.

Zanechajte komentár