Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

Renáta

Dobrý deň! Prosím poraďte mi, mám 15 ročného syna, ktorý váži 80 kg. Nikto v našej rodine nemá obezitu. Bol aj na endokrinológii, všetko v norme, čo sa týka hormónov. Jeho BMI bol 28. Pravda, že rád papá, málo sa pohybuje, je počítačový typ. Mňa to veľmi mrzí, nakoľko si to všíma okolie a je to už nepríjemné aj jemu. Hanbí sa behať, chcel by schudnúť, ale čítali sme, že neodporúčate deťom do 18 rokov tento spôsob diéty. Dalo by sa začať aspoň v jemnejšej forme, ak by to fungovalo. Snažili sme upraviť stravu, ale stále je hladný. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,Detský vek je všeobecne kontraindikáciou nasadenia diéty, avšak nie je rozhodujúci až tak samotný vek, ako celkový vývin dieťaťa. Ak má Váš syn 15 rokov, ale na svoj vek je "vyspelejší" a má už rozvinutejšie znaky pohlavnej zrelosti, je možné zvážiť nasadenie redukčného programu Profidiet v miernom režime ak iné metódy z rôznych dôvodov nezaberajú. Ohľadom podrobností a podmienok nasadenia diéty sa skontaktujte s centrom Profidiet vo Vašom okolí, kde Vám podajú bližšie informácie.

Anna

Dobrý deň! Prosím o radu, mám muža, ktorý je po infarkte, mal ho v lete. Pred infarktom športoval, nejedol sladkosti, teraz sa strachuje športovať, nakoľko infarkt dostal po basketbale. Snaží sa prechádzať, ale hodne pribral, čo ma znepokojuje. Boli by Vaše prípravky vhodné aj pre neho. Berie lieky na hypertenziu, riedenie krvi a cholesterol, výsledky má v norme.

Dobrý deň,Redukčný program Profidiet neodporúčam nasadiť skôr ako pol roka od infarktu. Váš manžel ho mal v lete, čiže teraz v priebehu februára ak začne, dodrží odporúčaný odstup a dostatočnú dĺžku rekonvalescencie. Vzhľadom na uvedený zdravotný stav odporúčam nasadiť diétu v miernom režime, čiže nezačíname od 1. fázy a rovnako pohybovú aktivitu treba dávkovať postupne. Taktiež je potrebné priebežne zdravotný stav kontrolovať - v prípade úbytku hmotnosti a následnému zmierneniu hypertenzie upraviť dávkovanie liekov a pod.

Erika

Dobrý deň pán doktor! Môžem začať s diétou, keď som pol roka po operácii žlčníka, zatiaľ nemám problémy, akurát potrebujem zhodiť kilogramy. Tiež sa snažím jesť potraviny bez gluténu. Sú Vaše produkty bez gluténu?

Dobrý deň,Nie je problém začať s diétou ak ste pol roka po operácii. Je však nevyhnutné, aby ste svoj zdravotný stav konkretizovali pri návšteve niektorého z našich centier, pretože je dôležité poznať bližšie podrobnosti ohľadom Vašich problémov so žlčníkom a následne zvážiť najvhodnejší postup. Čo sa týka gluténu, je potrebné sledovať obsah alergénov v jednotlivých produktoch. Tieto informácie sú dostupné aj na našom webe.

Ivana

Môžem v prvej fáze zaradiť do jedálnička tofu syr ? ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,v prvej fáze sa konzumujú iba produkty Profidiet a povolená zelenina. Pravé jedlá sa konzumujú až od druhej fázy. Tofu je povoleným druhom rastlinných proteínov až od druhej fázy.

Jano

Dobrý deň, je možné v prvej fáze užívať vlákninu Psyllium - skorocel indický. Zloženie neviem, ale výrobca udáva, že vláknina znižuje hladinu cholesterolu a cukru. Smie sa užívať Spirulina a Chlorella vzhľadom na obsah cukru v prípravku (Spirullina - denná dávka 0,226 g cukru, Chlorella 0,264 g cukru)? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,Psyllium je možné užívať a v niektorých prípadoch ho aj sama odporúčam. Spirulina a Chlorella sú taktiež v poriadku vzhľadom na obsah cukru. Pri všetkých prípravkoch, ktoré sa úžívajú ako doplnok k redukčnému programu Profidiet je potrebné sledovať najmä obsah cukru.

Lenka

Dobry den,chcela by som sa spytat ci si mozem nasadit dietu ,ked mi bola diagnostikocana histaminova intolerancia. Uzivam pred jedlom liek daosin. Dakujem

Dobrý deň,Histamínová intolerancia liečená výživovým doplnkom Daosinom nie je kontraindikáciou nasadenia diéty. Veľké množstvo potravín, ktoré majú zvýšený obsah histamínu nie sú navyše počas prvých fáz diéty ani povolené ( alkohol, zrejúce syry, údeniny a pod.). Ak Vám bola intolerancia diagnostikovaná, určite ste boli poučená aj o potravinách, ktoré účinkujú ako "uvoľňovače" endogénneho histamínu ( paradajky, alkohol, niektoré druhy ovocia), a preto je nevyhnutné sa týmto potravinám vyhýbať. Všeobecne sa dá povedať, že potraviny, ktoré sú fermentované (bohužiaľ aj kyslá kapusta), ktoré obsahujú rôzne aditíva, sú konzervované, v názve majú "kyslé" (kyslá smotana) majú zvýšený obsah histamínu.

Milan

Dobrý deň,Dokážete mi pomôcť schudnúť, aj keď mám nadváhu cca 50 kg alebo to už musím riešiť chirurgicky? Neviem sa totiž dokopať do chudnutia. Chýba mi motivácia a vždy keď začnem s nejakou diétou rovnako rýchlo aj skončím. Ďakujem

Dobrý deň,S redukčným programom Profidiet vieme úspešne zredukovať 5 kg, ale kľudne aj 50 kg ako vo Vašom prípade. Pri takejto ťažkej nadváhe je však nevyhnutný podrobný rozbor Vášho zdravotného stavu najmä ohľadom parametrov metabolického syndrómu. Riešenia formou bariatrie sú posledným pokusom ak všetky ostatné konzervatívne metódy zlyhajú, resp. ak existuje reálna hrozba napr. infarktu pri rozvinutej ischemickej chorobe srdca a pod. Píšete o pevnej vôli a motivácii. Tieto dva hlavné motory akéhokoľvek úspechu musíte nájsť sám v sebe. Je potrebná podpora rodiny, priateľov a nevyhnutné je aj podrobné a presné stanovenie cieľa. Rovnako účinné by bolo, keby ste našli známych, alebo aj cudzích ľudí, ktorí sú v podobnej situácii ako vy a išli by ste touto cestou spolu a navzájom by ste sa podporovali. Účinnou sa ukazuje aj kognitívno-behaviorálna forma psychoterapie.

Juro

Dobrý deň,Problém s nadváhou nemám, ale zaujímalo by ma ako človeka ktorý pravidelne cvičí, či sú vaše tyčinky pre mňa vhodné. Doteraz som jedol klasické proteínové tyčinky čo kúpiť v obchode. Ďakujem

Dobrý deň,Proteínové tyčinky Profidiet sú vhodné aj mimo redukčného programu pre ľudí, ktorí napríklad pravidelne cvičia tak ako vo vašom prípade. Dovolím si dokonca tvrdiť, že naše tyčinky majú ešte priaznivejšie zloženie čo sa týka najmä pomeru sacharidy:bielkoviny. Väčšina komerčne bežne dostupných tyčiniek má dokonca vyšší obsah sacharidov ako proteínov, a preto ich nie je vhodné konzumovať počas diéty. Profidiet tyčinky sú naproti tomu vhodné ako doplnok v rámci cvičebného plánu, rovnako aj ako súčasť redukčného programu.

Ivuska

Chcela by som sa spytat ci tato dieta je vhodna aj pre zenu, ktora pred 4 rokmi zvytazila nad rakovinou prsnika. Bohuzial nasledkom liekov pribrala cca 25 kg ... :-( ?

Dobrý deň,Ak sa neliečite na ochorenie zo zoznamu kontraindikácii, môžete s diétou začať. Stav po prekonanom nádorovom ochorení nie je kontraindikáciou.

Martin

Pri každej diéte som bol hladný a pri vašej diéte je to ako?

Dobrý deň,Hlad zvyčajne nie je problémom, pretože ketolátky, ktoré sa počas diéty vytvárajú majú zasycujúci účinok. Ďalším dôvodom je zvýšený príjem bielkovín, ktorý sám o sebe urýchľuje nástup sýtosti. V niektorých prípadoch sa predsa hlad môže dostaviť, tu treba daný problém konzultovať s konkrétnym centrom Profidiet, kde Vám naordinujú výživový doplnok na obmedzenie hladu a tak isto s vami prekonzultujú ďalšie alternatívy boja proti hladu. Z mojej skúsenosti sú to však skôr zriedkavejšie prípady.

Júlia

Ako sa stravovať po bielkovinovej diéte, tak aby nenastal jojo efekt. Mám rada sladkosti, ktoré som si odopierala.

Dobrý deň,Pre trvalo udržateľné výsledky je potrebné striktne dodržiavať určité obmedzenia v rámci životosprávy, kam patrí aj konzumácia rýchlych cukrov a nekvalitných tukov v podobe sladkostí, zákuskov a pod. V rámci pomyselnej výživovej pyramídy sú takéto druhy jedál na úplnom vrchole, čo znamená, že ich v najlepšom prípade definitívne vylúčime z jedálnička, alebo konzumujeme ozaj iba výnimočne. Ak máte rada sladkosti a je pre Vás náročne si ich odoprieť existuje alternatívna možnosť, ktorou je konzumácia sladkých jedál Profidiet. Dokonca aj sladké tyčinky Profidiet majú neporovnateľne priaznivejšie zloženie ako bežne dostupné sladkosti a je možné ich konzumovať dlhodobo ako alternatívu sladkých jedál bez výraznejšieho rizika jojo efektu. Všetko samozrejme s mierou, určite sa treba vyhnúť konzumácii viac ako jednej tyčinky denne (ideálne iba pár krát do týždňa).

Ivan

Dobry den,Liecim sa na vysoky krvny tlak a rad by som vedel ci je dieta pre mna vhodna a zaroven ci mozem ratat ze sa mi tlak upravi ked schudnem. Dakujem vopred za odpoved.

Dobrý deň,Ak sa neliečite na iné ochorenia zo zoznamu kontraindikácii, tak je pre Vás ako pre hypertonika diéta vhodná. Ak netrpíte sekundárnou hypertenziou (hypertenzia spôsobená primárnym napr. obličkovým ochorením), pri ktorej treba liečiť príčinu, ale esenciálnou hypertenziou, je pravdepodobné, že sa Vám po redukcii upravia aj hodnoty tlaku. Rada by som Vás upozornila na potrebu pravidelnej kontroly krvného tlaku, pretože ako budete chudnúť a bude sa Vám následne znižovať tlak, je potrebné upraviť aj dávkovanie liekov.

Anna

Mám 55 rokov a ťažko sa mi chudne, už som aj hladovala a držala som rôzne diéty, som dosť skeptická, mám šancu pri Vašej diéte schudnúť?

Dobrý deň,Pri redukčnom programe Profidiet má šancu schudnúť každý. Je však potrebné v prvom rade zhodnotiť Váš zdravotný stav a iné dôležité okolnosti a na základe toho Vám nastaviť diétu na mieru. Na našom webe nájdete na podstránke "Centrá" zoznam špecializovaných pracovísk Profidiet. Vyberte si centrum, ktoré Vám najviac vyhovuje z hľadiska lokality a dohodnite si termín vstupnej konzultácie.

Gabika

Rada by som vyskusala vasu dietu, lebo mam problemy s nadvahou napriek tomu ze som aktivna sportovkyna. Citala som vsak ze v prvej faze je sportovanie zakazane..viete mi povedat preco? za takychto okolnosti som na pochybach ci s dietou zacat lebo sportu sa vzdat nechcem..je to pre mna ako droga. Dakujem za objasnenie

Dobrý deň,Športovanie v prvej fáze sa neodporúča z nasledovných dôvodov: bielkovinová diéta predstavuje významný zásah do pomeru makroživín v porovnaní s pomerom, aký sme navyknutí bežne konzumovať, čo predstavuje pre telo určitú formu stresu, na ktorý sa musí adaptovať, aby v tomto režime dokázalo efektívne fungovať. Z toho dôvodu nie je vhodné telo ešte ďalej zaťažovať nadmernou fyzickou aktivitou. Toto obmedzenie sa však týka najmä ľudí, ktorí chronicky viedli sedavý spôsob života, nešportovali a nemajú žiadnu kondíciu. V momente ako nájde človek motiváciu niečo robiť so svojim zovňajškom a životosprávou, má tendenciu do toho skočiť veľmi extrémne, čo znamená, že nasadí prísnu diétu (v tomto prípade prvú fázu bielkovinovej diéty) a začne sa prepínať v posilňovni, na bežiacom páse a pod. Na neadaptovaný organizmus môže mať táto náhla vysoká záťaž nepriaznivý vplyv v podobe rôznych zdravotných ťažkosti. Iným prípadom sú ľudia ako vy, ktorí majú nadváhu napriek tomu, že pravidelne športujú a teda už majú vybudovaný určitý stupeň kondície. V týchto prípadoch neplatí striktný zákaz pohybovej aktivity v prvej fáze. Ja radím svojim klientom, aby si obvyklú fyzickú aktivitu dávkovali v postupne stúpajúcej intenzite a zároveň počúvali svoje telo. Ak budete takúto fyzickú záťaž dobre tolerovať napriek tomu, že ste v prvej fáze, nevidím dôvod Vám ju zakazovať.

Miro

Dobrý deň,Mám chronické zlyhávanie obličiek, chodím pravidelne na dialýzu a potrebujem schudnúť. Bolo by to možné pomocou Vašej diéty?

Dobrý deň,Neporušená funkcia obličiek je podmienkou. Váš zdravotný stav je kontraindikáciou nasadenia diéty. Odporúčam Vám nízkokalorickú diétu, ktorá bude mať vhodne a rovnomerne rozložený pomer makroživín, ktorý nie je až tak závislý na neporušenej funkcii obličiek.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15