Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Lekárska poradňa

MUDr. Ján Vavro

Doktor Vavro je odborným garantom proteínovej diéty Profidiet a odpovedá na vaše otázky v našej poradni. Zaoberá sa zdravou výživou a redukciou hmotnosti už niekoľko rokov a dosahuje veľké úspechy.

Chcete pod jeho vedením tiež úspešne dosiahnuť zmenu životného štýlu a stravovania ako už niekoľko stoviek ľudí? Neváhajte sa ho opýtať v našej poradni a svoju odpoveď dostanete už do 24-48 hodín.

Poradňa proteínovej diéty

Opýtajte sa otázku nášho odborného garanta na proteínovu diétu.
Najpraktickejšie búdu zverejnené v zozname otázok.
Napíšte Otázku

Súhlasím so spracovaním osobných údajov.

petra

Mesiac sa liečim na lahky zapal zaludka a pazeraku. Mozem zacat s dietou?

Dobrý deň,najoptimálnejšie je začať s diétou až po odoznení ochorenia.

Martina

Pekny den, prosim Vas, chcem zacat s Vasou dietou. Mozem si rovno objednat balicek na 4 tyzdne alebo je este potrebna osobna, prip. elektronicka konzultacia? Vopred dakujem za odpoved.

Dobrý deň,pokiaľ sa neliečite na žiadne ochorenie zo zoznamu kontraindikácií, je možné začať s diétou aj "na vlastnú päsť". Vždy je ale lepšie ak absolvujete minimálne vstupnú konzultáciu, nie len z hľadiska lepšieho pochopenia celého režimu, ale najmä z hľadiska toho, že pod dohľadom je vyššia pravdepodobnosť že diétu úspešne absolvujete až do konca.

Zuzana

Dobrý deň, od ktorej fázy sa môže jesť avokádo, mrkva, petržlen, strukoviny, cibuľa, cesnak, semienka slnečnice alebo tekvice? Ďakujem

Dobrý deň,všetko vymenované optimálne až od 3. fázy, prípadne v kontrolovaných dávkach od konca 2. fázy.

Jana

Dolbry den, som po diete a chcela by som vediet,ci je mozne maskrtit takuto tycinku? dakujem Nutriční hodnoty na 1 tyčinku (45g) Energie: 753kJ/179kcal Tuky: 4,7g Sacharidy: 21g (cukry: 13g) Bílkoviny: 14g

Dobrý deň,Áno, ale výnimočne a s ohľadom na celkový stravovací režim. Obsahuje pomerne dosť rýchlych sacharidov, ktorých nadmerná konzumácia nie je vhodná ani po skončení redukčného programu. Optimálne by bolo trvale znížiť príjem jednoduchých cukrov na úplné minimum.

Andrea

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aký čas potrebuje človek na schudnutie 15 kg, aby to bolo zdravé a bez jojo efektu, čiže zdravou stravou a pohybom, dala som si číselnú métu, ale neviem ju ohradiť časom, aby som nebola príliš sklamaná, keď to nepôjde rýchlo a ľahko, mám 28 rokov, 165 cm a 68 kg. ďakujem vopred za ochotu odpovedať

Dobrý deň,To je veľmi ťažko povedať. Dĺžka redukcie závisí od viacerých faktorov či už vek, parametre dané geneticky, východisková dynamika metabolizmu, efektivita metabolizmu vo využívaní tukov ako zdroja energie, možné hormonálne poruchy atď. Všeobecne však možno povedať, že čím je redukcia rýchlejšia a redukčný program drastickejší, tým je aj vyššie riziko jojo efektu. Prvotnou chybou je pohľad na redukciu cez časové hľadisko. Trvalé zmeny sa dajú dosiahnuť iba trvalou zmenou životosprávy, ktorá je akceptovaná a praktizovaná ako životný štýl. Redukčný program Profidiet v prípade kvalitného sprievodného poradenstva v zaškolenom centre vie tieto trvalé zmeny zabezpečiť. Pokiaľ ste sa rozhodli redukovať zdravou stravou a pohybom, je dôležité, aby ste vedeli čo skutočne znamená zdravá strava a efektívna pohybová aktivita. Často sa stáva, že niekto žije v domnienke zdravého stravovania a potom je sklamaný, že nechudne. Problém však býva často v tom, že predstavy o tom, čo je zdravá strava má mnoho ľudí iba z rôznych časopisov, reklám a pod. Veľká časť takýchto rád ako sa zdravo stravovať je iba dobre premyslený marketingový klam. Dobrým príkladom sú obľúbené ryžové chlebíky (tzv. polystyrén), rôzne low-fat produkty a pod. Pre zhrnutie: Dlhodobé výsledky prinesie jedine trvalá zmena životosprávy a ak ste rozhodnutá pre chudnutie "na vlastnú päsť" je veľmi dôležité, aby tomu predchádzalo intenzívne samoštúdium o zdravej výžive z relevantných zdrojov.

Jana

Dobry den, chcem sa vas opytat, som po diete a stale akosi neviem,ako si mam pozerat na vyrobkoch sacharidy,lebo zly je najma z toho cukor a nieco je asi aj dobre a neviem,kolko za den mozem tych sacharidov vlastne zjest.Ako si to mam teda pocitat.Teraz vazim 53 kg, vyska 159cm,vek 48.Dakujem za vysvetlenie

Dobrý deň,Čo sa týka sacharidov, tak základné rozdelenie je : rýchle a pomalé sacharidy. Pre jednoduchosť by sa dalo povedať, že potraviny, ktoré majú sladkú chuť obsahujú rýchle sacharidy (niekedy sú tieto označované na obaloch ako cukry). Medzi sacharidy však patrí aj vláknina, takže je potrebné rozližovať medzi jednotlivými druhmi sacharidov. Zdrojom pomalých sacharidov sú zemiaky, celozrnné pečivo, ryža atď. Príjem sacharidov je optimálne udržiavať trvalo na úrovni cca 100-150 g/deň.

Petra

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je pocas diety mozne pridavat si napr. do ovsenej kase lyzicku nesladeneho kakaoveho prasku. Taktiez by ma zaujimalo, ci je tekvica povolena neobmedzene ako ostatne druhy zo zoznamu povolenej zeleniny, alebo odporucate obmedzene mnozstvo. Dakujem.

Dobrý deň,Ak je to len kávová lyžička tak je to možné, avšak určite nie v 1. fáze. Najoptimálnejšie bude, ak zaradíte toto dochucovanie najskôr až od 2 polovice druhej fázy, kedy je nutné pridať k redukčnému programu aj pohybovú aktivitu. Čo sa týka tekvice, tam nie sú žiadne obmedzenia.

Lea

Dobry den, rada by som sa informovala ohladne produktu DRAINER na odvodnovanie. Obsahuje 15sackov. Na krabicke je napisane,ako sacok pozit, chyba vsak pribalovy letacik, kde by malo byt uvedene, ako dlho vyuzivat produkt, kedy treba pauzu. Mne moj obvodny lekar odporucil prave dany produkt, pretoze som velmi zavodnena, moje telo sa zvacsilo po tom, ako som zacala brat antikoncepciu a mala som aj problemy, kde som musela dlhsie vyzuzivat hormonalne injekcie, vdaka comu , aj podla mojho lekara, som sa zvacsila a som neskutocne zavodnena. Prosim, mohli by ste ma informovat, ako dlho a kedy treba sacky vyuzivat a naopak, kedy treba prestavku,pauzu? Balenie obsahuje 15sackov. Mam 27rokov, 164cm, 65kg. Dakujem . Lea

Dobrý deň,Profidiet Drainer je prírodný produkt, ktorý v porovnaní s klasickými liekmi na odvodnenie nemá dokázané také vedľajšie účinky, ktoré by si vyžadovali pravidelné kontroly - najmä hladiny minerálov, a preto je možné ho užívať, až pokiaľ Vaše problémy neustúpia. Mieru zavodnenia a teda efekt tohto produktu je potrebné pravidelne kontrolovať na bioimpedančnom analyzátore alebo inou metódou cca každé 2-3 týždne.

Oľga

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aký vplyv má táto diéta na človeka po dvoch infarktoch s Bartterovým syndrómom. Diétu som držala cca pred dvoma rokmi asi 10 mesiacov a po skončení som pribrala 12 kg. Teraz som znovu začala. Robím dobre? Ďakujem.

Dobrý deň,Najčastejšou príčinou infarktu myokardu je ateroskleróza koronárnych tepien. Na dynamiku rozvoja tohto ochorenia vplýva celý rad rizikových faktorov, ktoré sú ovplyvniteľné. Obezita je jedným z týchto faktorov a zároveň úzko súvisí s mnohými ďalšími (porucha lipidového metabolizmu, hypertenzia atď.). V sekundárnej prevencii tohto ochorenia je veľmi dôležité, aby bola telesná hmotnosť udržiavaná v normálnom rozmedzí veľmi prísne, keďže Vy ste už opakovaný infarkt prekonali. Ak prišlo po minulej redukcii k určitému nárastu hmotnosti, robíte dobre, že sa o redukciu usilujete opäť. Redukčný program Profidiet je v období prvých 6 mesiacov po infarkte kontraindikovaný. Po uplynutí tohto obdobia je možné diétu nasadiť, avšak veľmi opatrne (max. 2-3 proteínové jedlá za deň). Čo sa týka Bartterovho syndrómu, je veľmi dôležité dodržiavať doterajšiu liečbu a pravidelne absolvovať odbery s vyšetrením kompletného mineralogramu, acido-bázickej rovnováhy a vyšetrenie obličkových funkcií.

Sue

Dobrý deň, chcem sa spýtať či je táto diéta vhodná aj keď mám intoleranciu na laktózu. Ďakujem

Dobrý deň,Áno, je vhodná. Mám viacero pacientov s laktózovou intoleranciou a diétu znášajú bez problémov.

Eva

Dobry den p. doktor, uspesne chudnem od juna.Som na 2.faze a chudnutie sa velmi spomalilo.Spolu som schudla 20 kg.Teraz chudnem za mesiac len 1-1,5 kg . Co doporucujete na restart? Dakujem J.

Dobrý deň,Aká je Vaša východisková, cieľová hmotnosť, výška a vek? Je rozdiel či tými 20 kg čo ste zredukovali ste sa priblížili Vašej cieľovej hmotnosti alebo máte pred sebou ďalších 20. V oboch prípadoch si však musíte uvedomiť, že redukcia nebude taká rýchla ako na začiatku. Pre dlhodobý úspech je kľúčový prechod medzi 2. a 3. fázou, a preto by som Vám odporučila konzultovať priebežne s Vašim terapeutom dĺžku jednotlivých fáz, aby ste neostávali v 2. fáze zbytočne dlhý čas. Je chybou, ak Vašu cieľovú hmotnosť dosiahnete v priebehu 2. fázy a do 3. sa ani nedostanete. Vtedy je veľmi vysoké riziko jojo efektu. Je potrebné dodržiavať pravidlo, že nasledujúca fáza má trvať 2x tak dlho ako fáza predchádzajúca. Okrem priblíženia sa k optimálnej hmotnosti sú ďalšími faktormi, ktoré sa môžu podieľať na spomalení redukcie slabá podpora redukcie fyzickou aktivitou (najefektívnejši je intervalový tréning) pri nasadení sladkých tyčiniek do jedálnička a nedodržiavanie konzumácie max. 1 sladkej tyčinky denne. Treba sa vyvarovať aj kombinácie sladkých tyčiniek s inými produktami Profidet ,ktorých konzumácia má svoje obmedzenia (napr. cestoviny na bolonský pôsob) v rámci jedného dňa. Na reštart by som Vám odporučila konzultovať s Vašim terapeutom zaradenie pravidelnej konzumácie výživových doplnkov (ak ste ich doteraz neužívali) - spaľovanie tukov, vychytávanie tukov a cukrov Profidiet.

Nikki

Dobry den p.doktor,chcela by som sa opytat 1.) ci je mozne niektoru z tychto surovin zaradit do jedalnicka pri 2.faze profidiet : sezam , tekvicove , slnecnicove , lanove semiacka , struhany kokos ,mak , mandle, vlasske orechy? 2.) ako je to s tekvicou? pri zozname povolenych zelenin je vymenovana aj tekvica, ale mna by zaujimalo ci su povolene vsetky druhy tekvice. (pecena tekvica , maslova tekvica, hokaido....) Dakujem

1. Rôzne druhy semien sú kvalitným zdrojom vlákniny, zdravých tukov a rovnako bielkovín. Možno ich však konzumovať až od 3. fázy (1-2 kávové lyžičky do šalátu/deň). Rovnako mak, kokos, mandle (nie pražené), vlašské a iné orechy sú suroviny, s ktorými treba počkať až do 3. fázy. 2. Tekvica je povolená zelenina a to všetky druhy.

Anna

Dobrý deň, chcem sa spýtať na ovsené vločky s jogurtom, alebo mliekom. Keďže vločky majú veľa sacharidov asi v 3. fáze nie sú vhodné, ale vo 4. by boli vhodné?

Dobrý deň,Ovsené vločky sú vynikajúca potravina s blahodarnými účinkami na zdravie. Obsahujú veľa vlákniny, minerálov, stopových prvkov, vitamínov, zdravých tukov, pomalých sacharidov a rovnako bielkovín. Je však pravda, že majú vysoký obsah sacharidov. ich konzumácia v 3. fáze je povolená, avšak v malom množstve (1 polievková lyžica) v kombinácii s nízkotučným jogurtom. Túto kombináciu je možné zaradiť ako desiatu v prípade, že redukcia prebieha v 3. fáze podľa plánu. V rámci udržiavania zredukovaných kilogramov vo 4. fáze je možné ovsené vločky konzumovať pravidelne.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15