Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Pravda a mýty o ničiteľoch vitamínov

Pravda a mýty o ničiteľoch vitamínov

Pravda a mýty o ničiteľoch vitamínov

Aj vy ste presvedčení o tom, že len čo sa potraviny priblížia k mikrovlnke, sporáku alebo k rúre, sú všetky vitamíny fuč? Máme pre vás dobrú správu. Nie je to také beznádejné.

Zabijak mikrovlnka

Ak ste ešte nečítali niektorý z článkov o škodlivosti mikrovlniek, asi netrávite na nete príliš veľa času. V tomto prípade to ale nie je na škodu. Nie je pravda, že po ohriatí jedla v mikrovlnke zničíte všetky vitamíny. Ohrev v mikrovlnke je k niektorým vitamínom dokonca šetrnejší ako prihrievanie v rúre či sporáku. Je to spôsobené tým, že mikrovlnka dokáže zohriať jedlo za veľmi krátky čas, počas ktorého nenaruší vitamíny citlivé na teplo (vitamín C a B1).

Nástrahy varenia, pečenia a konzervovania

Varením prichádza zelenina o vitamíny – toto tvrdenie pozná asi každý z nás. Je to pravda len čiastočne. Napríklad taká paprika je aj po tepelnom spracovaní rovnako prospešná, ako keď ju zjete surovú. V surovom stave obsahuje veľa vitamínu C (ten sa varením stráca), ale v uvarenej či v grilovanej sa nachádza veľké množstvo vitamínu A, ktorý sa uvoľňuje práve zohrievaním. Zemiaky pred únikom vitamínov ochránite tak, že ich budete variť v šupke. Tá zabráni, aby sa minerály a vitamíny dostali do vody. Dilema surové vs. tepelne upravené sa týka aj rýb. Tu si však treba uvedomiť, že surové ryby nie sú vhodné pre všetkých. Vyhýbať by sa im mali tehotné a dojčiace ženy aj ľudia s oslabenou imunitou. Je pravda, že tepelnou úpravou prídete o niektoré vitamíny, ale omega 3 mastné kyseliny či jód v nich ostávajú aj po pečení či varení. Ani konzervovanie ovocia či zeleniny by ste nemali zatracovať. Sterilizácia trvá len krátko a aj takto upravené potraviny stále obsahujú vitamíny. Konzervované paradajky môžu byť dokonca zdraviu prospešnejšie ako surové.

Ovocie vs. šťava

Ak by sme so surovým ovocím či zeleninou porovnávali tetrapackové šťavy z obchodu, asi by to pre škatule nedopadlo dobre. Pri šťavách z čerstvého ovocia či zeleniny je situácia iná. O žiadne vitamíny neprídete. Pri výrobe drinkov z čerstvého ovocia je dobré mať na pamäti, že v pohári ľahko strácame prehľad o množstve prijatého ovocného cukru. Preto uprednostňujte nápoje, do ktorých vhodne nakombinujete ovocie so zeleninou, prípadne si doprajte len jeden pohár čistej ovocnej šťavy.

Zanechajte komentár