Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako sa vyhnúť jo-jo efektu po bielkovinovej diéte. Nutričná poradkyňa Renátka radí

Ako sa vyhnúť jo-jo efektu po bielkovinovej diéte. Nutričná poradkyňa Renátka radí
09. august, 2019 0 Komentár

Ako sa vyhnúť jo-jo efektu po bielkovinovej diéte. Nutričná poradkyňa Renátka radí

Večný príbeh „jo-jo“ efekt…

Ukončili ste bielkovinovú diétu Profidiet a dosiahli vysnívanú hmotnosť? Je to úžasné, ale neznamená to, že sa teraz vrhnete ku chladničke a doprajete si všetko čo ste mali doteraz zakázané alebo obmedzené. Do bežného stravovacieho režimu sa musíte vrátiť postupne. Jedine touto cestou sa organizmus definitívne zbaví zlých návykov, ktoré by mohli viesť k opätovanému priberaniu na váhe. Práve táto posledná fáza bielkovinovej diéty je pre dlhodobú úspešnosť redukcie hmotnosti zásadná, pričom najviac chýb sa robí práve tu a následne dochádza k vzniku nechceného jo-jo efektu. Každý si myslí, že už to mám pod kontrolou, ale v skutočnosti tomu tak nie je. Najväčšou chybou je práve to, že sa veľmi rýchlo prejde z diétneho programu Profidiet na bežný stravovací režim. Je teda potrebné dodržiavať určité zásady, ktorými sú:

  • naučiť sa jesť zdravo, ideálne pravidelne 4-5x denne
  • mať dostatok zeleniny, ovocia, bielkovín, sacharidov a tukov v správnom pomere
  • neprejedať sa, vyvarovať sa nezdravým pokrmom a rýchlym občerstveniam typu fast-food
  • sladeným nápojom a cukru všeobecne
  • dopriať si na jedlo čas, dodržiavať pitný režim
  • mať dostatok pravidelnej športovej aktivity
  • byť v neustálom kontakte so svojím nutričným poradcom, lekárom prípadne redukčným centrom, kam dochádzate na pravidelné kontroly

Ako ostať s „nami“

Často sa stretávam s otázkami „Ako ďalej po diéte“ ? „To už k vám nemusím chodiť na kontroly“ ?

Práve po bielkovinovej diéte je potrebné byť s nami v pravidelnom kontakte a mnoho klientov robí zásadnú chybu práve v období takzvanej 4. fázy diéty, ktorá je považovaná v podstate už za zdravú vyváženú stravu a myslí si, že to v pohode zvládnu. Nie je tomu tak. Po ukončení diéty sa dostavujú chute na sladké či slané, nie úplne zdravé potraviny. Ubrániť sa tomuto je niekedy dosť ťažké, preto je v tejto situácií na mieste poradiť sa so svojím nutričným poradcom, ktorý vám vysvetlí, ktoré potraviny sú pre vás v danej etape najvhodnejšie. Nikdy si nepridávajte do jedálnička potraviny sami bez porady s vaším terapeutom či lekárom. Ak je vaša chuť napríklad na sladké či slané „nezdravé“ jedlá neovládateľná, je vhodné ešte po nejakú dobu ( aj pol roka po diéte) konzumovať jeden proteínový produkt denne podľa vášho výberu a chuti.

A ako je to teda s vážením po ukončení diétneho programu Profidiet? Aj tu je potrebné, aby sme na vás aspoň občas dohliadli. Ja osobne mám veľmi dobré skúsenosti s návštevami aj po diéte. Zo začiatku je najlepšie vidieť sa po mesiaci, po dvoch, v prípade ak máte stravovanie nastavené na udržiavaciu fázu a ste si istí, že jedlo máte pod kontrolou, nie je problém urobiť kontrolu „pre istotu“ po pol roku.

Za Profidiet

vaša nutričná poradkyňa Renata

Silvia Poláková

Silvia Poláková

Zanechajte komentár