Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Účinky nízkosacharidovej ketogénnej diéty v porovnaní s nízkotučnou diétou na náladu a hlad

Účinky nízkosacharidovej ketogénnej diéty v porovnaní s nízkotučnou diétou na náladu a hlad
29. máj, 2019 0 Komentár

Účinky nízkosacharidovej ketogénnej diéty v porovnaní s nízkotučnou diétou na náladu a hlad

Sledované údaje

Hlad a nálada sú dva najhlavnejšie faktory, ktoré ovplyvňujú a vytvárajú psychologický efekt akéhokoľvek redukčného programu. Je známe, že dlhodobý účinok má len taká diéta, ktorá je dobre tolerovaná. Zároveň ju klient dokáže dodržiavať dlhodobo a to aj bez nepríjemných pocitov a hladu. Aby bola táto podmienka splnená, je dôležité vo výskumoch sledovať nie len celkový počet zredukovaných kilogramov. Musíme sa zamerať aj na celkový psychologický efekt, udržateľnosť a dlhodobý výsledok chudnutia.

Výsledky

Takéto porovnanie priniesla štúdia, ktorá hodnotila účinok na náladu a hlad pri dodržiavaní dvoch typov diét. Nízkosacharidová ketogénna versus nízkotučná diéta.

Nízkotučná diéta bola koncipovaná tak, že hlavnou modifikáciou v jedálničku bola reštrikcia príjmu tukov a následné zníženie celkového kalorického príjmu. Nízkosacharidová diéta bola v úvodných etapách štúdie značne extrémna, dobrovoľníci za deň prijali menej ako 20 g sacharidov. Obe diéty boli izokalorické, to znamená že celkový denný príjem energie bol v oboch prípadoch rovnaký, menil sa iba pomer jednotlivých makroživín.

Nízkosacharidová ketogénna diéta priniesla v tomto porovnaní výrazne lepší efekt vzhľadom na subjektívne pociťovanie hladu a nálady. Presný mechanizmus tohto účinku nie je úplne objasnený. Predpokladá sa však, že diéta, ktorá je spojená s produkciou ketolátok má do určitej miery antidepresívny efekt. Táto skutočnosť bola preukázaná aj na zvieracích modeloch.

Niektoré štúdie tiež naznačili, že ketolátky môžu nájsť potenciálne uplatnenie ako stabilizátory nálady pri rôznych afektívnych poruchách. Je známym faktom, že okrem samotného účinku ketolátok na náladu počas diéty, je veľmi dôležitým psychologickým činiteľom aj úspech a účinok samotnej redukcie.

Viacero štúdií preukázalo, že diéty, ktoré v prvých dňoch prinesú rýchly hmatateľný výsledok na hmotnosti majú potenciál klienta pozitívne motivovať. Aj keď je faktom, že pri nízkosacharidových diétach je v prvých dňoch rapídna redukcia výsledkom straty vody naviazanej na glykogén („water weight). Napriek tomu je aj takáto redukcia psychologicky prospešná. Najmä pri ostrom prechode medzi bežným stravovaním a redukčným programom, ktorý má spravidla výrazne odlišnú skladbu potravín, čím je klient nútený vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.

Záver

Potvrdzuje sa tým staré známe pravidlo, ktoré bolo publikované už pred desiatkami rokov: najúspešnejšia diéta je taká, pri ktorej klient nehladuje, cíti sa dobre a takýto režim dokáže implementovať do svojej životosprávy dlhodobo.

*(Subjektívne hodnotenie účinkov)

MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

Zanechajte komentár