Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Poznáte vitamín K?

Poznáte vitamín K?

Poznáte vitamín K?

Céčko, déčko, éčko, béčko – väčšina z nás má o notoricky známych vitamínoch aspoň hmlistú predstavu na čo sú dobré a ktoré potraviny ich obsahujú. Ale káčko?

Rozšírte si zoznam dôležitých vitamínov

Vitamín K dostal meno po koagulácii, čiže zrážanlivosti. Objavili ho v roku 1930 dánski vedci. Pri svojich pokusoch zistili, že keď kŕmili malé kurčatá potravou bez tuku, dochádzalo u nich ku krvácaniu. Káčko v našom organizme podporuje správnu funkciu pečene aj celkovej imunity. Ovplyvňuje tvorbu protrombínu v pečeni, a tým aj zrážanlivosť krvi. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí. Pomáha pri problémoch s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním alebo vnútorným krvácaním.

Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika. Vplýva tak na správny vývoj kostí. Pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny, proti zlému cholesterolu, má pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém a obličky. Je rozpustný v tukoch.

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu K?

Lámavosť kostí, alergie, kožné problémy, problémy s pečeňou, hrubým črevom, krvácavosť a nedostatok červených krvných doštičiek. Pri nedostatku vitamínu K v tele sa rany hoja pomaly a modriny vznikajú rýchlo. Jeho nedostatočné množstvo znižuje výkonnosť imunitného systému.

Kde nájdeme vitamín K?

V listovej zelenine (kapusta, čínska kapusta, hlávková kapusta), v karfiole, brokolici, špenáte, vo fazuli, šošovici, hrachu, petržlene, špargli, paradajkách, v paprike, zeleri, mrkve, v cibuli aj v zemiakoch. Ďalšími zdrojmi sú kel, uhorky, avokádo, slivky, jahody, kivi, sójový olej, olivový olej, orechy, ovos, pšenica, sója, mäso a vajíčka.

K predávkovaniu káčkom nedochádza, pretože telo si vždy vytvára jeho prirodzené množstvo. Jeho prípadný nadbytok sa môže prejaviť potením, horúčkou či nechutenstvom. Na účinok vitamínu K vplývajú antibiotiká, röntgenové žiarenie, prebytok vitamínu E aj alkohol.

Zanechajte komentár