Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Obezita a riziko onkologických ochorení

Obezita a riziko onkologických ochorení
08. apríl, 2019 0 Komentár

Obezita a riziko onkologických ochorení

Obezita už dávno nie je iba záležitosťou estetickou, ide najmä o zdravotnú stránku. Je faktom, že z medicínskeho hľadiska je obezita vnímaná ako chorobný stav, ktorý negatívne ovplyvňuje správne fungovanie takmer všetkých orgánových systémov.

Zvyšovanie percenta telesného tuku, obzvlášť viscerálneho, ktorý sa ukladá okolo orgánov brušnej dutiny súvisí s kardiometabolickým syndrómom – súborom metabolických a srdcovocievnych abnormalít, ktoré zvyšujú riziko predčasného úmrtia napríklad na infarkt myokardu. Tieto súvislosti sú všeobecne známe aj medzi laickou verejnosťou. Menej sa však hovorí o spojitosti obezity a rizika rozvoja onkologických ochorení.

S akými typmi nádorov súvisí obezita?

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb nedávno vyhlásilo, že nadváha a obezita zvyšuje riziko rozvoja minimálne 13 rôznych typov nádorových ochorení. Najčastejšie sa spomínajú nádory pečene, mozgu, pažeráka, štítnej žľazy, žlčníka, žalúdka, pankreasu, obličiek, maternice a hrubého čreva. Najnovšie sa skúma aj súvislosť s karcinómom prsníka. Tieto typy zároveň predstavujú približne 40 % všetkých diagnostikovaných nádorových ochorení. Údaje zo Slovenska sa veľmi neodlišujú. V porovnaní s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktoré sú v súvislosti s obezitou skúmané už desaťročia, obezita v onkológii je stále iba pomerne nový výskumný smer, a preto je v tejto oblasti ešte veľa neznámeho. Napriek tomu bolo už v roku 2014 potvrdené, že obezita predbehla fajčenie ako hlavný ovplyvniteľný rizikový faktor rozvoja onkologických ochorení.

Prečo obezita zvyšuje onkologické riziko?

Je všeobecne známe, že obezita je spúšťačom tzv. chronického zápalu, ktorý sa okrem iného spája s rozvojom nádorových ochorení. Rovnako sa skúma súvislosť s niektorými typmi hormónov a iných signálnych molekúl (adipokínov), ktoré sú počas obezity vo zvýšenej miere produkované bunkami tukového väziva.

Aj keď je vplyv obezity na rozvoj onkologických ochorení stále vo výskume a mnoho detailov ešte nie je úplne objasnených, epidemiologické údaje hovoria jasnou rečou. Je preto v záujme každého jedinca, aby našiel efektívny redukčný program, ktorý mu pomôže sa definitívne zbaviť nadbytočných kilogramov. Žiadny redukčný program nevie na 100 % garantovať schudnutie. Vždy je najhlavnejším faktorom pevná vôľa a vnútorná motivácia každého z nás. Proteínová diéta Profidiet, je možnosťou ako si človek okrem estetickej stránky upevní to najcennejšie – zdravie.

Autor: MUDr. Martin Klein

Chcete vedieť viac? Kliknite sem.

MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

Zanechajte komentár