Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Naučte sa rozoznať dobré a zlé sacharidy

Naučte sa rozoznať dobré a zlé sacharidy
31. marec, 2019 0 Komentár

Naučte sa rozoznať dobré a zlé sacharidy

Každý potrebuje prijímať sacharidy. To však z koláčov či sladených limonád nerobí vhodné potraviny. Obzvlášť ak sa snažíte schudnúť, udržať si svoju postavu či jednoducho zdravo sa stravovať. Naša rada je preto jednoduchá – naučte sa rozoznať dobré a zlé sacharidy.

Delenie sacharidov

Základné delenie sacharidov, ktoré potrebujete poznať je delenie na jednoduché a komplexné.

Medzi jednoduché sacharidy patrí hlavne:

  • Sacharóza (stolový cukor)
  • Maltóza (sladový cukor)
  • Glukóza (mliečny cukor)

Ale aj:

  • Glukóza (hroznový cukor)
  • Fruktóza (ovocný cukor)

Jednoduché sacharidy sa tiež označujú aj ako „rýchle“. Telo ich totiž trávi a vstrebáva veľmi rýchlo. Práve to je pritom ich hlavný problém. Tým, že ich telo trávi rýchlo, rýchlo sa vám zvýši aj krvný cukor a preto máte pomerne rýchlo energiu. Krvný cukor však rovnako rýchlo aj klesne, čo spôsobí pocit hladu. Aj preto sa v súvislosti s jednoduchým cukrom hovorí často až o závislostiach.

Ak to pritom s konzumáciou jednoduchých cukrov preženiete, uložia sa vám v podobe podkožného tuku.

Nehovoríme, že všetok jednoduchý cukor je zlý. Naopak ovocie či zelenina, ktoré ho tiež obsahujú, by mali byť základnou zložkou vášho jedálnička. Naopak sacharózu, maltózu či glukózu by ste však mali konzumovať v striktne obmedzenom množstve.

Na druhej strane komplexné sacharidy sú obsiahnuté napríklad v:

  • Celozrnných výrobkoch
  • Hnedej či divokej ryži
  • Quinoa
  • Strukovinách

Komplexné sacharidy sú považované za „dobré“, pretože telu trvá dlhšie ich stráviť a vstrebať. Nevyvolávajú rýchle návaly hladu ako jednoduché cukry a vo všeobecnosti ich človek prijme menej, keďže ich trávenie sa rozloží na dlhší čas.

Potraviny s komplexnými sacharidmi spravidla obsahujú aj viac vitamínov, vlákniny a minerálnych látok.

Kde ich nájdem na etikete

Ak teda nabudúce budete prechádzať etikety potravín, odsledujte si aj množstvo jednoduchých a komplexných sacharidov. Komplexné sú uvedené ako „Sacharidy“, jednoduché v podskupine „Z toho cukry“.

Pamätajte

Sacharidy sa delia na jednoduché a komplexné. Jednoduché sú obsiahnuté v sladených nápojoch či výrobkoch, cestovinách, bielom pečive, ale aj v mliečnych výrobkoch, zelenine či ovocí. Ich príjem treba striktne regulovať – vo vysokom množstve sú pre telo nezdravé a vedú k obezite.

Naopak komplexné, často nazývané ako „dobré“ cukry, sú obsiahnuté najmä v celozrnnom pečive, hnedej ryži či strukovinách.

Chcete získať individuálny jedálniček? Spojte sa s nami prostredníctvom formulára.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár