Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako zrýchliť svoj metabolizmus

Ako zrýchliť svoj metabolizmus
31. marec, 2019 0 Komentár

Ako zrýchliť svoj metabolizmus

Zjednodušene sa dá povedať, že váš metabolizmus je chemický motor, ktorý vás udržiava nažive. Rýchlosť akou pracuje je však individuálna. Tí, ktorých metabolizmus pracuje pomaly, majú tendenciu priberať. Tí, ktorí majú metabolizmus rýchly, majú naopak šťastie – spaľujú viac kalórií a tak je pravdepodobnosť že priberú výrazne nižšia. V článku si preto predstavíme jednoduché spôsoby, ako si môžete ten svoj metabolizmus zrýchliť.

Prečo sa rýchlosť metabolizmov líši?

Rýchlosť metabolizmu je počet kalórií, ktoré vaše telo spáli v danom čase.

To, či má niekto pomalý alebo naopak rýchly metabolizmus závisí od viacerých faktorov:

  • Vek. Čím starší ste, tým väčšmi sa váš metabolizmus spomaľuje. To je dôvod, prečo má mnoho ľudí tendenciu s pribúdajúcim vekom priberať.
  • Hmotnosť svalov. Čím viac svalov máte, tým rýchlejšie pálite kalórie.
  • Veľkosť tela. Opäť tu platí – čím väčší ste, tým viac kalórií spotrebúvate.
  • Teplota prostredia. Keď je vaše telo vystavené chladu, musí spaľovať viac kalórií, aby sa udržalo v teple.
  • Fyzická aktivita. Čím ste aktívnejší, tým viac a rýchlejšie vaše telo spaľuje.
  • Hormonálne poruchy. Rôzne hormonálne poruchu môžu spomaľovať metabolizmus.

Spôsoby zrýchlenia metabolizmu

Hýbte sa

Všetky pohyby tela si vyžadujú pálenie kalórií. Čím aktívnejší ste, tým vyššia je rýchlosť vášho metabolizmu.

Dokonca aj úplne triviálna aktivita ako pravidelná chôdza či domáce práce vedia z dlhodobého hľadiska spraviť rozdiel.

Cvičte

Jednou z najefektívnejším foriem cvičenia je vysoko intenzívny tréning, známy pod skratkou HIIT z anglického high-intensity interval training.

Takýto tréning zahŕňa rýchlu a veľmi intenzívnu aktivitu akou je napríklad šprint alebo kliky. Tieto cviky sa pritom cvičia v rôzne dlhých intervaloch.

Jedzte veľa proteínov = bielkovín

Konzumácia dostatočného množstva bielkovín je nevyhnutná, ak si chcete udržať svalovú hmotu, prípadne ďalšiu vytvoriť. Bielkoviny však majú aj ďalšie dôležité vlastnosti.

Všetky potraviny vedú k dočasnému zvýšeniu rýchlosti metabolizmu, známej ako termický účinok potravín. Tento účinok je však oveľa silnejší po konzumácii bielkovín v porovnaní so sacharidmi či tukmi.

Ak prijímate bielkoviny, rýchlosť vášho metabolizmu (BMR) sa môže dostať na 20-30 %. Pri konzumácii cukrov a tukov je hodnota BMR okolo 3-10 %.

Pamätajte

Rýchlosť metabolizmu vyjadruje množstvo kalórií, ktoré vaše telo spaľuje v konkrétnom čase. Rýchlosť metabolizmu sa u jednotlivých ľudí líši. Tieto rozdiely sú spôsobené viacerými faktormi ako sú vek, množstvo svalovej hmoty, veľkosť tela a fyzická aktivita.

Rýchlosť metabolizmu sa dá zvýšiť, a to zvýšením fyzickej aktivity, vysoko intenzívnym tréningom a konzumáciou zvýšeného množstva bielkovín.

Chcete schudnúť? Pomôžeme vám, vyplňte kontaktný formulár.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár