Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako vplýva jojo efekt na našu psychiku

Ako vplýva jojo efekt na našu psychiku
31. marec, 2019 0 Komentár

Ako vplýva jojo efekt na našu psychiku

V minulom článku sme vás stručne oboznámili so všeobecnými psychologickými príčinami a dôsledkami nadváhy a obezity. Dnes sa budeme venovať fenoménu, s ktorým sa väčšina ľudí už stretla, avšak často si neuvedomuje čo tento efekt spúšťa a aký môže mať vplyv na psychiku klientov, ktorí ho dôverne poznajú. Týmto fenoménom je jojo efekt.

Čo rozumieme pod pojmom jojo efekt?

Jojo efekt je zjednodušene charakterizovaný cyklicky sa opakujúcimi epizódami redukcie hmotnosti a následného opätovného priberania, čím sa takýto priebeh pokusu o chudnutie podobá klesajúcim a stúpajúcim pohybom joja.

Úvodný úspech diéty má iba krátke trvanie a veľmi rýchlo dochádza k spätnému naberaniu kilogramov, pričom niekedy má klient na konci jedného jojo cyklu ešte vyššiu hmotnosť ako na začiatku.

Príčiny tzv. „jojo dietovania“ sú veľmi pestré, od rôznych „zaručených“ 5 dňových kúr, cez „zázračné“ výživové doplnky, až po extrémne módne diéty. Okrem nepriaznivého vplyvu na telo, je jojo efekt veľmi nepríjemný aj z psychologického hľadiska.

Psychologické dôsledky jojo efektu

Opakované neúspechy pri chudnutí sú veľkou psychickou záťažou. Samotná diéta je pre psychiku človeka náročná, pretože klient musí vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Pri opätovnom nabratí kilogramov, už z osobnej skúsenosti vie, čo ho čaká ak sa rozhodne schudnúť znovu. Navyše klient bojuje s neistotou, keďže nemá žiadnu záruku, že jeho ďalší pokus skončí úspešne.

Častým výsledkom je depresia vyplývajúca zo sebaobviňovania z nedostatku pevnej vôle. To môže viesť až k poruchám príjmu potravy.

Zaujímavé zistenie priniesla štúdia ešte z 90. rokov 20. storočia, ktorá nenašla rozdiely vo výskyte psychických porúch pri porovnaní obéznych jedincov a tých s normálnou hmotnosťou. Platilo to však iba v prípade, že si svoju hmotnosť udržiavali dlhodobo. Tí obézni jedinci, ktorí mali za sebou niekoľko cyklov jojo dietovania mali oveľa vyšší výskyt rôznych psychických porúch v porovnaní s jedincami so stabilnou hmotnosťou.

Riešenie?

Žiadny redukčný program nevie na 100% garantovať schudnutie bez jojo efektu. Vždy je najhlavnejším faktorom pevná vôľa a vnútorná motivácia každého z nás. Niektoré diéty však dokážu vhodným nastavením jojo efekt minimalizovať. Takouto diétou je aj program Profidiet.

Autor: MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

MUDr. Martin Klein

Zanechajte komentár