Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Fenomén zvaný štíhla obezita

Fenomén zvaný štíhla obezita

Fenomén zvaný štíhla obezita

Na prvý pohľad sú štíhli, no keď si ich všimnete viac, zistíte, že ich postava vôbec nie je taká dokonalá, ako ste si pôvodne mysleli. Na dotyk sú mäkký a vôbec nie tak fit, ako by ste od štíhleho človeka čakali. Reč je o fenoméne zvanom štíhla obezita.

Čo to štíhla obezita vlastne je?

Štíhla obezita, alebo „skinny fat“, je nový trend nadváhy. Trpí ňou človek, ktorý je síce na prvý pohľad štíhly, no má neprimerane veľa tuku a málo svalov.

Príčin, ktoré človeka dovedú do tohto stavu môže byť viacero. Najčastejšie je to výsledok zlých stravovacích návykov.

Ak totiž neprijímate dostatok bielkovín, vaše telo ich si ich nájde tam, kde sú – vo svaloch. Ak si teda naordinujete extrémnu diétu v podobe samej listovej zeleniny a ovocia, na začiatku možno schudnete, no zistíte, že ste schudli prevažne zo svalovej hmoty.

Aj preto sú viacerí skinny fat ľudia výsledkom rôznych extrémnych redukčných diét. Treba si pamätať, že po nich väčšinou prichádza jojo efekt – váhu naberiete späť. A čo je najhoršie – v podobe tuku, na úkor svalov.

Ak teda chcete svoju váhu zredukovať zdravo a hlavne bez jojo efektu, treba prijímať veľa bielkovín. Ochránia vaše svaly počas chudnutia. Na tomto princípe je postavená aj bielkovinová diéta Profidiet.

Súvisiace problémy

Štíhla obezita nie je problematická iba preto, že v plavkách nevyzeráte dobre. Prináša so sebou, tak ako obezita vo všeobecnosti, viacero zdravotných rizík.

Nie všetok tuk, ktorý v tele máme, je uložený pod kožou. Ten, ktorý vidíme sa označuje logicky ako podkožný tuk. Je tu však aj druhý typ – viscerálny tuk. Ak trpíte štíhlou obezitou, máte pravdepodobne vysoký podiel práve tohto druhého typu.

Viscerálny tuk je vnútorný tuk, ktorý sa ukladá okolo orgánov. Obklopuje obličky, črevá, žalúdok a pečeň. Nebezpečné je, že ho nevidíte.

Veľké množstvo tohto tuku pritom môže podľa Harvardskej lekárskej školy (Harvard Medical School) indikovať množstvo problémov. Spájaný je napríklad:

  • So zvýšeným rizikom ochorenia srdca
  • S vysokým cholesterolom
  • S inzulínovou rezistenciou, ktorá vedie k cukrovke 2. typu
  • S nižšou kostnou minerálnou hustotou
  • So stratou kognitívnych funkcií

Štíhla obezita je stav, kedy sa človek javí štíhly, no má na svoju výšku a váhu príliš veľa tuku a málo svalovej hmoty.

Štíhlou tučnotou trpia väčšinou ľudia, ktorých strava neobsahuje dostatok bielkovín, trápia svoje telo rýchlymi redukčnými diétami a nedostatočne sa hýbu.

Okrem neatraktívneho vzhľadu je štíhla obezita problematická hlavne pre jej súvis s ďalšími zdravotnými problémami – okrem iného so srdcom, chlesterolom, či napríklad hustotou kostí.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár