Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako zistím, že je moje telo v ketóze?

Ako zistím, že je moje telo v ketóze?

Ako zistím, že je moje telo v ketóze?

Ketogénna diéta je populárny a efektívny spôsob ako schudnúť a zlepšiť svoje zdravie. Jej podstatou je navodenie stavu ketózy, kedy telo – v jednoduchosti povedané – nepáli prijaté cukry, ale uložené tuky. V tomto texte si vysvetlíme, ako celý princíp diéty funguje a odpovieme si na najčastejšie kladené otázky:Čo to „ketóza“ vlastne je? Ako zistím, že je moje telo v ketóze? Čo ketózou získam?

Princíp ketogénnej diéty

Správne nasadená a presne dodržiavaná ketogénna bielkovinová diéta prevedie – vďaka vysokému prísunu bielkovín a nízkemu prísunu cukrov – organizmus do stavu tzv. „ketózy“.

Jej podstatou je zaplavenie organizmu „ketolátkami“, čo sú úplne prírodné, organizmu
vlastné a energeticky veľmi bohaté zlúčeniny. Ketolátky tak nepredstavujú žiadnu umelú „chemikáliu“, ktorú by ste do svojho tela dodávali v diétnych prípravkoch.

Ketolátky vznikajú v organizme u každého človeka (napríklad v priebehu hladovania) a sú dôsledkom „prehodenia“ metabolizmu na úsporný chod.

V rámci diétneho programu Profidiet ide o to, aby ketolátky vznikli rýchle, organizmus pritom hlad nepociťoval a súčasne vynechal vlastnú svalovinu ako zdroj energie (vo všeobecnosti je totiž svalové tkanivo oveľa ľahšie mobilizovateľné ako tukové tkanivo).

Počas bielkovinovej diéty tieto ketolátky vznikajú najskôr trávením proteínových jedál Profidiet (1. fáza), následne rovnako odbúravaním rezervného tukového tkaniva a jeho premeny na energiu, ktorá je dostatočne veľká na to, aby zaistila normálne fungovanie ľudského organizmu (2. fáza).

Ako zistím, že som v ketóze

Najjednoduchší a najlacnejší spôsob ako zistiť, či ste v ketóze, sú v lekárni dostupné lakmusové papieriky. Pomocou nich viete zistiť, či máte v moči ketóny – v tomto prípade budú mať papieriky sýte zafarbenie.

Pri určovaní ketózy vám môže pomôcť aj glukomer, ktorým sa meria ranná hladina krvnej glukózy. Ak hladina glukózy klesá, svedčí to o aktivácii nutričnej ketózy.

Najefektívnejším spôsobom pri určovaní ketózy je ketomer. Ten totiž meria priamo hladinu ketónov v krvi.

Ak ste sa rozhodli pre bielkovinovú diétu Profidiet, žiaden z týchto meračov nepotrebujete. Ak diétu skutočne poctivo dodržiavate, do ketózy sa určite dostanete. Jedlá sú totiž koncipované tak, aby sa tento proces určite naštartoval.

Nezabudnite, pri bielkovinovej ketogénnej diéte sa vaše telo dostáva do ketózy, vďaka čomu začne časom odbúravať uložené tuky a redukovať váhu.

Pri ketóze je váš organizmus zaplavený ketolátkami – ich prítomnosť sa dá zistiť lakmusovými papierikmi, glukomerom či ketomerom. Ak však dodržiavate diétu Profidiet, ketolátky merať nemusíte – jednotlivé jedlá sú postavené tak, aby stav ketózy určite nastal.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár