Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako sa vyhnúť sviatočnému priberaniu

Ako sa vyhnúť sviatočnému priberaniu

Ako sa vyhnúť sviatočnému priberaniu

Majonézový šalát, vyprážaná ryba a množstvo sladkostí. Práve tieto vianočné pochúťky, a hlavne preháňanie to nimi, sú hlavným dôvodom, prečo mnoho ľudí počas sviatkov priberie. Keďže Vianoce sú sviatky štedrosti, nemá zmysel vás nabádať, aby ste si toto všetko odopreli. Prinášame vám namiesto toho zopár rád, ako počas Vianoc udržať svoj apetít na uzde a ako sa napriek všadeprítomným dobrotám vyhnúť „sviatočnému priberaniu“.

Prečo nám počas Vianoc pribúdajú kilá

Komfortné jedenie

Štandardne za prejedanie sa viníme fakt, že vianočné dobroty sú nám vzácne a v tomto období máme konečne čas si ich v pokoji dopriať. To je samozrejme pravda, no dôležitú úlohu tu často hrá aj takzvané komfortné jedenie – jeme preto, aby sme sa cítili lepšie.

Keďže vianočné sviatky sú počas zimy, ľudia sa často snažia zimnú depresiu či zlú náladu liečiť jedlom. Nutriční špecialisti preto radia, aby sme si obzvlášť v tomto období dávali pozor, či jeme skutočne preto, že sme hladní, alebo preto, že sa cítime smutní, znudení či napríklad pod tlakom.

Omnoho efektívnejší spôsob ako sa týmto pocitom vyhnúť, je hýbať sa. Takže ak pocit, ktorý počas sviatkov pocítite bude čokoľvek iné ako hlad, radšej sa postavte a choďte sa prejsť.

Vynechávanie raňajok

Tradícia, podmienka pre zlaté prasiatko, alebo jednoducho snaha čo najviac si užiť štedrú večeru. To sú najčastejšie dôvody, prečo ľudia na Vianoce vynechávajú raňajky.

Hoci to v mnohých domácnostiach patrí k vianočným tradíciám, vynechávanie raňajok je jedným z dôvodov, prečo ľudia počas sviatkov priberajú. Oveľa lepšie pre váš organizmus bude, ak začnete deň niečím zdravým. Naštartujete tak trávenie a pripravíte ho na večernú „nálož“.

Nezdravé pochúťky

Samozrejme jedným z hlavných vinníkov sviatočného priberania sú samotné vianočné pochúťky. Nevravíme, aby ste sa ich vzdali, no skúste ich nahradiť aspoň o niečo zdravšou verziou. Namiesto majonézy dajte do šalátu grécky jogurt, rybu namiesto vyprážania ugrilujte a vianočné pečivo skúste osladiť stéviou či sladidlom pre diabetikov – podobne, ako je to povolené aj pri bielkovinovej diéte Profidiet.

Zhrnutie

Vianočné sviatky sú z hľadiska priberania asi najrizikovejším obdobím. Aby ste nezačali nový rok s kilami navyše, dajte si pozor hlavne na prejedanie. Vždy, keď dostanete na niečo chuť, zamyslite sa, či ste skutočne hladný, alebo ide iba o takzvané komfortné jedenie. Výborným spôsobom, ako sa vyhnúť prejedaniu, je pohyb.

Hoci ľudia často 24. decembra čakajú s jedením až do večere, skúste si tentokrát ráno dopriať zdravé raňajky. Vaše telo sa naštartuje a bude lepšie pripravené stráviť štedrú večeru.

No a samozrejme dbajte predovšetkým na to, čo jete. Vo všeobecnosti platí, že čím viac obmedzíte cukry a zapojíte bielkoviny, tým lepšie. Ide v jednoduchosti o princíp, na ktorom je postavená aj bielkovinová diéta Profidiet.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár