Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Najčastejšie chyby pri bielkovinovej diéte

Najčastejšie chyby pri bielkovinovej diéte

Najčastejšie chyby pri bielkovinovej diéte

Základom ketónovej diéty Profidiet je príjem zvýšeného množstva vysoko hodnotných bielkovín a minimálny príjem sacharidov – cukrov. Vďaka tomu sa telo dostáva do ketózy, v ktorej spaľuje tukové tkanivo, pričom svaly zostávajú chránené. Každá fáza diéty má svoje pravidlá, ktoré treba dodržiavať. V opačnom prípade je ketóza v organizme ukončená a jej opätovné navodenie môže trvať 2 až 3 dni. Ukážeme si preto, čo sú najčastejšie chyby ľudí pri bielkovinovej diéte a čo všetko spôsobujú.

1. Nedostatočný príjem tekutín

Dostatočný príjem tekutín je dôležitý vždy. Obzvlášť však v prípade, keď ste sa rozhodli zredukovať svoju váhu pomocou ketogénnej diéty Profidiet.

Ako sme uviedli aj vyššie, pri bielkovinovej diéte je obmedzený príjem sacharidov. Následne preto v organizme klesá aj hladina glukózy a inzulínu v krvi.

Keď hladina inzulínu klesá, obličky začnú vylučovať zvýšené množstvo tekutín, ktoré majú uložené. Ak teda v tomto období neprijímate dostatočné množstvo vody, môže sa jednoducho stať, že budete dehydrovaný. Odporúča sa, aby ste denne vypili aspoň 2 litre tekutín.

2. Nedostatok sodíka

Keďže v priebehu diéty prijímate vyššie množstvo vody, váš organizmus stráca viac elektrolytov. Najjednoduchší spôsob ako ich doplniť, je viac soliť – telu tak dodáte sodík. Riešením samozrejme môžu byť aj výživové doplnky.

3. „Podvádzanie“ pečivom, sladkým či alkoholom

Ľudia si niekedy myslia, že jeden rožok či kúsok bagety nemôže uškodiť. Problémom však je, že rožok obsahuje až 25 gramov sacharidov. To je dostatočné množstva na to, aby bola ketóza v tele ukončená. Celá predchádzajúca námaha je potom zbytočná a vaše telo musí začať odznova.

Rovnako sa vyvarujte nadmernému príjmu alkoholu. Tvrdému alkoholu sa vyhýbajte úplne. Od tretej fázy diéty si však môžete dať 2 dcl kvalitného vína alebo malé pivo s jedlom.

Zhrnutie

Pri proteínovej diéte sa telo dostáva do ketózy, vďaka čomu začne spaľovať uložené tuky. Ketóza sa dosahuje tým, že človek prijíma vysoké množstvo hodnotných bielkovín a naopak minimálne množstvo cukrov.

Je preto dôležité dodržiavať pravidlá a nezavádzať do jedálnička pečivo, sladkosti či nepiť viac alkoholu, ako je povolené. Tieto časté chyby totiž spôsobujú zastavenie ketózy, pričom jej opätovné naštartovanie môže trvať 2 až 3 dni.

Ďalšou častou chybou je nedostatočný príjem vody a soli. Keďže telu dodávate menej cukrov, vaše obličky začnú vylučovať zvýšené množstvo tekutín. Je preto dôležité, aby ste ich dopĺňali a vypili aspoň 2 litre denne.

Zvýšeným množstvom vody sa zasa z vášho tela môže strácať viac sodíka. Doplniť ho viete pomerne jednoducho – intenzívnejším používaním soli.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Komentár (01)

  • Avatar
    Repko Lubomir
    feb 10, 2020

    Velmi tomu neverim ale vyskusam potrebujem zhodit 45 kg to potrva minimalne rok ci menej? Mozte my povedat kolko schudnem za 2 mesiace? Peniaze nehraju rolu

Zanechajte komentár