Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D

6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D

6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D

Vitamín D je dôležitý vitamín rozpustný v tuku. Ak je ho dostatok, posilňuje imunitu a zdravie kostí. Navyše je nápomocný pri chudnutí.

Pomáha totiž odbúravať telesný tuk. Predstavíme si preto 6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D.

6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako získať dennú dávku tohto vitamínu, je ísť von. Slnečné svetlo umožňuje telu syntetizovať vitamín D prirodzene. V zime je však tento zdroj vitamínu D obmedzený, preto je ho dobré dopĺňať vhodnou stravou.

1. Pstruh dúhový

Už 85 gramov pstruha dúhového vám poskytne viac ako 100-percentnú dennú dávku vitamínu D. Okrem toho sa vám vďaka tejto rybe dostane do tela množstvo ďalších vitamínov, minerálov či bielkovín.

2. Losos

Losos je skvelým zdrojom bielkovín, omega- 3 mastných kyselín a samozrejme vitamínu D. Výborné na ňom je aj to, že sa dá pripraviť na rôzne spôsoby – grilovaný, pečený, konzervovaný, alebo ho môžete jesť pokojne aj “na surovo”.

3. Žĺtok

Jeden z dôvodov, prečo je dobré jesť celé vajce je, že obsahuje vitamín D. Ten sa však nachádza iba v žĺtku, v bielku nie. Vajíčka okrem toho obsahujú všetky aminokyseliny a sú skvelým zdrojom zdravých tukov. Kupujte však radšej vajcia z bio chovu alebo voľného chovu. Obsahujú totiž 4 až 6-krát viac vitamínu D, ako tie z klietkového či podstielkového chovu.

4. Huby

Huby sú chutným zdrojom vitamínu D, ktorý navyše ponúka aj niekoľko vitamínov B a draslík. Hladiny vitamínu D sa u jednotlivých druhov húb líšia.

5. Konzervovaný tuniak

Konzervovaný tuniak je jednoduchý a pomerne lacný spôsob, ako doplniť vitamín D. Pridať ho môžete do rôznych jedál – od šalátov až po cestoviny.

6. Sardinky

Keďže sardinky jedia planktón, neobsahujú ťažké kovy a toxíny, ako mnoho iných rýb. Okrem toho sú skvelým zdrojom nielen vitamínu D, ale aj bielkovín. Kúpiť sa dajú čerstvé alebo v konzerve.

Ako vitamín D pomáha redukovať hmotnosť

Štúdie ukázali, že vitamín D napomáha blokovať tvorbu nových tukových buniek v tele. Okrem toho zvyšuje hladinu serotonínu. Ide o chemickú látku, ktorá pomáha regulovať množstvo pochodov v ľudskom tele – od nálady až po spánok. Dôležité však je, že serotonín hrá dôležitú úlohu aj v regulácii chuti do jedla. Zvyšuje pocit sýtosti, čím napomáha znížiť príjem kalórií a následne schudnúť.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár