Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ako nám prospieva káva?

Ako nám prospieva káva?
02. júl, 2018 0 Komentár

Ako nám prospieva káva?

Aj keď svoje ráno bežne začínam obrovským pohárom čaju, bez šálky kávy si svoj deň neviem predstaviť. Milujem jej vôňu, ktorá ma vždy vytrhne zo sveta zhonu do oázy pokoja a príjemných chvíľ s rodinou, priateľmi či kolegami. Vynikajúce tiež je, že si toto potešenie nemusíte odopierať ani počas chudnutia s diétou Profidiet. Okrem príjemného účinku na psychiku má totiž tento zázračný čierny nápoj aj prospešný vplyv na váš organizmus. Poznáte však všetky jej pozitíva?

Ako nám prospieva káva?

Nabudí metabolizmus

Na úvod spomeniem menej známe zložky, ktoré obsahuje. V menších množstvách nájdete vo vašej kávičke teobromín a teofilín. Obe látky majú stimulačné účinky. Pomocníkom pri chudnutí je aj kyselina chlorogénová, ktorá je zodpovedná za zmiernenie vstrebávania glukózy v čreve. Káva má navyše laxatívne a močopudné účinky. Vďaka nim dostanete z tela nadmerné množstvo tekutiny, ako aj ďalšie látky, ktoré už nie sú potrebné.

Obsahuje antioxidanty a esenciálne látky

Okrem vynikajúcej chuti a vône obsahuje šálka kávy aj viacero typov vitamínu B, fosfor, folát, draslík a magnézium. Okrem toho sa v nej nachádza aj množstvo antioxidantov. Ako priemerný kávičkár, ktorý denne vypije dve šálky, si pritom údajne doplníte viac týchto látok ako ich získate konzumáciou ovocia a zeleniny.

Psychická pohoda

Ten moment, keď sa vás kolega či kolegyňa opýta tú čarovnú vetu: „Dáš si kávu?“. Už ten mi vždy vyčaruje úsmev na tvári a stres razom mizne. Káva má navyše euforické účinky a pomáha navodiť stav pohody.

Prebudí vás a zmobilizuje uložené tukové bunky

Káva obsahuje všeobecne známy kofeín. Avšak vedeli ste, že okrem celkovej stimulácie táto látka podporuje aj funkciu mozgu a celkový metabolizmus. Kofeín totiž blokuje v mozgu vyplavovanie hormónu adenozínu, čím podporuje tvorbu dopamínu. Ten organizmus nabudí a zmierňuje tým prejavy únavy. Práve preto je pre ľudí s nízkym krvným tlakom čierny mok doslova záchranou. Okrem naštartovania kofeín pôsobí v tele aj na zvyšovanie výkonnosti metabolizmu. V organizme sa vďaka nemu zvyšuje hladina adrenalínu. Ten okrem iného pôsobí na tkanivá, kde sú uložené zásoby tukov a stimuluje ich vyplavovanie do krvi. Samozrejme len samotné vyplavenie tukov do krvi nespôsobí stratu nechcených kilogramov. Musíte sa aj hýbať, aby došlo k ich spotrebovaniu, prípadne znížiť energetický príjem v potrave.

Nanešťastie, ako každá minca, aj táto má dve strany. Pozitívne účinky kofeínu totiž nie sú trvalé. Pri pravidelnej konzumácii kávy si organizmus takpovediac zvykne, účinky slabnú a stávame sa voči nim rezistentní. Keď ju teda budete nabudúce piť z obľúbenej šálky, myslite na to, že okrem pohody a príjemných chvíľ pozitívne vplývate aj na vlastné zdravie. Nezabúdajte tiež, že aj kávu treba piť s mierou, ale najmä tak, aby vám chutila.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár