Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

7 spôsobov ako sa účinne upokojiť

7 spôsobov ako sa účinne upokojiť
24. jún, 2018 0 Komentár

7 spôsobov ako sa účinne upokojiť

Večer sedíte doma, a pripravujete sa na dôležitú prezentáciu, stretnutie či skúšku do školy. Nedokážete od nervozity obsedieť. A to práve vo chvíli, kedy by ste sa potrebovali maximálne sústrediť. Poznáte ten pocit? Dnes som preto spísala 7 spôsobov ako sa účinne upokojiť aj v náročných chvíľach.

7 spôsobov ako sa účinne upokojiť

1. Dýchajte

Najefektívnejším spôsobom ako zo seba striasť nervozitu je zhlboka dýchať. Pri vypätých situáciách inštinktívne dýchame plytko a teda nedostatočne okysličujeme celý organizmus. Preto ak cítite, že sa vo vás napätie stupňuje, všetko nechajte tak. Otvorte si dokorán okno alebo vyjdite na balkón a zhlboka sa nadýchnite, mierne zadržte dych a následne energicky vydýchnite. Tento postup zopakujte 5 – 6 krát za sebou a uvidíte, že pocítite takmer okamžitú úľavu.

2. Uvoľnite stres pohybom

Behajte, plávajte, hrajte tenis, bicyklujte…

Akýkoľvek pohyb, ktorý je vám príjemný zmierňuje napätie. Ak vám situácia nedovoľuje vypustiť paru aktívnym pohybom, môžete sa aspoň poprechádzať po ulici alebo vyjsť jedno, dve poschodia po schodoch. Rozprúdite tak svoj krvný obeh a zmiernite nápor.

3. Usporiadajte si myšlienky

Jedným z faktorov, ktoré prispievajú k stresu sú aj neopodstatnené negatívne myšlienky. V dôležitých momentoch sa pokúste nemyslieť na „čo ak…“. Čo ak to zabudnem? Čo ak sa pomýlim? Alebo si nespomeniem, neurobím dojem? Takýmito myšlienkami sa len zbytočne rozptyľujete a zväzujete. Zväčšujete tým tiež tlak, ktorý prirodzene vzniká v situáciách, kedy vám záleží na výsledku. Sústreďte sa naopak na pozitívne skúsenosti, ktoré z nich môžete vyťažiť. Celkom dobre funguje heslo „čo ťa nezabije, to ťa posilní“ :)

4. Zmeňte činnosť

Ak neveríte dýchaniu, športu alebo vážnemu zamysleniu, tak vyskúšajte úplne zmeniť aktivitu. Tú, ktorá vás privádza k šialenstvu, odložte na neskôr. Nechajte veci tak ako sú a robte niečo iné. To čo sa vám v jeden deň môže zdať ako nevyriešiteľný problém, sa na nasledujúce ráno možno stane obyčajnou banalitou. Malou prestávkou tiež získate nadhľad a odstup od problému.

5. Pustite si hudbu

Obľúbená pesnička, ktorá sa viaže na príjemné spomienky vám dodá silu a upokojí vás. Ak takú nemáte, podobný efekt môže mať aj vážna hudba. Odvedie vašu myseľ od stresu a uspokojí vašu dušu.

6. Relaxujte

Profesionálna masáž robí divy, no nie vždy na ňu máte priestor a čas. Domácou prvou pomocou je akupresúra. Na ľudskom tele nájdete takmer 40 000 akupresúrnych bodov. Tie na zmiernenie úzkosti sa nachádzajú v strede hrudnej kosti alebo na čele priamo medzi obočím. Akupresúrne body treba stlačiť silno palcom po dobu cca 1 minúty, každý samostatne. Uvoľnenie pocítite rýchlo a telo si oddýchne.

7. Doplňte energiu

Nezabúdajte na dostatok spánku a pravidelnú stravu a pitný režim. Najhoršie, čo vo vypätých situáciách môžete urobiť je odmietnuť prestávku a jedlo. Zdravá strava je tiež základom pre správne fungovanie, pretože čím viac organizmus bičujete stresom a nedoprajete mu potrebnú energiu a regeneráciu, tým komplikovanejšie sa vám bude zdať riešenie často aj banálnych problémov.

Verím, že týchto niekoľko jednoduchých rád vám pomôže jednoduchšie zvládať náročné chvíle, s ktorými sa denne stretávate :)

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár