Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Mýty a fakty o BMI

Mýty a fakty o BMI
24. apríl, 2018 0 Komentár

Mýty a fakty o BMI

Ak ste už v minulosti chudli alebo inak riešili svoju hmotnosť, pojem BMI vám určite nie je cudzí. Pre tých, ktorým zatiaľ nič nehovorí, popíšeme nielen čo vyjadruje, ale spomenieme aj najčastejšie mýty a fakty o BMI, ktoré sa s ním spájajú.

Mýty a fakty o BMI

BMI je anglická skratka pre “body-mass index” a znamená index telesnej hmotnosti. Viete aká je vaša hodnota BMI? Je príliš vysoká alebo nízka? A je to číslo správne alebo nesprávne?

Faktom je, že index telesnej hmotnosti vyjadruje pomer medzi hmotnosťou človeka a jeho výškou v metroch na druhú.

Jednoduchý vzorec pre výpočet BMI = hmotnosť / výška(m)2

Číselný údaj vyjadruje úroveň zdravotného rizika spojeného s obezitou.

Tabuľka BMI hodnôt vyzerá nasledovne:

  • Menej ako 18 = podváha
  • 18 – 24,9 = normálna hmotnosť
  • 25 – 29,9 = nadváha
  • 30 – 35 = obezita I. stupňa
  • nad 35 = obezita II. stupňa

tus: Vzorec na výpočet indexu telesnej hmotnosti presne určuje v akom stave je váš organizmus.

Fakt: Žiadny číselný údaj, ktorý sa dá podobne jednoducho vypočítať, nedokáže popísať niečo také komplexné, ako je zdravotný stav človeka. Nepresnosti, ktoré vznikajú pri výpočte sú spôsobené tým, že vzorec nezohľadňuje rôzne faktory, ako telesnú stavbu alebo svalovú hmotu. Tieto faktory a mnohé ďalšie nie sú súčasťou výpočtu, ale majú pritom závažný dopad na stav vášho zdravia.

Ak vám teda vyjde hodnota BMI medzi 18 – 24,9 môže to znamenať normálnu hmotnosť, no nemusí platiť vždy. Rovnako údaj BMI v rozmedzí 25 – 29,9 môže naznačovať nadváhu, no aj tu veľa záleží na jednotlivcovi a jeho organizme.

Ukážme si to na príklade: Vezmime si dvoch mužov, ktorí obaja merajú 190 cm a vážia 95 kg. Jeden má vyváženú diétu s vyšším obsahom proteínov, je aktívny a pravidelne športuje. Naopak druhý má sedavé zamestnanie, má menej pohybu a obľubuje mastnejšie jedlá. Ich BMI síce bude identické, t.j. nad 26, čo predstavuje miernu nadváhu, no výsledok pri pohľade na ich zdravie bude diametrálne odlišný. To platí aj pre množstvo viscelárneho tuku a rozdelenia svalovej hmoty v tele.

Fakt: BMI je dobrým ukazovateľom v prípade, že ide o extrémne hodnoty. Podváha a riziko ochorení s poruchou príjmu potravy u tých, ktorých BMI vykazuje hodnotu 17,9 a nižšiu. Naopak aj v prípadoch, kedy je číselná hodnota nad 30 a už takmer s istotou ide o obezitu.

Mýtus: Nové BMI kalkulačky sú presnejšie a sú teda spoľahlivým ukazovateľom, ktorý určuje v akom stave je vaše zdravie.

Fakt: Áno, v posledných rokoch sa skutočne objavili vylepšené BMI kalkulačky. Tie v sebe zahŕňajú viacero faktorov, no stále nejde o dostatok informácii, aby ste z nej určili ako presne na tom ste. Chýba v nich napríklad vek alebo pohlavie, ktoré výsledok výrazne ovplyvňujú.

Nebezpečenstvo obezity je aj v jej spojení s množstvom ďalších ochorení, ako je cukrovka (diabetes mellitus II.), srdcovo cievne ochorenia, ochorenia tráviaceho traktu, atď.. Ak je váš BMI ukazovateľ v rozmedzí indikujúcom nadváhu je potrebné navštíviť lekára špecialistu, ale aj odborníka v oblasti stravovania. Tí presne určia, aký by mal byť následný postup pri liečení, a aj pri znižovaní telesnej hmotnosti. Vo všeobecnosti sa u obéznych pacientov ich stav pridružených ochorení výrazne zlepšuje po znížení hmotnosti.

Na záver by sme vám odporučili používať vami vypočítanú BMI hodnotu ako štartovaciu čiaru pri chudnutí, avšak nespoliehajte sa iba na toto jediné „zázračné číslo“. Navštívte špecializované centrum, kde vám odborníci poradia a pomôžu nastaviť jedálniček a návyky aj v spojení s proteínovou diétou Profidiet tak, aby ste sa k BMI 30 ani len nepriblížili.

Mgr. Veronika Hlivová

Mgr. Veronika Hlivová

Veronika pre vás pripravuje blogové články na našej webovej stránke zamerané hlavne na témy zdravého životného štýlu, chudnutia a diéty Profidiet. Taktiež sa stará o publikovanie nových článkov a príspevkov na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram a GooglePlus :)

Zanechajte komentár