Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Aký je rozdiel medzi PROTEÍNOVOU A LOW CARB DIÉTOU?

Aký je rozdiel medzi PROTEÍNOVOU A LOW CARB DIÉTOU?
03. apríl, 2023 0 Komentár

Aký je rozdiel medzi PROTEÍNOVOU A LOW CARB DIÉTOU?

Aký je rozdiel medzi týmito dvoma typmi diét a stravovania odpovedá naša výživová poradkyňa Renátka.

LOW CARB DIÉTA

Začnem „Low carb diétou“ v preklade „Nizkosacharidová diéta-strava“. Jedná sa o stravovanie, pri ktorom výrazne znížime sacharidy a navýšime príjem tukov. Bielkoviny ostávajú v bežnom pomere, ani nezvyšujeme ani neznižujeme. To znamená:

  • Všetky základné cukry a sacharidy sa musia zo stravy vylúčiť alebo aspoň obmedziť. Klasický cukor, tmavý trstinový, med všetky ostatné sladké pochutiny či sladkosti je najlepšie zo stravy po nejakú dobu úplne vylúčiť. Ďalšie sacharidové potraviny akými sú zemiaky, cestoviny, ryža, múčne jedlá, príliš sladké ovocie sa snažíme veľmi obmedziť. Pri veľmi striktnej etape je obmedzený príjem aj sladkej zeleniny, medzi ktoré patrí napr. mrkva, cibuľa, paradajky, červená repa, petržlen, kaleráb a pod.
  • Čo sa týka tukov, tie sa naopak zaraďujú do jedálnička vo väčšom množstve. Patria sem druhy ako olivový olej, kokosový tuk, ghee maslo, bravčová masť v menšej miere, olivy, avokádo, orechy.
  • Príjem bielkovín sa v strave nezvyšuje. Optimálny príjem bielkovín by mal byť okolo 0,8 g na 1 kg telesnej hmotnosti. To znamená, že človek, ktorý váži 80 kg, by mal denne zjesť 64 g bielkovín. Pri low carb diéte sa odporúča konzumácia aj tučnejších druhov mäsa, tučných rýb, tučných mliečnych výrobkov apod.

Chudnutie je väčšinou efektívne, ale musia sa určité kroky riadne dodržiavať. Správne dodržiavanie vedie k úbytku telesného tuku a nie svaloviny. Čo sa však týka doby chudnutia, veľa klientov to časovo nezvládne, pretože predsa len dlhodobo vylúčiť zo stravy sacharidy a cukry, nie je úplne pre každého, najmä ak sa jedná o väčšie redukcie (nad 10 kg).

PROTEÍNOVÁ (KETO) DIÉTA

Proteínové tzv. Keto diéty, sú založené na podobnom princípe. Hlavný rozdiel je v trochu inak nastavenom príjme základných živín a to:

  • Príjem bielkovín je v strave zvýšený, a to na 1,3 g a individuálne až na 1,5 g/1 kg telesnej hmotnosti. Dovolená je konzumácia kvalitného, málo tučného mäsa, netučných bielych rýb, polotučných mliečnych výrobkov, vajíčok (zo začiatku len bielka), tofu a sójových výrobkkov či kvalitnej šunky.
  • Sacharidy a cukry znižujeme na minimum, ale ich príjem a množstvo závisí od jednotlivých fáz proteínovej diéty. Samozrejme, je nutné vylúčiť klasický cukor, sladkosti a pod. Čo sa týka zeleniny, výber je tu podobný ako pri low carb diéte. Pri striktnej fáze sú dovolené len málo sladké druhy a samozrejme bez ovocia, ale pri postupnom prechode na ďalšie fázy sa vraciame ku konzumácií aj týchto sladších druhov či ovocia aj sacharidových príloh či strukovín.
  • Príjem tukov tak isto znižujeme. Oproti low carb diéte sa ale neodporúča konzumácia príliš tučných potravín. Hlavne  počas 1. a 2. fázy proteínovej diéty sú povolené rastlinné tuky typu olivový, dyňový, ľanový či iný obdobný olej (aj kokosový) a to 1 polievková lyžica za deň. Aj tu platí pravidlo, ak už prechádzame z 2. fázy na 3. fázu, pridávame do jedálnička aj ostatné tuky (avokádo, orechy, tučnejšie syry (30 % tuku) a pod.)

ZHRNUTIE 

V poslednej dobe sú proteínové diéty obľúbené, hlavne z dôvodu individuálneho prístupu, ktorý umožňuje striedanie prísnejšieho a menej striktného režimu s nastavením doby chudnutia podľa skutočnej potreby. Pri správnom dodržiavaní, klienti chudnú výhradne na úkor tukového, nie svalového tkaniva. 

Je veľmi dôležité spomenúť, že v rámci chudnutia pomocou proteínovej diéty, je nutné prejsť si všetkými fázami, aby sme organizmu dodávali postupne potraviny, ktoré boli zo začiatku zakázané a zamedzili tak jo-jo efektu. Viac informácií o tom, ako sa vyhnúť jo-jo efektu si môžete prečítať v našom článku “Jo-jo efekt. Dá sa mu vyhnúť?”

Ak máte akékoľvek otázky, či už k samotnému programu alebo neviete ako začať, obráťte sa na nás. Naši výživoví poradcovia sú pripravení zodpovedať všetky vaše otázky. 

Zanechajte komentár