Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Ideálna váha podľa vašej výšky - ako vypočítať a prečo BMI index nie je všetko?

Ideálna váha podľa vašej výšky - ako vypočítať a prečo BMI index nie je všetko?

Ideálna váha podľa vašej výšky - ako vypočítať a prečo BMI index nie je všetko?

Vedeli ste o tom, že ideálnu váhu si dokážete vypočítať aj podľa vašej výšky?  Tento ukazovateľ telesnej hmotnosti sa v skratke nazýva BMI (Body Mass Index). Ak máte pocit, že ste tento pojem už niekde počuli, ale doteraz Vám nič viac nehovoril, v najbližších pár riadkoch si ho osvojíte.

BMI predstavuje skratku pre index telesnej hmotnosti a vypočítate ho podľa jednoduchého vzorca:  BMI = váha/výška2, kde za váhu dosadíte vašu aktuálnu hmotnosť v kilogramoch, ktorú vydelíte vašou výškou  v m2. Aby ste si lepšie vedeli predstaviť, ako si svoju optimálnu váhu vypočítať, uvedieme jeden vzorový  príklad. 

Ak je vaša váha 65 kilogramov a meriate 173 centimetrov, jednoducho do kalkulačky dáte 65 a vydelíte to 1,732.  

Váš BMI vzorec bude vyzerať nasledovne:  65/1,732  = 21,74

Vďaka tabuľke, ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), viete ľahko zistiť, či náhodou netrpíte nadváhou, obezitou alebo naopak podvýživou. Ak je vaša hmotnosť optimálna, budete sa pohybovať v hodnotách BMI, v rozmedzí 18,5 – 24,5. 

 

Mám sa riadiť len podľa BMI?

Napriek tomu, že Vám BMI vie čo-to napovedať o Vašom zdravotnom stave, táto metóda nie je vhodným indikátorom vášho zdravia. Pýtate sa, prečo? Odpoveď je jednoduchá. Výpočet BMI nerozlišuje medzi tukmi a svalmi. To znamená, že športovci s vypracovanou svalnatou postavou môžu podľa BMI výpočtu spadať do kategórie medzi ľudí s nadváhou, čo však samozrejme nie je pravda. Naopak, osoba s normálnymi hodnotami BMI môže mať vysoké percento tuku v tele. Ako iste viete, nadmerné množstvo tuku v tele prispieva k mnohým ochoreniam ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia alebo cukrovka. Dokonca aj k niektorým druhom rakoviny. 

BMI vs percentá telesného tuku v tele

Nesprávnym výpočtom BMI môže dôjsť k zlému odhadu rizika spomínaných ochorení. Preto v záujme vášho zdravia, má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu percento telesného tuku vo vašom tele. V štúdii vykonanej na takmer 32 000 pacientoch sa zistilo, že BMI metóda nedokázala až v polovici prípadov odhaliť nadmerné percento telesného tuku. Pýtate sa, ako sa také percento telesného tuku dá zistiť? Toto, ale ešte oveľa viac, sa môžete dozvedieť vďaka špičkovej biompedančnej InBody váhe, ktorú nájdete v našom redukčnom centre Profidiet.

Vďaka biompedančnej InBody váhe sa dozviete detailné zloženie vášho tela. Po jednoduchom a rýchlom odvážení dostanete presné percentá nielen telesného tuku, ale aj celkovej vody, svalov a minerálov vo vašom tele. Na základe  kompletných výsledkov získate obraz o vašom zdraví. Takéto váženie nie je vhodné len pre ľudí, ktorí sa pokúšajú schudnúť, ale tak isto aj pre ľudí s optimálnou váhou, ktorí chcú zistiť, či majú vhodný pomer medzi tukmi a svalmi, keďže tento pomer je tiež veľmi dôležitý. Ďalší významný faktor, ktorý treba pri chudnutí sledovať je, či nastáva chudnutie z tuku alebo zo svalstva. Pri nesprávnom stravovaní môže nastať, že síce budete mať úbytok na váhe, avšak ten bude spôsobený stratou svalstva. Takouto cestou nedochádza k zlepšeniu Vášho zdravia, pretože množstvo tuku v tele ostáva rovnaké a vy strácate na sile.

So stravovaním a prípravou personalizovaného jedálnička online Vám vie pomôcť naša výživová poradkyňa. Neváhajte a objednajte sa na krátke váženie a meranie pomocou špičkovej InBody váhy. Všetky potrebné informácie nájdete na našom webe, v časti - poradíme Vám - jedálničky na mieru.

ZDROJE: 

https://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/a-healthy-lifestyle---who-recommendations

https://goshenhealth.com/blog-articles/february-2017/bmi-vs-body-fat-which-number-is-more-important

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0127198

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20125098/

https://blog.ksb.ch/wissen/bmi-body-mass-index-die-tuecken-der-formel/

Zanechajte komentár