Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

ORECHY A SEMIENKA V DIÉTE, ÁNO ČI NIE?

ORECHY A SEMIENKA V DIÉTE, ÁNO ČI NIE?

ORECHY A SEMIENKA V DIÉTE, ÁNO ČI NIE?

Od našich klientov dostávame množstvo otázok ohľadne vhodných jedál do diéty či po diéte. Jednou častých a opakovaných otázok je aj to, či je vrámci proteínovej diéty Profidiet vhodná konzumácia orechov a semienok, akými sú napr. chia, slnečnicové, tekvicové, ľanové a pod. 

V našich brožúrkach uvádzame, že orechy či semienka sú dovolené až od 3. fázy proteínovej diéty. Ale, prečo je tomu tak? Prečitajte si náš článok, ktorý pre vás napísala naša výživová poradkyňa.

Orechy sú zdrojom nie len vysoko kvalitných rastlinných bielkovín a nenasýtených tukov, ale tak isto obsahujú aj vitamíny, minerály a železo. Blahodárne pôsobia na srdcové a cievne choroby, regulujú krvný tlak a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Avšak sú veľmi kalorické, na čo si v procese chudnutia treba dávať pozor. Pre predstavu, ak zjete 100 g lieskových orieškov (čo je zrhuba také množstvo ako sa vám zmestí do troch dlaní), tak celá polovica z toho je tuk. Práve preto sa ich konzumácia vo veľkom množstve neodporúča a už vôbec nie v rámci proteínovej diéty Profidiet, kde potrebujeme hlavne na začiatku redukčného programu (1. a 2. fáza) znížiť príjem tukov. A to nie len živočíšnych, ale aj rastlinných, aby sa organizmus naštartoval a aby sme začali chudnúť z tukov a nie zo svalov.

Pre ideálny príjem orechov vrámci zdravej vyváženej stravy, resp. pre tých, ktorí prechádzajú zo striktnej redukčnej diéty, je ich určite vhodné zo začiatku pridávať do stravy postupne a po menších dávkach. To znamená, že ak končím 2. fázu proteínovej diéty Profidiet a začínam 3. (stabilizačnú) fázu, tak si môžem pridať do stravy 2 x do týždňa 30 - 50g orechov (čo je cca také množstvo, aké sa vám zmestí do jednej dlane). Najlepšie je ich pridať napríklad na raňajky do ovsenej kaše, či len tak do jogurtu, tvarohu alebo do ovocného či zeleninového šalátu.

Orechy a oriešky - najčastejšie konzumované druhy: 

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú zdrojom omega-3 nenasýtených tukov. Zo všetkých druhov orieškov obsahujú najviac antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred bunkovým poškodením prispievajúcim k vzniku srdcových ochorení, rakoviny a predčasného starnutia. Okrem toho obsahujú aj draslík, horčík, selén, zinok, vápnik, meď a mangán.

Mandle

Mandle pozitívne pôsobia na črevá a obsahujú najviac vlákniny zo všetkých orechov. Mandle sú veľmi obľúbené vďaka svojej príjemnej chuti. Okrem toho nájdete v mandliach antioxidanty, vitamín E a ďalšie látky, ktoré znižujú hladinu LDL cholesterolu (známeho aj ako “zlého” cholesterolu) v krvi.

Lieskové orechy

Lieskové oriešky obsahujú veľké množstvo mononasýtených tukov, ktoré tiež pozitívne pôsobia na hladinu LDL cholesterolu a cukru v krvi. Významný je ich obsah medi, mangánu, železa, horčíka, vitamínu E a vápnika. Okrem toho však lieskové oriešky veľmi pozitívne pôsobia na oči, cukrovku II. typu a stareckú demenciu.

Kešu

Kešu oriešky sú bohaté na železo, zinok a horčík. Obsah horčíka v nich pokryje štvrtinu jeho potrebnej dennej dávky. Preto vám pravidelná konzumácia týchto orieškov pomôže ovládnuť anémiu, zlepšiť imunitu aj pamäť a spomalíte svoje starnutie. Pojedaním kešu orieškov zlepšíte aj stav svojej pokožky.

Pistácie

Pistácie majú štyrikrát menej kalórií, než všetky ostatné orechy. Okrem toho však tieto oriešky obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vitamínov A, E, B6, draslíka a tiamínu. Pistácie prospievajú imunitnému, nervovému aj cievnemu systému a dokonca aj svalom. Taktiež sa uvádza, že podporujú intelekt a zlepšujú náladu :)

A ako sú na tom semienka? 

Semienka rôznych druhov, napr. chia, tekvicové, ľanové, sezamové, slnečnicové a pod. patria rovnako ako orechy medzi zdraviu prospešné potraviny. Semienka všeobecne obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky, kvalitné tuky, hlavne omega-3 mastné kyseliny, ktoré napomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Opäť sa ale vraciame k otázke, prečo je ich konzumácia zakázana vrámci proteínovej diéty. Je to práve pre ich vysoký obsah tuku. Aj keď samozrejme nie je tuk ako tuk, v prípade semienok sa jedná o kvalitný tuk, ale i ten nám na začiatku striktnej fázy brání chudnutiu. Telo začne spaľovať tuk zo stravy a nie ten “náš”, ktorý máme uložený v zásobach. Tu platí to isté, ako u vyššie spomenutých orieškov. 

Chia semienka 

Obsahujú päťkrát viac vápnika, než mlieko, ktorý podporuje stavbu kostí. Sú teda skvelým zdrojom pre všetkých, ktorí nejedia mliečne výrobky. Môžu potláčať zápaly a zlepšovať celkovú imunitu. Taktiež môžu pomôcť pri uľavovaní pri bolestiach svalov a kĺbov a urýchľovať regeneráciu po úrazoch a operáciách.

Tekvicového semienka (jadierka) 

Pozitívne účinky týchto semienok nevieme spočítať ani na prstoch jednej ruky. Od schopnosti pomôcť posilniť metabolizmus, podporiť zdravie srdca, zlepšiť náladu, pomôcť lepšie zaspávať, chrániť kosti cez eliminovanie obličkových kameňov, zmierniť zápaly, podporiť imunitný systém, pôsobiť proti parazitom až po detoxikáciu tela. Dokonca sa uvádza, že pomáhajú pri chudnutí.

Ostatné druhy semienok sú na tom veľmi podobne. Preto je dobré ich v jedálničku po diéte striedať a dbať na pestré a vyvážené pokrmy, aby ste prijali všetky zdraviu prospešné látky ako sú minerály či vitamíny. Ale pozor na množstvo. Aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí. Ideálne množstvo je cca za hrsť.

Zanechajte komentár