Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Jarný detox tela - jarná očista organizmu vám pomôže s únavou

Jarný detox tela - jarná očista organizmu vám pomôže s únavou
14. apríl, 2022 0 Komentár

Jarný detox tela - jarná očista organizmu vám pomôže s únavou

Jarná detoxikácia organizmu patrí už pre mnohých z nás ku každoročnému rituálu, ktorý veľmi dobre poznáme a každým rokom ho úspešne absolvujeme. Slovo detoxikácia vnímame a spájame predovšetkým s jarnou únavou a jarným “upratovaním” (očistou) organizmu. Jarné obdobie vyzývalo historicky k očiste aj našich predkov, pre ktorých bola táto doba pred Veľkou nocou veľmi dôležitá. Dnes už pre veľa ľudí nie je jarná pôstna doba daná presným termínom a nezhoduje sa s kresťanskými sviatkami, ale podstata by mala zostať zachovaná a to „očistiť telo i myseľ“ a pripraviť sa na nové obdobie.

Ale čo tí z vás, ktorí stále váhate a neviete si rady ako na to? Každopádne je veľmi dôležité si uvedomiť, že hladovanie nie je ten pravý spôsob jarného detoxu, práve naopak, hladovaním si môžete len ublížiť!

AKO NA JARNÝ DETOX

1) PITNÝ REŽIM - Správnu detoxikáciu organizmu je nutné podporiť zvýšeným príjmom tekutín. Najlepšie 2 - 3 litrami čistej vody (kohútikovú nechajte odstáť, aby sa z nej odparil chlór) alebo bylinkovými čajmi, dôležité je ale nesladiť. Pite priebežne počas celého dňa, skôr v menších dávkach.

2) DOSTATOČNÝ PRÍJEM ZELENINY, VLÁKNINY A ĎALŠÍCH POTRAVÍN – jedzte denne aspoň 300 - 500 g zeleniny a to v podobe čerstvých šalátov, tepelne upravenej zeleniny, taktiež sú vhodné aj zeleninové šťavy či smoothie. Čo sa týka vlákniny, určite dajte prednosť celozrnným výrobkom a strukovinám (šošovka, hrach, fazuľa, cícer).

3) BIELKOVINY – bielkoviny sú skvelým zdrojom energie pre svaly a organizmus účinne zasýtia. V prípade detoxu konzumujte ľahké, svetlé mäso bez kože a vyhýbajte sa tučným a ťažkým druhom. Najvhodnejšie sú svetlé ryby, kuracie a morčacie prsia.

4) PRÍSUN VITAMÍNOV – v období jarnej očisty organizmu je veľmi vhodné zaradiť do jedálnička aj čerstvé ovocie, ale najlepšie sú také druhy, ktoré neobsahujú veľa cukru. Ideálne všetky citrusy, jablká, čučoriedky, jahody, maliny

5) POHYB – veľmi dôležitý je tiež akýkoľvek pohyb, v dĺžke aspoň 30 min.

A ČOMU SA VYHNÚŤ?

  • Mäsu (ťažkým a tučným druhom), údeninám, bielemu pečivu a múke, sladkostiam, vyprážaným jedlám, polotovarom, čokoláde
  • Alkoholu, kofeínu (káve, čiernemu čaju), obmedziť príjem soli a lepku

DÁ SA NAŠTARTOVAŤ TELO POMOCOU PROTEÍNOVEJ DIÉTY?

Rozhodne áno. Skúste najobľúbenejšiu, len 7 dňovú, detoxikačnú kúru Profidiet. A navyše, je bez lepku :)

Zanechajte komentár