Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Obezita – týka sa aj mňa?

Obezita – týka sa aj mňa?
22. apríl, 2021 0 Komentár

Obezita – týka sa aj mňa?

Z každej strany počujeme, že odborníci na výživu a lekári bijú na poplach kvôli neustále sa zvyšujúcemu počtu obéznych ľudí. Celosvetové štatistiky z roku 2014 ukazujú, že obezitou trpí viac ako 600 miliónov dospelých, čo v konečnom dôsledku predstavuje 13% dospelej populácie. V európskom regióne je odhadovaná miera obezity až na úrovni 23%. Celkovo sa uvádza, že medzi rokmi 2010-2014 bol zaznamenaný progresívny nárast obezity. A čo je najhoršie, že počet obéznych neustále narastá. 

Čo tým však chceme povedať. Účelom týchto údajov nie je demotivovať vás, práve naopak. Cieľom je motivovať vás k spoločnému súboju s týmto ochorením v duchu hesla Európskeho dňa obezity: „Zvládnime obezitu spoločne!“

Čo je to obezita?

Obezita u dospelých ľudí, ale bohužiaľ aj u detí je veľmi vážne ochorenie. Jedná sa o  multifaktoriálne ochorenie a je charakterizované nadmerným nahromadením tuku v organizme a zvýšenou hmotnosťou. Vzniká následkom dlhodobej pozitívnej bilancie. Teda energetický príjem, najčastejšie vo forme dlhodobého nadmerného príjmu potravy, prevyšuje energetický výdaj.

Riziká pri obezite sú veľké, napr. zvýšený tlak, diabetes II. typu (ľudovo aj cukrovka), problémy s kĺbmi dokonca sa zvyšuje riziko vzniku určitých druhov rakoviny.  Navyše organizmus jedinca trpiaceho obezitou prestáva plniť niektoré zo svojich metabolických a endokrinných funkcií (Müllerová, 2009).

Kedy sa jedná o nadmernú hmotnosť a kedy o obezitu?

Poďme na to postupne. Viete čo je to BMI? Určite ste sa týmto pojmom už stretli. Na internete, v časopisoch, dokonca aj u lekára na nás vyskakujú, rôzne kalkulačky a prepočty na zistenie hodnoty nášho BMI. BMI teda body mass index alebo po slovensky index telesnej hmotnosti je jednoduchý ukazovateľ, ktorý napomáha pri určovaní, či človek trpí podvýživou, nadváhou či dokonca obezitou. 

Ako vypočítať BMI?

Tak ako sme spomínali vyššie, na internete nájde množstvo rôznych kalkulačiek, do ktorých stačí zadať zopár vašich údajov a vypočítajú celkový index, na základe ktorého by sa dalo určiť či máte optimálnu váhu alebo nie. 

Výpočet si však viete urobiť aj sami – je naozaj jednoduchý. 

BMI = kg/m2

- kg = vaša váha v kilogramoch

- m   = telesná výška v metroch

Hodnoty BMI medzi 18,5-25 sú tzv. optimálnymi hodnotami. Hodnoty pod 18,5 môžu ukazovať, že jedinec môže trpieť podvýživou. Naopak u človeka, ktorý má hodnoty nad 25 môžeme hovoriť o nadváhe, resp. pri hodnotách nad 30 dokonca aj o obezite

Treba mať však na mysli, že BMI index by mal byť len akýmsi pomocným merítkom a nemal by sa jeho výpočet brať ako absolútny ukazovateľ. Kľudne sa totiž môže stať, že u ľudí s vyšším obsahom svalov v tele bude BMI naznačovať nadváhu a naopak, napr. pri starších ľuďoch, ktorí majú svalstva menej sa môže ich váha podľa BMI výpočtu javiť ako ideálna. Preto je dobré používať tento výpočet napr. s kombináciou váženia a merania jednotlivých hodnôt v tele pomocou bioimpedančnej InBody váhy

Ak by ste sa chceli aj vy odvážiť na InBody váhe a zistiť aké zastúpenie vo vašom tele majú svaly, tuk, brušný tuk, minerály, voda atď kontaktujte našich výživových poradcov, ktorých nájdete po celom Slovensku. 

Čo môžeme urobiť pre naše zdravie?

Ak sa vás problém s nadváhou či dokonca obezitou týka, je dobré zobrať zodpovednosť do vlastných rúk. Obezita je najmä zdravotný, ale častokrát aj psychický problém, ktorý je potrebné vyriešiť. Je dôležité nájsť efektívny a vhodný redukčný program, ktorý zohľadňuje váš aktuálny zdravotný stav. Ale najhlavnejším faktorom je vaša pevná vôľa a vnútorná motivácia. 

Aj takto chutne a jednoducho môže vyzerať váš deň s Profidiet.

Ak neviete ako začať, ako by mal vyzerať váš jedálniček, čomu sa v stravovaní vyhnúť a čomu naopak nie, my v Profidiet sme vždy pripravení vám ochotne poradiť a pomôcť. Naši výživoví poradcovia, ktorí sídlia po celom Slovensku, vám radi zodpovedajú všetky vaše zvedavé otázky a budú vám robiť pomocné “barličky” počas vašej cesty za vysnívaným cieľom. Zoznam výživových poradcov Profidiet nájdete priamo na našej stránke v časti poradíme vám - centrá chudnutiaProteínová diéta Profidiet je založená na dosiahnutí ketózy v tele. Preto sa o tomto type diéty hovorí aj ako o keto diéte. Stav ketózy sa dosiahne na základe zvýšeného príjmu kvalitných bielkovín v strave a zároveň zníženom príjme tukov a cukrov. Telo tak po vyčerpaní cukrov, ktoré malo v zásobe začne spaľovať tuky a premieňať ich na energiu. Prednostne sa spaľujú tuky v najproblematickejších partiách a preto môžeme povedať, že Profidiet je diéta šitá priamo na mieru ☺

Ak vás zaujíma viac o mechanizme proteínovej diéty pozrite si náš predchádzajúci článok na tému Čo je to ketóza

Štartovacie balíčky

Zdroje:

MUDr. Martin Klein, 2019. Predpoveď vývoja obezity v blízkej budúcnosti naprieč Európou

Müllerová, D., 2009. Obezita - prevence a léčba. Praha: Mladá fronta, ISBN 978-80-204-21463

https://zdravoteka.sk/magazin/bmi-vypocet/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15245383/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30721956/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31082114/

Zanechajte komentár