"Nakúp a vyhraj" 8 týždňový KOMPLET program (156 porcií)

Podmienky súťaže nájdete v blogu

Halloweenske zľavy na instantné produkty až do 30%. Naše strašidelne vysoké zľavy sa zobrazia vo vašom nákupnom košíku.

KORENIE AKO POMOC PRI CHUDNUTÍ?

KORENIE AKO POMOC PRI CHUDNUTÍ?

KORENIE AKO POMOC PRI CHUDNUTÍ?

Nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo si dávame na tanier hrá hlavnú úlohu pri našom chudnutí. Okrem vyváženej stravy nám k štíhlej postave vie dopomôcť aj to, čím si tieto potraviny dochucujeme. Pretože k zdravému životnému štýlu patrí nielen príprava jedál ako takých, ale aj ich správne dochutenie. V tomto článku si predstavíme bylinky a koreniny, ktoré vám pomôžu s chudnutím.

Pískavica - Senovka grécka

Poznáte toto korenie? Je bohato zastúpené najmä v indickej kuchyni pretože je neoddeliteľnou zložkou karí a mango chutney. Pískavica nie je známa len pre svoju silnú horkú chuť, ale aj tým, že pomáha znižovať apetít, a tým prirodzene napomáha k redukcii hmotnosti.

Čili paprička

Prášok z čili papričiek je obľúbený hlavne u priaznivcov štipľavého. Typická pálivá chuť čili papričiek, resp. kajanského korenia je spôsobená kapsaicínom, ktorý významne napomáha zrýchliť metabolizmus, redukovať pocit hladu a funguje aj ako prírodný spaľovač tukov. V prípade proteínovej diéty Profidiet môžete čili pokojne pridať ako dochucovadlo k pravým jedlám z hovädzieho mäsa alebo si môžete dochutiť akékoľvek proteínové polievky či omelety.

Zázvor

Ďalší z radu štipľavých chutí. Jeho priaznivé účinky súvisiace hlavne s prechladnutím, zápalmi a chrípkou, sú väčšine z nás známe. Ale, vedeli ste, že zázvor vie byť nápomocný aj pri zrýchľovaní metabolizmu a spaľovaní tukov? Potrebujete znížiť cholesterol? Tak ako uvádza štúdia, aj s týmto si vie hravo poradiť. Okrem iného, tak ako pískavica či čilli, znižuje aj náš apetít.

Čierne korenie

Čierne korenie má doma asi každý. Čo však mnoho ľudí nevie, toto korenie obsahuje zlúčeninu piperín, ktorá mu dodáva nielen jeho typickú chuť, ale aj schopnosť redukcie váhy a spaľovania tukov. 

Kurkuma

Korenie kurkuma je známe predovšetkým pre svoju výraznú farbu a chuť. Na internete nájdete aj články, kde sa uvádza, že napomáha vybieliť zažltnuté zuby. Nás však skôr zaujala štúdia z roku 2015, ktorá dokázala, že užívanie kurkuminu (zložky z kurkumy) dvakrát denne počas jedného mesiaca, môže zvýšiť úbytok tuku až o 5% - a to hlavne brušného (viscelárneho). Navyše, kurkuma sa vyznačuje aj svojimi protizápalovými účinkami podobne ako zázvor.  

Fenykel

Aj keď je používaný v alternatívnych medicínach na podporu libida a mužnosti, tieto účinky doposiaľ preukázané neboli. Čo však niekoľko štúdií podporilo je jeho pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi. Práve vďaka tomu je ďalším vhodným korením pri redukcii hmotnosti.

Škorica

Škorica je korenie, ktoré obľubujeme hlavne na dochutenie sladkých pokrmov. Okrem toho, že je silným prírodným antibiotikom a tiež posilňuje aj našu obranyschopnosť, má význam aj pri chudnutí, kedy podporuje trávenie, urýchľuje spaľovanie tukov a tiež znižuje chuť do jedla. Práve vďaka protizápalovým vlastnostiam a funkcii spaľovania tuku pomáha prirodzeným spôsobom aj v boji proti celulitíde. Aj v našej ponuke nájdete produkty, ktoré si viete podľa chuti doplniť o mletú škoricu, napr. proteínové ovsené kaše či výborné proteínové palacinky.

Pri príprave nedeľného obeda alebo rýchlej večere po práci nezabúdajte, že koreniny a bylinky, ktoré do vášho jedla pridáte môžu pozitívne ovplyvniť vaše zdravie a vašu líniu. Väčšina z nich pomáha najmä so znižovaním apetítu, zrýchľovaním metabolizmu, či efektívnejším spaľovaním tuku. Ak však potrebujete schudnúť efektívne a prirodzene, vyskúšajte aj náš redukčný program Profidiet. Výživových poradcov máme po celom Slovensku.

Zdroje: 

Clegg, et all. Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans. Eur J Nutr 52, 2013 1579–1585.

Furhman, et all. Ginger Extract Consumption Reduces Plasma Cholesterol, Inhibits LDL Oxidation and Attenuates Development of Atherosclerosis in Atherosclerotic, Apolipoprotein E-Deficient Mice, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 5, May 2000, Pages 1124–1131.

Pierro, et all. Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015Nov;19(21):4195-202. PMID: 26592847.