Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Viscelárny tuk – mám sa ho báť?

Viscelárny tuk – mám sa ho báť?
29. jún, 2020 0 Komentár

Viscelárny tuk – mám sa ho báť?

Viete kde tento tuk nájsť, akú má mať hodnotu a prečo je dobré mať sa pred ním na pozore? Odpovede na tieto otázky nájde v riadkoch nižšie.

Na úvod je však dobré si uvedomiť, že existujú 2 druhy tukového tkaniva:

podkožný tuk – nachádza sa medzi kožou a svalovou hmotou 

                         - vidíme ho, vieme si ho chytiť a robí nám „pneumatiku“ či druhú bradu

viscelárny alebo aj tzv. vnútrobrušný tuk – obaľuje orgány v našom tele, často ho nevidieť a môže ohrozovať, aj na prvý pohľad, štíhlych ľudí

Väčšina ľudí začne redukovať svoju hmotnosť práve kvôli podkožnému tuku. Dáva to zmysel, pretože to je ten tuk čo vidíme a čo nám robí nepekný vzhľad. Avšak veľa z nás nevie, že výrazné zväčšovanie brucha je veľmi často aj výsledkom zvyšovania viscelárneho tuku v tele. Začne sa nám postava meniť na tzv. pavúčí typ, kedy končatiny sú relatívne v poriadku ale v oblasti brucha sa začne z rôznych dôvodov hromadiť vrstva viscelárneho tuku. Problémom je jeho vysoká metabolická aktivita. Vnútrobrušný tuk vo veľkej miere produkuje voľné mastné kyseliny a cytokíny, ktoré sa prostredníctvom portálnej žily dostávajú až do pečene. Štúdie ukazujú, že zvyšovanie vnútrobrušného tuku je spojené so zvýšeným rizikom tvorby rôznych ochorení: (Tchernof, Després, 2013, Pathophysiology of human viscelar obesity: an update) 

cukrovky II typu

mozgovej príhody

hypertenzie

zápalov

či dokonca niektorých typov rakoviny

Netreba však zabúdať, že viscelárny tuk nepredstavuje hrozbu len keď ho je veľa. Treba si naň dať pozor aj ak ho máme v tele málo. Viscelárny tuk obaľuje vnútorné orgány v tele, čím ich chráni napr. pri pádoch či úderoch. Dôležitý je aj pre správne fungovanie pohlavných hormónov a celého reprodukčného systému. 

Ako si zmerať viscelárny tuk?

Či Vás tento tuk ohrozujete si viete približne zmerať aj doma. Odmerajte si pomocou krajčírskeho metru obvod pásu v najširšom mieste (cca v oblasti pupku). U žien by obvod pásu nemal presiahnuť 80 cm a u mužov 94 cm. Ak sú Vaše namerané hodnoty vyššie, je najvyšší čas na zmenu životosprávy. Ak však chcete získať presný údaj o hodnote Vášho viscelárneho tuku, navštívte niektoré z našich centier, kde pomocou špeciálnej váhy zistíte nie len túto hodnotu, ale aj hodnotu podkožného tuku či svalov. V prípade vyšších hodnôt Vám poradcovia nastavia ideálny redukčný plán. Všetky naše centrá nájde na https://profidiet.net/centra. Stačí si už len vybrať to, ktoré Vám je najbližšie.

Na zníženie viscelárneho tuku nefunguje špeciálna tabletka alebo čarovná palička. Je potrebné v prvom rade zmeniť svoj životný štýl. Viac pohybu (prechádzka, beh, plávanie, bicyklovanie) a zmena stravovania vie napomôcť k zníženiu vnútrobrušného tuku. Chudnutie však nejakú dobu trvá a tak dlho, ako sa Vám viscelárny tuk v tele ukladal, tak mu chvíľku trvá, kým sa od Vás opäť odlepí. Treba byť vytrvalý a aj spočiatku malý pokrok by pre Vás mal byť motiváciou. Navyše nezabudnite, že s Profidiet na to nie ste sami. 

Zanechajte komentár