Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Chudnutie po 50-tke, prečo mi to nejde tak ako predtým?

Chudnutie po 50-tke, prečo mi to nejde tak ako predtým?
17. marec, 2020 0 Komentár

Chudnutie po 50-tke, prečo mi to nejde tak ako predtým?

Zdá sa aj vám, že s pribúdajúcou sviečkou na torte pribúdajú aj vaše kilá, resp. sa ich už neviete tak rýchlo zbaviť ako predtým? Skúšate všetko možné aj nemožné, ale nabraté kilá sa nie a nie odlepiť? Nezúfajte, v tomto článku sa pozrieme na možné príčiny, ale aj riešenia tohto častého problému. Prečítajte si aj skúsenosť našej klientky Evy, ktorá sa po 50ke odhodlala na zmenu. 

Príbeh Evy

Rada by som sa s Vami podelila o moju skúsenosť.

Volám sa Eva a mám 51 rokov, moja výška je 165 cm. Nikdy som nemala problém s hmotnosťou, v mladosti som vážila 55 kg a moja hmotnosť sa dlho držala na hranici 57 kg. Po Vianociach som sa postavila na váhu a neverila som vlastným očiam, rovných 65 kg? No teda!? Jem rovnako, hýbem sa rovnako. Sú za tým hormóny, spomalenie metabolizmu – vek? Mám plnú skriňu oblečenia, do ktorého sa nezmestím...

Moja kolegyňa z práce držala pred pár rokmi proteínovú diétu Zenea a výrazne schudla. Teraz po 50ke, keď sa jej začala váha opäť zvyšovať siahla po ich diéte opäť, ale teraz už pod značkou Profidiet. Dlho som sa odhodlávala, ale nakoniec ma kolegyňa presvedčila a ja som navštívila redukčné centrum Profidiet, kde mi výživová poradkyňa Zlatka všetko vysvetlila, odvážila ma na špeciálnej váhe  a nastavila ma do diéty. Zistila som, že mám 9,8 kg vnútrobrušného tuku.

S úpravou stravy sme začali dňa 30.3. a do piatich dní som vážila 61,7 kg. Zlatka mi odporučila konzumovať 2 proteínové jedlá denne a povolenú zeleninu. Nemala som žiadne ťažkosti, žiaden hlad. Teraz počas veľkonočných sviatkov som si dala prestávku, pribrala som iba 0,5 kg a budem pokračovať ďalej. Môj cieľ je 57 kg.

Jedlá mi veľmi chutia, moje topky sú jahodové smoothie, kokosový dezert s čokoládovými vločkami, mliečny vanilkový kokteil a tvarohový dezert s marhuľami.Odporúčam!

Myslím si, že je najdôležitejšie začať a nebáť sa. Aj toto obdobie je na to veľmi vhodné, pohybu máme menej a kilá nám môžu ľahko pribúdať. Ďakujem a držím prsty aj ďalším žienkam. Eva

Menopauza

Jedným z najčastejších príčin, prečo sa ženám po 40-tke kilá na problémové partie lepia o čosi viac je aj fakt, že menopauza alebo klimaktérium začína medzi 45-55 rokom života ženy. Práve počas tohto obdobia  dochádza k hormonálnej zmene v ženskom tele a metabolizmus sa začína spomaľovať. Ženy začínajú byť viac unavené, čo ide ruka v ruke so zníženou pohybovou aktivitou. Štúdie uvádzajú, že sa znižuje aj sekrécia sliznice čriev, čo má u niektorých žien vplyv na následné vyprázdňovanie. Taktiež sa u niektorých žien začínajú prejavovať problémy s funkciou štítnej žľazy, ktorej úloha je práve regulácia metabolizmu. Príznaky zníženej funkcie štítnej žľazy – hypotyreózy sú únava, letargia, zlé prekrvenie dolných a horných končatín, pocit chladu či vypadávanie vlasov, ale aj spomínané priberanie na váhe. Preto, ak máte akékoľvek podozrenie pre zníženie funkcie štítnej žľazy, kontaktujte čo najskôr vášho ošetrujúceho lekára.

Pohyb

Udáva sa, že čím viac svalov máte, tým lepšie sa vie váš metabolizmus popasovať s prijatými kalóriami. Problém je však ten, že s vekom sa postupne svaly strácajú a nahrádzajú sa tukom. Tak ako sme načrtli v riadkoch vyššie, ženy, napr. aj v dôsledku menopauzy, môžu byť viac unavené, čím sa energetický výdaj znižuje, čo má za následok spomínaný úbytok svalovej hmoty. Nekvalitný spánok má taktiež vplyv na váš výdaj energie. Keďže ste sa cez noc zle vyspali, cez deň vám energia chýba. Ste unavená a na pohybovú aktivitu nemáte ani najmenšiu chuť. Namiesto toho si radšej po práci sadnete na gauč. A keďže nemáte dostatok energie, nemáte náladu ani na zdĺhavejšiu prípravu večere, radšej si dáte niečo rýchle, čo však nemusí byť úplne zdravé pre vaše telo. Takto sa to párkrát opakuje a sme v začarovanom kruhu, z ktorého sa však dá vystúpiť, len treba chcieť.

Zmena životného štýlu

Nezmenšujte si porcie za každú cenu resp. nevynechávajte raňajky či iné hlavné jedlo vo vašom jedálničku. Zníženie energetického príjmu nemusí vždy fungovať. V prvom rade sa treba zamerať na pravidelnú a vyváženú stravu. A nezabudnite na pitný režim. Ideálne čistá voda alebo bylinné čaje.  Áno, môže sa vám to zdať ako klišé, ale funguje to. Dôležité je správne nakombinovanie živín a ich množstvo vo vašich pokrmoch. Sledujte si množstvo bielkovín v strave, pretože hlavne u žien ich býva často nedostatok. Snažte sa obmedziť rýchle cukry napr. pri sladení kávy či čaju cukrom alebo v konzumácii čokoládových tyčiniek počas dňa. Netvrdíme, že sa máte vzdať sladkého nadobro, ale skúste ich nahradiť niečím zdravším. Vyskúšajte bežný cukor nahradiť brezovým cukrom, ktorý je prírodný, vhodný aj pre diabetikov, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. A bežné sladké tyčinky? Tie skúste vymeniť za Profidiet® vysokoproteínové tyčinky, ktoré vám nie len potešia maškrtný jazýček, ale zároveň vás aj zasýtia a dodajú telu potrebné proteíny. Nezabudnite však ani na pohyb. Je veľmi dôležité, hlavne s pribúdajúcim vekom, zvyšovať energetický výdaj. Najideálnejšia je chôdza či plávanie. Zaraďte do svojej dennej rutiny dlhšie prechádzky, aspoň 30 minút denne v svižnejšom tempe. Prípadne sa poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom, ktorý zohľadní váš zdravotný stav a poradí vám, ktorá aktivita by bola pre vás najvhodnejšia


Rada na záver je jednoduchá. Starajte sa o seba, dbajte na dobrý spánok a na zdravý a vyvážený jedálniček. A nezabudnite na pohyb, lebo bez aktívnejšieho spôsobu života to tak ľahko nepôjde. Nenechajte, aby nadbytočné kilá nad vami zvíťazili, zatočte s nimi vy. Ak si však samy neviete poradiť čo a ako konzumovať, resp. sa vám zdá, že vám zmena vašej bežnej stravy nepomohla, neváhajte kontaktovať jedného z našich nutričných poradcov. Radi si s vami prejdú jednotlivé kroky k ceste za zdravším telom.

Ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujímať:

Život bez lepku

V čom sa líšia naše proteínové tyčinky od konkurenčných?

Zanechajte komentár