Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Povianočný detox

Povianočný detox

Povianočný detox

       Aj Vy máte pocit, že ste to so stravovaním počas vianočných sviatkov prehnali? Že ste si dali viac zákuskov, kapustnice, majonézového šalátu či vyprážanej ryby ako ste chceli? A teraz premýšľate ako sa nepríjemného pocitu zbaviť a dostať svoje telo opäť do rovnováhy? Nezúfajte, a skúste zaradiť do jedálnička nasledujúce potraviny. Iste sa budete cítiť lepšie.

 Vláknina. Určite Vám tento pojem nie je cudzí. Ale na čo vlastne slúži? Vláknina je výborná pri problémoch s trávením, kedy napomáha priechodnosti čriev, znižuje množstvo cholesterolu a cukru v krvi a potláča pocit hladu. Ak jej prijímame dostatok, dokáže napomáhať aj k odvádzaniu karcinogénnych látok a viazať na seba kyseliny, ktoré slúžia ako obrana proti vzniku žlčových kameňov. Keďže vláknina je rastlinného pôvodu, môžeme si domyslieť, že jej zdrojom je hlavne zelenina a ovocie. Najviac vlákniny obsahujú strukoviny, ako je šošovica, hrášok a fazuľa, ale nájdeme ju aj v kukurici či listovej zelenine. Čo sa týka ovocia, výborným zdrojom sú plody s jedlou šupkou (jablká, hrušky), ale taktiež aj maliny. Pozor však na jej „predávkovanie“. V štúdiách sa uvádza ako optimálny príjem 20 – 35 gramov vlákniny na deň. Ak túto hodnotu porušíme, môžeme pociťovať nadúvanie či zápchu. Pre jej správne spracovanie v tele nezabúdajte na pitný režim..

 Ľanové semienka. Už jeho latinský názov linum usitatissimum, čo v preklade znamená ľan najužitočnejší, nám môže o ňom veľa napovedať. Je doslova nabitý živinami. Pestuje sa v dvoch formách, a to ľan hnedý a ľan zlatý. Obe jeho formy obsahujú omega 3-mastné kyseliny, vápnik, horčík, železo, bielkoviny, vlákninu a vitamíny B1, B6. Navyše udržuje cholesterol v rovnováhe a zabezpečuje správne fungovanie pečene. Denná dávka by mala byť zruba 2 polievkové lyžice. Hodí sa na sladké aj slané pokrmy a poslúži aj ako zahusťovadlo do smoothie.  Nezabudnite ho však dobre rozhrýzť, aby sa všetky jeho živiny dostali do organizmu.

Chia semienka. Tieto miniatúrne semienka obsahujú pozoruhodný zdroj živín. Okrem iného obsahujú vysoký podiel vlákniny, omega 3-mastných kyselín, antioxidantov, horčíka, železa či vápnika. Tieto semienka napomáhajú správnemu fungovaniu srdcovocievneho systému, obličiek a znižujú cholesterol. Optimálne denné množstvo je zhruba 15 gramov. Pri vyššom množstve môžeme pociťovať nadúvanie, či iné tráviace problémy.

 Zelenina a ovocie. Dbajte na ich pravidelný prísun aj počas zimy. Sú totižto zásobárňou dôležitých vitamínov. Výborné detoxikačné šťavy sú napr. karotková, jablková či pomarančová, ktoré povzbudzujú správnu činnosť čriev a očistu pečene. Výborne chutí aj kombinácia mrkvy, stonkového zeleru, červenej repy, uhorky a petržlenového koreňa. Nezabúdajme však na kyslú kapustu, ktorá obsahuje 2x viac vitamínu C ako citrón. Taktiež je plná vitamínov E a vitamínov skupiny B, K a minerálnych látok, ako sú železo, fosfor, horčík a draslík.

Pitný režim. Doplňujte si pravidelne tekutiny čistou vodou alebo bylinnými čajmi, ktoré taktiež napomáhajú tráveniu. V zime Vás určite poteší aj čaj z čerstvého zázvoru, ktorý nielenže zahreje, ale obsahuje aj antioxidanty pre podporu našej imunity.

 Na záver nezabudnite na pravidelný pohyb a kvalitný spánok. Aj 30-minútová prechádzka Vám pomáha znižovať krvný tlak a množstvo cukru v krvi. Navyše posilňuje imunitu a vyrovnáva hladinu hormónov v tele. Ak nedoprajete telu dostatok kvalitného spánku, budete sa točiť v začarovanom kruhu. Nedostatok spánku Vás privádza do stresu. Oslabuje imunitu, zvyšuje tendenciu  nezdravého stravovania sa a zhoršuje pamäť. Trpí aj Vaša psychika.

 

      Tak čo, inšpirovali ste sa aspoň trošku? Skúste dať svojmu telu a zažívaniu relax, určite sa Vám poďakuje.


Zanechajte komentár