Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Vplyv nadváhy a obezity na ľudskú psychiku

Vplyv nadváhy a obezity na ľudskú psychiku

Vplyv nadváhy a obezity na ľudskú psychiku

           Nadváha a obezita sú preukázateľne zodpovedné za celý rad telesných ochorení, akými sú kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia pohybového aparátu, či niektoré druhy rakoviny. Zvýšené množstvo telesného tuku zásadným spôsobom vplýva aj na mentálnu pohodu a duševné zdravie.

 Z hľadiska psychológie je obezita komplexný problém, pri ktorom platí, že niektoré psychologické fenomény alebo psychiatrické poruchy sa na vývoji obezity spolupodieľajú, niektoré sú jej dôsledkom.

Psychologické „rizikové faktory“ rozvoja obezity

           Rozvoj obezity je kombináciou psychosociálnych, environmentálnych, genetický a biologických faktorov. Jedinci, ktorí majú diagnostikovanú psychickú poruchu ako napríklad depresia, alebo úzkosť majú často ťažkosti s kontrolou príjmu potravy, majú  nedostatok pohybovej aktivity, ale tiež často užívajú lieky, ktorých nežiadúcim účinkom je práve priberanie.

         Ak sa obezita už rozvinie, častým výsledkom je „začarovaný kruh“, kedy zvýšená úzkosť, prípadne osamelosť a iné nepríjemné psychologické stavy spojené s obezitou nútia k ešte vyššiemu príjmu potravy, ktorý možno dočasne zmierni psychické napätie, avšak problém iba zhorší.

Psychologické dôsledky obezity

           Z hľadiska sociologického je v dnešnej dobe obezita vnímaná negatívne. Veľká časť populácie zastáva názor, že obézni ľudia majú slabú vôľu, majú nedostatok motivácie a celkovo si za svoj stav môžu sami.

           Sú preto častokrát nepochopení a vytláčaní na okraj spoločnosti, niekedy dokonca šikanovaní v škole alebo na pracovisku, čo len znásobuje nepríjemné psychické problémy, s ktorými sa títo ľudia denne musia stýkať.

         Obézni ľudia tiež často trpia nedostatkom sebavedomia a ťažkosťami nadväzovať romantické vzťahy. Je pritom zadokumentované, že iba malé percento ľudí je so svojou vysokou hmotnosťou spokojných a sú leniví s tým niečo urobiť. Prevažná väčšina ľudí sa opakovane o redukciu hmotnosti pokúša.

Riešenie?

            Neúspešné pokusy o chudnutie, ktoré často vedú k ešte vyššej hmotnosti ako pred začiatkom diéty sú veľmi nepríjemné z psychického hľadiska. Je preto nevyhnutné nájsť taký redukčný program, ktorý je dlhodobo udržateľný, zabezpečí psychickú pohodu počas samotnej redukcie a tiež minimalizuje riziko jojo-efektu. Takýmto programom je aj diéta Profidiet. Viac informácií a odbornú pomoc nájdete tu.

MUDr. Martin Klein

Zanechajte komentár