Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty s diétou Profidiet

Vegetariánstvo

Vegetariánstvo

Vegetariánstvo

 

      Dátum 1.oktobér je vo svete známy aj ako Svetový deň vegetariánov. Oslavuje sa od roku 1978, keď ho vyhlásila Medzinárodná vegetariánska únia na svojom Medzinárodnom kongrese vegetariánov v Dillí.

      V súčasnosti už vegetariánstvo nie je brané ako „módny výstrelok“, ale ako súčasť zdravého životného štýlu. Niektorí sa stali vegetariánmi zo zdravotných dôvodov, iní z vlastného presvedčenia. Priaznivci tohto životného štýlu konzumujú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú syry, jogurty, vajcia a mlieko, najlepšie však od domácich chovateľov. V dnešnej dobe už môžeme bezmäsitú ponuku nájsť aj v bežných reštauráciách či vo fast-foodoch, dokonca čoraz častejšie vznikajú samostatné podniky zameriavajúce sa výlučne na vegetariánsku a vegánsku stravu.

      Napriek tomu, že vegetariánstvo a aj samotné vegánstvo sa stáva čoraz známejšie a bežnejšie, nájde sa vždy niekto, kto sa ich opýta tú najzákladnejšiu a najčastejšiu otázku: „A čo vlastne jedávaš?“.  

     Medzi obľúbené vegetariánske suroviny nepatrí len šalát či ovocie, ale aj napr. tofu, ktoré je bohatým zdrojom bielkovín, železa a zinku. Bežne ho môžeme nájsť ako súčasť ázijskej kuchyne, kde figuruje ako v slaných tak aj v sladkých pokrmoch. Taktiež sója, šošovica, mak, ovsené vločky, orechy a už spomínané syry, mlieko (ako živočíšne tak aj rastlinné), jogurty či vajcia. Našťastie v dnešnej dobe nie je ťažké nájsť mnoho receptov, nápadov a inšpirácií na internete či v kníhkupectvách.

      Napriek tomu, že nájdeme štúdie, kde sa ukazuje, že vegetariáni majú menšiu pravdepodobnosť na vznik srdcovocievnych ochorení, nemávajú vysoký cholesterol a napr. netrpia na obezitu (BMI index majú nižší) v takej miere ako bežní stravníci, treba myslieť na to, že nevhodne nastavený jedálniček môže spôsobiť viacero zdravotných problémov. Preto strava u vegetariánov musí byť pestrá a vyvážená, musí obsahovať v dostatočnej miere zinok, železo, vápnik, omega 3-mastné kyseliny a vitamíny D a B12, aby nedošlo k neželaným poruchám menštruačného cyklu, anémií, suchej pokožke, či k lámavosti nechtov a k nadmernému vypadávaniu vlasov. Taktiež si treba uvedomiť, že odborníci na výživu deťom výlučne vegetariánsku stravu neodporúčajú, pretože v období vývinu organizmus vyžaduje o niečo vyššiu potrebu bielkovín, ako u dospelého človeka. Pri ich nedostatku v organizme môže dôjsť ku chybám vo vývoji orgánov či obranyschopnosti organizmu.

      Vegetariánstvo je voľba, ktorá jednoducho v každom smere vyžaduje zodpovedný prístup. Preto ak ste horlivý milovník mäsa, nemusíte sa ho nadobro vzdať. Stačí ak sa vo vašom jedálničku bude vyskytovať s mierou a pridáte si doň aj diétnejšie pokrmy, viac zeleniny a ovocia. Práve 1. október berte ako deň na príležitosť zmeniť svoje stravovanie a aspoň na 1 deň vynechať mäso. Bude to viac ako pekné gesto. Množstvo bezmäsitých jedál nájdete aj u nás v Profidiet.

Vaša výživová poradkyňa Zlatka.

Zanechajte komentár